Streda, 17. apríl 2024 | meniny má Rudolf , zajtra Valér
Predplatné
Streda, 17. apríl 2024 | meniny má Rudolf , zajtra Valér
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ministerstvo mieni obmedziť nekvalifikované zastúpenie

najpravo.sk • 19.7. 2012, 09:13

Účastník sa môže dať v konaní zastupovať zástupcom, ktorého si zvolí. Nemusí ním byť len advokát. Plnomocenstvo za zastupovanie v občianskom súdnom konaní môže účastník udeliť, a teda dať sa zastupovať aj ktoroukoľvek fyzickou osobou (nielen štátnym občanom SR) spôsobilou na právne úkony, pričom nemusí mať právnické vzdelanie. Môže ísť napríklad o rodinného príslušníka, priateľa a podobne.

Malá novela Občianskeho súdneho poriadku

Ministerstvo spravodlivosti mieni v rámci novely zákona o advokácii zasiahnuť aj do tohto práva a novelizovať Občiansky súdny poriadok. V taxatívne vymenovaných prípadoch sa už nebude môcť dať účastník v konaní zastúpiť hocikým.

Podľa ministerstva táto úprava smeruje k obmedzeniu nekvalifikovaného právneho zastúpenia pred súdom v občianskom súdnom konaní v odôvodnených prípadoch. Úprava neznamená automaticky povinné zastúpenie, účastník môže naďalej vo všetkých ostatných konaniach konať sám, ak však bude chcieť byť pred súdom zastúpený vo vymenovaných konaniach, bude musieť požiadať o spoluprácu osobu, ktorá má oprávnenie na poskytovanie právnych služieb (teda hlavne advokáta). Ministerstvo spravodlivosti je toho názoru, že súčasná právna úprava nedáva zastúpenému účastníkovi žiadne garancie zodpovednosti za prípadnú spôsobenú škodu. V samotnom súdnom konaní dochádza často k prieťahom v dôsledku nie správne vedeného laického zastúpenia.

Advokát alebo právnik z rodiny?

Ktoré sú teda podľa ministerstva konania, v ktorých by nemal byť prípustný všeobecný zástupca? Vo veciach ochrany osobnosti podľa Občianskeho zákonníka, vo veciach ochrany podľa predpisov o masovokomunikačných prostriedkoch, v sporoch vyvolaných alebo súvisiacich s konkurzom a reštrukturalizáciou, v sporoch o ochranu hospodárskej súťaže, v sporoch o ochranu práv porušených alebo ohrozených nekalým súťažným konaním, v sporoch z porušenia alebo ohrozenia práva na obchodné tajomstvo, v sporoch z právnych vzťahov týkajúcich sa zmeniek, iných cenných papierov alebo šekov, v sporoch podľa autorského zákona, v konaní s cudzím prvkom, v konaní podľa piatej hlavy tretej časti, vo veciach podľa § 261 ods. 3 Obchodného zákonníka a v konaní podľa Exekučného poriadku sa zastúpenie podľa § 27 ods. 1 OSP nepripúšťa. To neplatí, ak tento zástupca účastníka konania má vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v odbore právo a účastník konania je jeho blízkou osobou.

Materiál je zatiaľ len v pripomienkovom konaní, po jeho prípadnom schválení v národnej rade by uvedené zmeny mali byť účinné od 1. januára 2013.

Zdroj: Portál právnych predpisov
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3949

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: