Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Krajský súd v Bratislave rozhodol v prospech Paneurópskej vysokej školy

najpravo.sk • 2.6. 2016, 21:44

Dnes, 31. mája o 9:00 hodine sa konalo pojednávanie vo veci žaloby Paneurópskej vysokej školy (PEVŠ), ktorou namietala nezákonnosť a nedôvodnosť rozhodnutia bývalého ministra školstva Juraja Draxlera o pozastavení práv Fakulty práva PEVŠ uskutočňovať bakalárske a magisterské štúdium. Krajský súd v Bratislave dnes rozhodol zrušiť všetky rozhodnutia vtedajšieho ministra školstva a stotožnil sa s argumentmi žalobcu (PEVŠ). Rozsudok nadobudne právoplatnosť 15 dní po jeho vydaní, pokiaľ sa odporca neodvolá.

V máji 2015 minister školstva predošlej vlády, Juraj Draxler, rozhodol o pozastavení práv Fakulty práva PEVŠ uskutočňovať bakalárske a magisterské štúdium. Rozhodnutie opieral o výhrady k 4 detašovaným pracoviskám PEVŠ v SR a ČR. Žiadne výhrady ani námietky sa nevzťahovali k Fakulte práva v sídle školy v Bratislave.

Pretože pozastavenie práv malo za následok, že škola nemohla prijímať študentov do 1. ročníka bakalárskeho a magisterského štúdia, a nakoľko ministerstvo so školou nekomunikovalo, využila PEVŠ právo na súdnu ochranu, ktorú jej dáva Ústava SR a podala žalobu v správnom konaní, ktorou sa domáhala zrušenia rozhodnutia ministra. Zároveň v žalobe požiadala, aby krajský súd rozhodol o odklade vykonateľnosti rozhodnutia. Súd vo veci rozhodol predbežným opatrením o odklade vykonateľnosti rozhodnutí a Fakulta práva mohla od 7. júla 2015 opäť prijímať študentov do 1. ročníka ako bakalárskeho, tak i magisterského štúdia.

Minister spochybnil toto rozhodnutie súdu pre údajnú zaujatosť sudkyne, ktorá externe vyučovala na PEVŠ. Po jej vylúčení dnes rozhodol trojčlenný senát v novom zložení. PEVŠ v spore s ministrom školstva zastupoval doc. JUDr. PhDr. Peter Potásch, PhD., pedagóg Ústavu verejného práva PEVŠ a advokát Slovenskej advokátskej komory. K priebehu súdu sa vyjadril: „Súd v rámci konania preskúmal opodstatnenosť námietok žalobcu a dospel k záveru, že tieto sú opodstatnené, a preto bolo našej žalobe v plnom rozsahu vyhovené. Súd dospel k záveru, že rozhodnutia správneho orgánu bolo potrebné zrušiť z dôvodu, že tieto boli nepreskúmateľné pre nezrozumiteľnosť, resp. nedostatok dôvodov, ako aj z dôvodu, že podľa názoru súdu v konaní došlo k takej vade/vadám, ktoré mohli mať vplyv na zákonnosť rozhodnutí napadnutých žalobou. Rozhodnutie súdu vnímame kladne a považujeme ho za správne.“

Problém od minulého roka riešil spoločne s vtedajším aj súčasným dekanom Fakulty práva, prof. JUDr. Jaroslavom Ivorom, DrSc. Dekan vyjadril s rozhodnutím súdu spokojnosť a dodal: „Rozhodnutie súdu je pre nás zadosťučinením. PEVŠ je súkromnou vysokou školou, na svoju prevádzku, mzdy a rozvoj si musí zarobiť. Správa sa ako podnikateľský subjekt v oblasti vysokoškolského vzdelávania, preto má pre školu počet študentov, ktorý príjme do ročníka, veľký význam. Rozhodnutie ministra poškodilo nielen finančnú stabilitu našej školy, ale aj naše meno, ktorého cena je len ťažko vyčísliteľná. Veríme, že sa správa o zrušení rozhodnutia bývalého ministra dostane verejnosti v čo najväčšom rozsahu a aj prostredníctvom médií napraví poškodenú povesť našej školy, ktorej kvalitu potvrdilo aj rozhodnutie Akreditačnej komisie o komplexnej akreditácii, ktorú sme v plnom rozsahu obhájili pred niekoľkými týždňami.“

Zdroj: Tlačová správa PEVŠ
Ilustračné foto: paneurouni.com

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1137

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: