Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Minister spravodlivosti menoval nových členov komisie pre prípravu Občianskeho zákonníka

najpravo.sk • 12.11. 2015, 18:37

Po úspešnom dokončení reformy civilného práva procesného by sa mali zdynamizovať práce aj na príprave nového Občianskeho zákonníka. Minister spravodlivosti Tomáš Borec preto v pondelok vymenoval nových členov Komisie pre rekodifikáciu súkromného práva. Komisiu povedie doc. Marek Števček, PhD. Spolu s ním budú v komisii zastúpení aj ďalší členovia, ktorí sa posledné štyri roky podieľali na rekodifikácii procesného práva.

Cieľom práce komisie bude príprava nového základného kódexu súkromného práva, ktorý nahradí súčasný zákonník z čias socializmu.

„Teší ma, že po dokončení úspešného projektu prípravy nových procesných kódexov prijali ich spoluautori pozvanie pracovať aj na novom Občianskom zákonníku. Verím, že záver volebného obdobia naplno využijeme na zdynamizovanie týchto prác, aby na ne v prípade záujmu mohla plynulo nadviazať každá zodpovedná vláda, ktorá vzíde z budúcoročných parlamentných volieb,“ povedal minister T. Borec.

V novej komisii sú zastúpení významní odborníci z akademickej oblasti, justície, jednotlivých právnických profesií, ako aj odborníkov z Českej republiky. Pozvanie pokračovať v príprave Občianskeho zákonníka prijali aj viacerí členovia z doterajšej komisie. Minister spravodlivosti zároveň poďakoval za doteraz vykonané práce na príprave paragrafového znenia nového Občianskeho zákonníka a vyzval členov novej rekodifikačnej komisie, aby na tieto práce primerane nadviazali.

K téme sme už písali:
K prvej ucelenej verzii pracovného návrhu nového Občianskeho zákonníka
Paragrafové znenie prvej pracovnej verzie návrhu nového Občianskeho zákonníka

Prioritou uplynulého volebného obdobia bola reforma procesného práva, ktoré je nevyhnutnou podmienkou funkčného systému ochrany práv. Výsledkom tejto reformy sú tri nové kódexy (Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok), ktoré s účinnosťou od 1. júla 2016 nahradia Občiansky súdny poriadok z roku 1963.

Portál najprávo.sk za účelom poskytnutia komplexnej informácie oslovil Ministerstvo spravodlivosti SR ohľadom zaslania zoznamu nových členov Komisie pre rekodifikáciu súkromného práva, Ministerstvo spravodlivosti nám však do uverejnenia tohto článku neodpovedalo. 

Zdroj: MSSR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2057

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: