Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

MS SR reaguje na podozrenia z nezákonného konania na najvyššom súde

najpravo.sk • 4.7. 2012, 05:38

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky na základe mediálneho tlaku vydalo vyjadrenie k tvrdeniam sudcu najvyššieho súdu Jozefa Štefanka.

Sudca Jozef Štefanko podľa Hospodárskych novín tvrdil, že na obchodnoprávnom kolégiu Najvyššieho súdu SR dochádza k účelovým presunom sudcov medzi senátmi, manipulácii so spismi, ovplyvňovaniu rozhodovacej činnosti a korupcii. Ministerstvo spravodlivosti SR nemá informácie o tom, že by pán Štefanka tieto tvrdenia podložil konkrétnymi informáciami, poprípade že by poskytol príslušným orgánom prípadné dôkazy.

Vzhľadom na to, že ide o veľmi závažné tvrdenia, Ministerstvo spravodlivosti SR konzultovalo prípad s Úradom špeciálnej prokuratúry. Podľa informácií od špeciálneho prokurátora uverejnené výroky preverí Úrad boja proti korupcii Prezídia policajného zboru SR, ktorý v najbližšom čase predvolá pána Štefanka a rozhodne o ďalšom postupe. Ministerstvo spravodlivosti SR oceňuje aktivitu Úradu špeciálnej prokuratúry, do práce orgánov činných v trestnom konaní nebude zasahovať.

Ministerstvo spravodlivosti SR zároveň dáva do pozornosti fakt, že podozrenia z nezákonných zásahov do rozvrhu práce, respektíve z nezákonných zmien v zložení senátov, sú predmetom doposiaľ neskončených disciplinárnych konaní iniciovaných voči predsedovi Najvyššieho súdu SR.

V prípade, že Ministerstvo spravodlivosti SR bude disponovať konkrétnymi faktami, ktoré by odôvodňovali podozrenia z trestnej činnosti, respektíve by zakladali dôvody na podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania, minister spravodlivosti bude konať v súlade so zákonom bez ohľadu na to, o aký súd, respektíve sudcu pôjde.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1933

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: