Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

MS SR pracuje na zlepšení mediácie v spolupráci s Českou republikou

najpravo.sk • 23.7. 2012, 14:52

Bilaterálne memorandum o spolupráci vytvorilo priestor na aktívnejšie rozvíjanie inštitútu dôležitého pre odbremeňovanie súdov a posilňovanie práva na prístup k spravodlivosti.

Ministerstvo spravodlivosti SR spolupracuje s Českou republikou v oblasti mediácie. Odborníci z oboch krajín koncom minulého mesiaca podpísali bilaterálne memorandum o spolupráci. Podpisom tohto dokumentu bolo založené Česko – Slovenské mediačné fórum ako stála expertná skupina odborníkov z vedecko-výskumných inštitúcií, zástupcov aplikačnej a legislatívnej praxe a verejnej správy.

Mediácia ako jedna z foriem mimosúdneho riešenia sporov by podľa Ministerstva spravodlivosti SR mohla významným spôsobom prispieť k odbremeneniu súdov. Ministerstvo spravodlivosti SR chce preto uzatvorenie bilaterálnej dohody využiť na hľadanie optimálnej právnej úpravy zameranej na zlepšenie praktického fungovania inštitútu mediácie. Potenciál mediácie totiž zatiaľ nie je v aplikačnej praxi adekvátne využitý.

Východiskovou myšlienkou pre vznik fóra bola potreba rozvíjania mediácie ako organickej súčasti inštitútov zameraných na zlepšenie garancií a posilnenie práva na prístup k spravodlivosti. V súčasnosti prebieha aktívna spolupráca so zástupcami Ministerstva spravodlivosti Českej republiky, Českej advokátskej komory, s odborníkmi z Karlovej univerzity v Prahe, Univerzity Palackého v Olomouci, Právnickej fakulty v Olomouci, Úradu vlády SR, Mediačno – konzultačného centra SOVA, Univerzity Komenského v Bratislave, Mediačného inštitútu Vysokej školy sv. Alžbety a ďalšími slovenskými mediačnými vzdelávacími inštitúciami. 

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: stock.xchng

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2431

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: