Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Komora ukončila kontrolu exekútorov. Dvaja nesplnili zákonné podmienky

najpravo.sk • 7.1. 2018, 18:27

Slovenská komora exekútorov ukončila kontrolu pripravenosti súdnych exekútorov, ktorí sa od 1. apríla minulého roka zapájajú do nového systému náhodného prideľovania exekúcií.

Z 291 kontrolovaných exekútorských úradov nesplnili kritériá pripravenosti len dva. Prezident komory Miroslav Paller preto v zmysle zákona požiadal ministerstvo spravodlivosti o odvolanie príslušných exekútorov z funkcie. V jednom prípade kvôli menej závažným nedostatkom podal návrh na disciplinárne konanie. Ďalších troch exekútorov upozornili kontroly na drobné nedostatky a vyzvali ich na nápravu. Ostatných 285 úradov vyhovelo všetkým podmienkam pripravenosti v oblasti materiálnej, prevádzkovej i technologickej.

„Som rád, že sa nepotvrdili kuvičie hlasy, ako exekútori prechod na náhodné prideľovanie exekúcií nezvládnu. Kontroly jasne ukázali, že exekútori sú pripravení prevziať zodpovednosť za akýkoľvek prípad, ktorý im systém pridelí. Očakávame, že aj verejný sektor bude čím ďalej, tým viac využívať tento systém a že štát bude v súvislosti s jeho používaním postupne zlepšovať technologické vybavenie svojich organizácií i možnosti pre občanov," povedal prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Od 1. apríla 2017 je účinná novela Exekučného poriadku, ktorá okrem iných zmien zrušila možnosť veriteľa vybrať si vlastného exekútora a zaviedla náhodné prideľovanie exekúcií. Z 323 súdnych exekútorov, pôsobiacich na Slovensku, deklarovalo vtedy 297 formou čestného vyhlásenia, že sú náležite pripravení zapojiť sa do nového systému. Komora však zo zákona musela všetky úrady preveriť, či naozaj spĺňajú všetky podmienky.

Exekútorský úrad napríklad musí byť vybavený informáciou o úradných hodinách, o verejnej dostupnosti podateľne a mať primerané miesto na možnosť nahliadania do spisu. Musí disponovať spisovňou, exekútorským archívom a príslušným hardvérovým aj softvérovým vybavením. Vzhľadom na rozširujúcu sa elektronickú komunikáciu exekútorov so súdmi a úradmi je povinný mať príslušné IT certifikáty.

Exekútori, ktorí nepodali čestné prehlásenie o pripravenosti svojich úradov, tak ešte stále môžu urobiť do 31. januára. Ak ho podajú, musí ich komora do 28. februára preveriť. V prípade nepodania budú v zmysle zákona zo svojich funkcií odvolaní.

O Slovenskej komore exekútorov: Slovenská komora exekútorov je samosprávna stavovská organizácia, ktorá združuje všetkých exekútorov a vedie ich zoznam. Bola zriadená Zákonom Národnej rady Slovenskej republiky č.233/1995 Z.z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) v znení neskorších noviel. Poslaním komory a jej orgánov je chrániť záujmy exekútorského stavu, dohliadať nad činnosťou exekútorov a obstarávať ďalšie záležitosti, ktoré sú jej zverené zákonom.           

Zdroj: TS SKE
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 839

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: