Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

KONFERENCIA: Restoratívna justícia a alternatívne tresty v teoretických súvislostiach

najpravo.sk • 16.12. 2013, 13:00

Snahy o vytvorenie restoratívnej justície sa objavujú v dobe, keď tradičná trestná politika vyčerpala svoje možnosti a nie je schopná zabrániť nárastu kriminality, problémom trestnej justície, akými sú neúmerné zaťaženie súdov, nízka účinnosť trestov či nedostatočná ochrana obetí. Moderná trestná politika sa snaží bojovať s negatívnymi javmi v trestnom práve s dôrazom kladeným na využívanie rôznych foriem odklonov a alternatívnych sankcií. Tie sú v súčasnosti veľmi aktuálnou a diskutovanou problematikou, najmä v otázke boja s kriminalitou a tiež vysokou mierou recidívy.

Katedra trestného práva a kriminológie Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave si Vás v tejto súvislosti dovoľuje pozvať na medzinárodnú vedeckú konferenciu Restoratívna justícia a alternatívne tresty v teoretických súvislostiach organizovaná v rámci projektu APVV-0179-12 „Restoratívna justícia a systém alternatívnych trestov v podmienkach Slovenskej republiky".

Cieľom konferencie je analýza a popis teoretických poznatkov o problematike restoratívnej justície nielen v Slovenskej republike, ale aj v iných krajinách, preskúmanie výhod a nevýhod trestu odňatia slobody v porovnaní s alternatívnymi trestami ako aj zmapovanie nedostatkov alternatívnych trestov, a to prostredníctvom odbornej diskusie, ktorá môže prispieť nielen k relevantným legislatívnym zmenám, ale aj k návrhom smerujúcim k zabezpečeniu efektívnosti právnej úpravy v justičnej praxi.

Konferencia sa bude konať 6. mája 2014 v zasadacej miestnosti „Collegium novum" na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave.

Odborná garancia konferencie: prof. JUDr. Pavel Baláž, CSc., prof. PhDr. Gustáv Dianiška, CSc., prof. JUDr. Ivan Šimovček, CSc., doc. JUDr. Tomáš Strémy, PhD., Trnavská univerzita v Trnave, Právnická fakulta, Katedra trestného práva a kriminológie.

Bližšie informácie o konferencii nájdete TU.

Zdroj: iuridica.truni.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 854

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: