Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ministerstvo spravodlivosti je pod tlakom, peniaze žiadajú aj advokáti

najpravo.sk • 3.12. 2014, 19:26

Slovenská advokátska komora má informácie od advokátov vykonávajúcich obhajobu ex offo, že od septembra 2014 neboli vyplatené žiadne súdom právoplatne priznané odmeny ex offo.

„Pri minuloročnom znížení odmien za obhajobu ex offo na úroveň odmien z roku 2009 musíme konštatovať, že vtedajší prísľub Ministerstva financií SR o zabezpečení dostatku prostriedkov na zabezpečenie takto znížených odmien zostal nenaplnený. Slovenská advokátska komora nežiada štát o žiadne presadzovanie výhod, alebo neadekvátnych požiadaviek.“ uvádza sa v stanovisku komory

Trestný poriadok stanovuje v § 553 ods. 3 druhá veta, že priznanú odmenu a náhradu hotových výdavkov orgán činný v trestnom konaní alebo súd vyplatí najneskôr do 90 dní od právoplatnosti tohto rozhodnutia.

SAK vo svojom dnešnom stanovisku požiadala o riadne a včasné plnenie si záväzkov štátu voči advokátom ex offo, ktorí si deň čo deň riadne a včas plnia svoju zákonnú povinnosť obhajovať zákonnosť v trestnom konaní a zároveň si plnia ako riadni občania aj ostatné zákonom stanovené povinnosti a v mnohých prípadoch odvádzajú štátu DPH z pohľadávky voči štátu samotnému.

Zdroj: SAK
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 854

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: