Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Koniec sťahovania kópií autorských diel z nelegálnych zdrojov

JUDr. Pavol Kollár, advokát • 24.6. 2014, 09:48

Európsky súdny dvor svojim rozhodnutím zo dňa 10.04.2014 poskytol výklad k smernici Európskeho parlamentu a rady 2001/29/ES z 22.05.2001 o harmonizácii niektorých aspektov autorského práva a súvisiacich práv v informačnej spoločnosti.

Pôvodne boli členské štáty Európskej únie rozdelené na štáty, v ktorých sa mohli zhotovovať kópie diel podliehajúcich autorskému zákonu pre osobnú potrebu a to bez súhlasu autora, náhrady za zhotovenie kópie predmetného diela ako aj bez určenia z akých zdrojov a akým spôsobom môže byť predmetná kópia zhotovená (napr. Slovensko). V týchto členských krajinách EÚ sa platí poplatok za prázdne médiá približne vo výške 3% z ceny prázdneho média. V druhej skupine členských štátov EÚ bolo zhotovovanie kópie autorského diela pre osobnú potrebu zakázané a neplatil sa príslušný poplatok za prázdne médiá.

Po novom bude možné zhotoviť si kópiu autorského diela pre osobnú potrebu len vtedy, ak bude zhotovená z legálnych zdrojov. V opačnom prípade môže byť porušiteľ zákona trestne stíhaný. O zmenu sa snažil poslanec NR SR Miroslav Beblavý, ktorý predložil v NR SR návrh novely Trestného zákona, ktorá mala za cieľ zakázať trestno-právny postih Slovákov za sťahovanie kópie autorského diela pre osobné účely. NR SR takúto legislatívnu zmenu odmietla. Poslanec NR SR Miroslav Beblavý zastáva názor, že trestať je potrebné poskytovateľov a predajcov nelegálneho obsahu.

Väčšina ľudí si v minulosti zhotovila kópie rôznych autorských diel len pre svoju osobnú potrebu a nie na ich šírenie ďalej za odmenu. Ak sa im autorské dielo zapáčilo, boli ochotní si ho aj legálne zakúpiť. Terajšia právna úprava môže mať ešte negatívnejší vplyv na trh s autorskými dielami ako tomu bolo pred umožnením zhotovenia si kópie autorského diela pre osobnú potrebu. Ďalším problémom môže byť schopnosť človeka rozlíšiť legálny zdroj autorských diel od nelegálneho zdroja autorských diel. Otázne tiež zostáva, ako chce štát zabezpečiť hodnoverné dokazovanie nelegálneho zhotovenia kópie autorského diela pre osobnú potrebu a iné trestno-procesné náležitosti bez toho, aby nedošlo k neoprávnenému zásahu do ľudských práv a slobôd ľudí.

Za diskutabilnú tiež treba považovať tú skutočnosť prečo má štát v záujme postihovať koncových užívateľov a nie v prvom rade prevádzkovateľov nelegálnych zdrojov a predajcov nelegálnych kópií autorských diel. Široká verejnosť môže nadobudnúť pocit, že štát bude postihovať následok nelegálneho konania, hoci by mal štát vyhľadať a postihovať príčinu nelegálneho konania. Poslanci NR SR pri svojom rozhodovaní pravdepodobne pozabudli aj na skutočnosť, že najviac problematická skupina ľudí bude práve mládež vo veku približne 10 – 18 rokov. Ak sa uvedená problematika dotkne osobne aj niektorých poslancov NR SR, možno sa nájde aj vôľa a nastane legislatívna zmena.

Citované zdroje informácií:
PC REVUE
www.techsme.sk

Autor:
JUDr. Pavol Kollár, advokát
Advokátska kancelária JUDr. Pavol Kollár, s.r.o.
www.judrkollar.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2512

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: