Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Maďarsko neuspelo so žalobou v kauze Tokaj

najpravo.sk • 8.11. 2012, 13:00

Maďarsko dnes neuspelo v Luxemburgu so svojou žalobou, týkajúcou sa nároku Slovenskej republiky na používanie chráneného označenia pôvodu vína „Vinohradnícka oblasť Tokaj".

Všeobecný súd, ktorý je jedným zo súdov Súdneho dvora EÚ v Luxemburgu, zamietol ako neprípustnú žalobu Maďarska proti Európskej komisii v spore o nároku Slovenskej republiky na používanie chráneného označenia pôvodu vína „Vinohradnícka oblasť Tokaj". Slovenská republika v tomto spore podporovala žalovanú Európsku komisiu. Slovenskú republiku zastupovala zástupkyňa Slovenskej republiky pred súdmi EÚ Beatrix Ricziová z Ministerstva spravodlivosti SR.

Uvedený spor vznikol v súvislosti s reformou trhu EÚ s vínom, ktorá prebehla k 1. augustu 2009. K uvedenému dátumu vznikol na úrovni EÚ jednotný elektronický register chránených označení pôvodu vín E-Bacchus, do ktorého boli zapísané existujúce chránené názvy vín, dovtedy chránené na vnútroštátnej úrovni. V Slovenskej republike bol zákonom účinným k uvedenému dátumu chránený názov „Vinohradnícka oblasť Tokaj". Toto označenie Európska komisia zapísala do elektronického registra E-Bacchus ako chránené označenie pôvodu pre slovenské tokajské vína. Maďarsko však spochybnilo správnosť tohto postupu Európskej komisie a podalo proti nej žalobu. Maďarsko sa v nej opieralo okrem iného o rôzne ustanovenia v domácej legislatíve, ako aj v dokumentoch publikovaných v Úradnom vestníku EÚ, v ktorých bolo možné v tom čase nájsť aj označenia ako „Tokajská vinohradnícka oblasť" alebo „Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblasť".

Trojčlenná komora Všeobecného súdu sa s argumentáciou Maďarska nestotožnila. Pritom uviedla, že ochrana označení vín poskytovaná právnou úpravou Únie v znení platnom pred zavedením databázy E-Bacchus sa zakladala na označeniach vín, ako vyplývali z právnych úprav členských štátov. Keďže slovenská právna úprava účinná 1. augusta 2009 obsahovala len označenie „Vinohradnícka oblasť Tokaj", jedine toto označenie pôvodu mohlo byť v tom čase chránené v Únii. Maďarsko sa proti tomuto rozsudku môže do dvoch mesiacov od jeho doručenia odvolať na Súdny dvor.

Ministerstvo spravodlivosti, ktoré zastupuje Slovenskú republiku pred Súdnym dvorom EÚ a ktoré obhajovalo postup Slovenska aj v tomto súdnom konaní, víta toto rozhodnutie Všeobecného súdu. Ako uviedla Beatrix Ricziová, zástupkyňa Slovenskej republiky pred súdmi EÚ, je potešujúce, že Všeobecný súd sa v tomto súdnom spore stotožnil s pozíciou prezentovanou Slovenskou republikou. 

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1918

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: