Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Konferencia Cezhraničný prístup k spravodlivosti pre všetkých v EÚ

najpravo.sk • 8.11. 2016, 06:29

Dňa 9. a 10. novembra sa na pôde Primaciálneho paláca v Bratislave bude konať konferencia s názvom Zaručenie cezhraničnej spravodlivosti pre všetkých v EÚ: Výmena skúseností a dobrej praxe. Organizátormi konferencie sú Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky spoločne s Agentúrou EÚ pre základné práva a s finančnou podporou EEA a Nórskych grantov. Podujatie sa uskutoční v rámci predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie. Program podujatia bude pozostávať z hlavných príhovorov, panelovej diskusie a troch paralelných pracovných skupín, ktoré sa budú detailnejšie venovať jednotlivým témam konferencie.​

​Hlavným cieľom konferencie je prispieť k zabezpečeniu spravodlivého a efektívneho cezhraničného prístupu k spravodlivosti pre všetkých občanov EÚ prostredníctvom vzájomnej výmeny informácií a poučenia sa z reálnych praktických postupov a skúseností a súčasne prispieť k vzájomnej výmene informácií, skúseností a rozvíjať / predostrieť praktické návrhy ako posilniť cezhraničný prístup k spravodlivosti pre všetkých občanov EÚ.

Konferencia sa zameriava najmä na existujúce mechanizmy pre posilnenie cezhraničného prístupu k spravodlivosti v rámci členských štátov EÚ ako najmä:

• posilnenie vzájomnej dôvery medzi národnými súdnymi orgánmi, najmä sudcami a inými právnickými profesiami v jednotlivých členských štátoch EÚ zavedením spoločných minimálnych európskych štandardov na posilnenie práva na spravodlivý proces zahŕňajúceho celý súbor procesných práv najmä právo na preklad a tlmočenie v súdnom konaní, právo na informácie v súdnom konaní a právo na prístup k právnikovi v súdnom konaní, dodržiavanie zásad prezumpcie neviny a účasti na súdnom pojednávaní (viď. príslušné smernice EÚ prijaté v roku 2010-2016);

• efektívne využívanie existujúcich cezhraničných právnych nástrojov na základe zásady vzájomného uznávania súdnych rozhodnutí, ako napr. už dobre etablovaného európskeho zatýkacieho rozkazu a európskeho vyšetrovacieho príkazu (pri dodržiavaní základných práv v súlade Chartou základných práv EÚ a judikatúrou Súdneho dvora EÚ napr. zásady non-refoulement do nečlenského štátu EÚ v prípade existencie rizika mučenia al. iného zlého zaobchádzania) a ďalších dobrých príkladov z praxe (na základe existujúcich troch rámcových rozhodnutí Rady EÚ z  r. 2008 a 2009) týkajúcich sa odovzdávania odsúdených osôb, probácie a alternatívnych trestov, ako aj uplatňovania zásady vzájomného uznávania rozhodnutí o opatreniach dohľadu ako alternatíve väzby medzi členskými štátmi EÚ.

• odstránenie procesných komplikácií sťažujúcich prístup k spravodlivosti týkajúcich sa najmä poskytovania právnej pomoci, úhrady trov konania, ako aj nedostatočného povedomia jednotlivcov o svojich právach a  prostriedkoch nápravy v súdnom konaní, ktoré majú k dispozícii, a to zlepšením poskytovania informácií prostredníctvom on-line dostupných nástrojov elektronickej justície (napr. európsky e-justice portál al. Clarity tool) a zároveň informačno-vzdelávacích nástrojov pre sudcov a iné právnické profesie (napr. Príručky o európskom práve týkajúcom sa prístupu k spravodlivosti).

Viac informácií nájdete tu​.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: fra.europa.eu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1775

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: