Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Môže vyprovokované konanie odhaliť spoľahlivosť policajta?

najpravo.sk • 30.9. 2013, 19:03

Senát Najvyššieho súdu Českej republiky minulý týždeň na verejnom zasadnutí vyslovil porušenie zákona v neprospech policajta práp. Petra Svatoně a zrušil uznesenie Krajského súdu v Plzni z októbra roku 2011, ktorým bol policajt právoplatne odsúdený na zákaz výkonu povolania príslušníka Polície ČR na dobu 5 rokov pre prečin zneužitia právomoci úradnej osoby. Najvyšší súd vec vrátil štátnemu zástupcovi na ďalšie došetrenie, pretože doposiaľ zadovážené dôkazy nie sú takého charakteru, aby bolo možné vysloviť jednoznačné spáchanie vyššie uvedeného prečinu.

Podľa doposiaľ zistených dôkazov došlo k tomu, že v decembri roku 2010 popoludní v Poběžoviciach na Obvodnom oddelení Polície ČR v rámci svojej pracovnej činnosti, pri výkone dozornej služby, prevzal od oznamovateľa, ktorým bol pracovník Inšpekcie Polície ČR, vystupujúci pod krycími dokladmi, v rámci vykonávanej skúšky spoľahlivosti pod názvom „Sváťa" oznámený nález igelitovej tašky, ktorá obsahovala peňaženku s hotovosťou 305 Kč a ďalšie osobné veci. Práp. Svatoň neurobil o náleze žiadny záznam a neurobil žiadne opatrenia, ktoré mu stanovujú policajné predpisy a igelitovú tašku si podľa žalobcu ponechal.

Podľa záveru Najvyššieho súdu neboli zadovážené také dôkazy, ktoré by jednoznačne svedčili o spáchaní prečinu. Preto bola vec vrátená až do rúk štátneho zástupcu, ktorý bude musieť vykonať ďalšie dôkazy a následne rozhodnúť o ďalšom postupe. Otázkou tohoto konania tiež bude vyriešiť, či takto vykonávané skúšky spoľahlivosti, ktoré sú prakticky vyprovokovaným konaním, môžu odhaliť spoľahlivosť či nespoľahlivosť policajta.

Podľa Zákona o Polícii Českej republiky platného v čase skutku „úkol vyhledávat, odhalovat a prověřovat skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, jehož pachatelem je policista nebo zaměstnanec policie, a zjišťovat pachatele v rozsahu stanoveném jiným právním předpisem plní Inspekce policie, která je útvarem ministerstva. Inspekce dále provádí zkoušku odolnosti vůči protiprávnímu jednání (zkouška spolehlivosti). Zkouška spolehlivosti spočívá v navození zdání situace, kterou je zkoušená osoba povinna řešit." V súčasnosti sú už predmetné ustanovenia zákona o Polícii Českej republiky zrušené.

Zdroj: Nejvyšší soud ČR, ASPI
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1793

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: