Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Konferencia „Konkurz a reštrukturalizácia v časoch krízy"

Kolektív viacerých autorov • 23.5. 2012, 17:00

Dňa 18.5.2012 sa v Bratislave uskutočnila konferencia „Konkurz a reštrukturalizácia v čase krízy", ktorej spoluorganizátorom a odborným garantom bola Právnická fakulta UK Bratislava. Konferencia sa na vysokej odbornej úrovni venovala najmä novele Zákona o konkurze a reštrukturalizácii (ďalej len „ZKR"), účinnej od januára 2012, ako i dopadu tejto novely na celkovú ekonomiku Slovenska. Kľúčovými zmenami, o ktorých sa hovorilo, sú najmä zrýchlenie konkurzných konaní, zníženie zaťaženosti súdov obchodnými spormi, ako aj sťaženie možnosti úpadcov prevádzať majetok na spriaznené osoby, čo vyvolávalo doteraz značné problémy. Úvodné vystúpenie prof. PatakyovejÚčastníkmi konferencie, ktorá bola kreditovaným vzdelávacím podujatím pre správcov, boli hlavne správcovia konkurzných podstát, právnici z bankového sektora, zástupcovia MS SR a významní odborníci.

S odbornými prednáškami na konferencii vystúpili za Právnickú fakultu UK - Prof. JUDr. Mária Patakyová, PhD, JUDr. Dalimír Solčanský, PhD, JUDr. Stanislav Barkoci a JUDr. Andrej Glézl, PhD. Ďalej s príspevkami vystúpili predstavitelia najväčších správcovských spoločností Slovenská správcovská a reštrukturalizačná, k.s. - JUDr. Miroslav Duračinský a JUDr. Matúš Boľoš, BANKRUPTCY & Recovery Service, k.s. - JUDr. Michal Reken, Ing. Robert Baran, JUDr. Ján Raška. Štatistické údaje a aktuálne trendy vo vývoji konkurzov a reštrukturalizácii predstavili zástupcovia vzdelávacej spoločnosti pre správcov L&L.com, s.r.o. - JUDr. Daniel Lukáč a Ing. Jozef Lukáč.

Zľava: Dr Barkoci, prof Patakyová, Dr Solčanský, moderátorka p. Rusňáková, Dr Glézl

Konferencia bola rozdelená na dve časti – prvá časť sa venovala už spomenutým zmenám v novele ZKR a jej aplikačným problémom z teoretického pohľadu, pričom boli načrtnuté niektoré doposiaľ nezodpovedané otázky ako napr. veriteľské návrhy na vyhlásenie konkurzu po 1.1.2012, ako aj uplatňovanie náhrady škody za oneskorené podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu voči štatutárnym orgánom obchodných spoločností. K záverom tejto prvej časti patrí najmä očakávanie kreovania judikatúry v danej oblasti, ako aj prípravy ďalšej novely, týkajúcej sa otázky oddlženia fyzických osôb. Druhá časť sa venovala praktickým príkladom a doterajším skúsenostiam. V rámci tejto časti boli predstavený konkurz veľkej chemickej spoločnosti s jej prevádzkovaním a predajom podniku za plnej prevádzky, tak aj práve prebiehajúca reštrukturalizácia developerského projektu. Po tomto nasledovala panelová diskusia, v ktorej si účastníci vymieňali praktické skúsenosti ohľadne niektorých problematických otázok ako napr. rozhodovanie o vhodnosti reštrukturalizácie pre konkrétnu spoločnosť a pod. V rámci druhej časti vystúpili aj predstavitelia bankového sektora, ktorí spolu so zúčastnenými správcami a odborníkmi hľadali odpovede na otázky, ktoré ich trápia aj po novele ZKR, ktorá neodstránila všetky nedostatky konkurzného konania.

Na záver organizátori i účastníci konferencie zhodnotili túto akciu ako mimoriadne úspešnú – bolo to jedinečné podujatie svojho druhu, ktoré sa venovalo rozsiahlej novele ZKR naozaj zo všetkých aspektov a na ktorom zazneli mnohé podnety na zefektívnenie činnosti či už správcov, alebo veriteľských orgánov.Neformálne odborné diskusie počas recepcie JUDr. Mančíková a JUDr. Hudeková

O príjemnú atmosféru sa okrem samotných účastníkov konferencie postaral aj zaujímavý spoločenský obed spojený s recepciou, na ktorom pokračovali odborné i súkromné diskusie účastníkov, ktoré, ako organizátori pevne veria, vyústili do nadviazania nových kontaktov i úspešnej spolupráce. Je možné konštatovať, aj na základe ohlasov účastníkov, že I. ročník konferencie „Konkurz a reštrukturalizácia v časoch krízy" 2012 prebehol úspešne a je vidieť, že jeho plánované každoročné opakovanie má skutočne veľký význam. 

 

Autori:

JUDr. Dalimír Solčanský, PhD  a 

JUDr. Eliška Mančíková

JUDr. Eliška Mančíková
barkoci.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1423

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: