Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

MF SR: DPH sa bude odvádzať až po úhrade faktúry

najpravo.sk • 9.12. 2014, 18:47

Ministerstvo financií SR pripravilo Analýzu zavedenia režimu úhrady DPH po prijatí platby, v ktorej sa zaoberá zavedením možnosti pre malé a stredné podniky uhrádzať DPH až potom, ako prijmú od svojich odberateľov úhradu za dodané tovary a služby.

V súčasnosti totiž aj tie firmy, ktorým ich odberateľ nezaplatí za dodané tovary a služby, musia štátu priznať a uhradiť DPH. Financovanie splatnej dane z vlastných zdrojov môže predstavovať vážny problém a nedostatok týchto zdrojov potom malým a stredným podnikateľom napr. bráni v ďalších investíciách.

 „Analýza, ktorú Ministerstvo financií SR predložilo do pripomienkového konania, sa zaoberá možnosťami, ako vznik daňovej povinnosti malých a stredných podnikov naviazať na zaplatenie faktúry od odberateľa,“ povedal minister financií Peter Kažimír.

Keďže DPH je v rámci EÚ harmonizovaná daň, ktorej právnym základom je smernica Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme DPH, MF SR predkladá tri alternatívy, ktoré vymedzuje tento európsky legislatívny priestor.

MF SR analyzuje možné zavedenie identifikovaných alternatív, poukazuje na ich výhody a nevýhody z hľadiska dotknutých subjektov, a aj na dosahy na štátny rozpočet. Analýza sa tiež zaoberá skúsenosťami iných členských štátov. Výsledkom analýzy má byť opatrenie, ktoré je súčasťou vládneho sociálneho balíčka a ktoré bude zamerané na malé a stredné podniky s limitovaným ročným obratom.

Podnikateľské asociácie a zväzy, s ktorými MF SR diskutovalo, túto iniciatívu vítajú. „Systém odvedenia DPH až po prijatí platby vnímam pozitívne, nakoľko v čase zhoršenej platobnej disciplíny pomôže zlepšiť finančnú situáciu v podnikoch, ktoré častokrát nie vlastnou vinou čakajú na úhradu za dodané tovary a poskytnuté služby neprimerane dlho. Nový systém úhrady DPH v menších podnikoch však bude potrebné nastaviť tak, aby nezvýšil celkové administratívne zaťaženie podnikania,“ zhodnotil výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina.

 „Slovenská asociácia malých a stredných podnikov na základe informácií z členskej základne a od malých a stredných podnikov podporuje takýto zámer ministerstva. Preferujeme postoj uskutočňovať platby DPH nie na základe faktúr, ale na základe reálnych platieb za tovary a služby,“ povedal prezident asociácie Vladimír Sirotka.

Pozitívne snahu riešiť túto problematiku hodnotia aj odborníci na oblasť daní. „Platobná (ne)disciplína je problémom v pokrízových rokoch nielen na Slovensku. Aj preto umožňuje smernica EÚ členským štátom zaviesť pre malé a stredné podniky povinnosť odviesť DPH až po prijatí platby od odberateľov. Zavedenie tohto systému na Slovensku určite zlepší platobnú pozíciu malých a stredných podnikov aj napriek tomu, že môže priniesť dodatočné povinnosti evidenčného charakteru,“ zhodnotila Christiana Serugová, managing partner spoločnosti PricewaterhouseCoopers Slovensko.

Zdroj: Ministerstvo financií SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2538

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: