Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

K niektorým záverom májového zasadnutia Súdnej rady SR

najpravo.sk • 10.5. 2021, 18:25

Kandidáti na vymenovanie do funkcie sudcu

Na programe májového zasadnutia Súdnej rady SR bolo okrem iného aj prerokovanie návrhov kandidátov na vymenovanie do funkcie sudcu.

Súdna rada Slovenskej republiky po prerokovaní návrhov kandidátov na vymenovanie do funkcie sudcu schválila kandidátov na vymenovanie do funkcie sudcu:

  • JUDr. Katarínu Eliášovú s pridelením na Okresný súd Bratislava III,
  • JUDr. Andrej Kolárik s pridelením na miesto hosťujúceho sudcu pre obvod Krajského súdu v Trnave,
  • JUDr. Máriu Sukovskú s pridelením na Okresný súd Košice-okolie,
  • JUDr. Borisa Gála s pridelením na Okresný súd v Nitre;

a predkladá prezidentke Slovenskej republiky v súlade s čl. 141a ods. 6 písm. c) Ústavy Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov, návrh Súdnou radou Slovenskej republiky schválených kandidátov na vymenovanie do funkcie sudcu.

Doplnenie databázy kandidátov na členov výberových komisií na výber sudcov a predsedov súdov za Súdnu radu Slovenskej republiky

Predseda súdnej rady informoval o návrhoch na doplnenie databázy a o tom, že JUDr. Denis Vékony a JUDr. Darina Kuchtová zobrali svoj súhlas so zaradením do databázy späť. Návrh kandidatúry JUDr. Kataríny Stanislavskej sa z dôvodu ospravedlnenej neúčasti prerokuje na ďalšom zasadnutí súdnej rady, a to za jej osobnej účasti.

Navrhnutí kandidáti (pre prehľadnosť uvádzame za menom kandidáta aj výsledok hlasovania):

Pavol Pilek navrhol:

  • JUDr. Romana Greguša - predsedu Krajského súdu v Nitre (zvolený 14 hlasmi, neprítomní 4)

Kolégium sudcovských rád v obvode Krajského súdu v Banskej Bystrici navrhlo:

  • Mgr. Petra Straku - sudcu Okresného súdu Lučenec (odložené rokovanie)
  • JUDr. Daniela Ivanka, PhD. - sudcu Okresného súdu Banská Bystrica (zvolený 14 hlasmi, neprítomní 4)
  • JUDr. Jána Auxta - predsedu Krajského súdu v Banskej Bystrici (nezvolený)
  • JUDr. Jozefa Mikluša - sudcu Krajského súdu v Banskej Bystrici (nezvolený)

Kolégium predsedov sudcovských rád a zástupcov plén okresných súdov Krajského súdu v Prešove navrhlo:

  • JUDr. Marianu Muránsku - sudkyňu Krajského súdu v Prešove (zvolená 13 hlasmi, 1 zdržanie, 4 neprítomní)

Katarína Javorčíková navrhla:

  • JUDr. Darinu Kuchtovú - sudkyňu Krajského súdu v Bratislave (zobratý súhlas späť)
  • JUDr. Máriu Tóthovú - bývalú sudkyňu a predsedníčku OS Trenčín (zvolená 13 hlasmi, 1 zdržanie, 4 neprítomní)
  • JUDr. Zuzanu Mališovú - sudkyňu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (zvolená 15 hlasmi, 3 neprítomní)
  • JUDr. Pavola Farkaša - sudcu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (zvolený 14 hlasmi, neprítomní 4)
  • Mgr. Pamelu Záleskú - sudkyňu Špecializovaného trestného súdu  (zvolená 15 hlasmi, 3 neprítomní)

Rozhodovanie o kandidátoch v 1. kole výberového konania na Najvyšší správny súd Slovenskej republiky

Na programe rokovania bolo taktiež rozhodovanie o spĺňaní predpokladov sudcovskej spôsobilosti uchádzača o funkciu sudcu Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky a návrhu na preloženie kandidáta, návrhu na pridelenie kandidáta a návrhu na predloženie kandidáta na vymenovanie do funkcie sudcu s pridelením na Najvyšší správny súd Slovenskej republiky prezidentke Slovenskej republiky.

Výsledky hlasovania:

  • prof. JUDr. Juraj Vačok, PhD., učiteľ Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne; predkladá po absolvovaní prípravného vzdelávania kandidáta na vymenovanie do funkcie sudcu podľa § 28d ods. 4 zákona č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich v znení neskorších predpisov a v súlade s čl. 141a ods. 6 písm. c) Ústavy Slovenskej republiky, na základe výsledkov verejného vypočutia a overenia spĺňania predpokladov sudcovskej spôsobilosti v prvom kole výberového konania, prezidentke Slovenskej republiky návrh na vymenovanie prof. JUDr. Juraja Vačoka, PhD. za sudcu Slovenskej republiky s pridelením na Najvyšší správny súd Slovenskej republiky.
  • JUDr. Pavol Naď, sudca Krajského súdu v Košiciach dodržiava povinnosť sudcu spĺňať predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne; prekladá v súlade s čl. 141a ods. 6 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky a podľa § 14 ods. 3 zákona č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich v znení neskorších predpisov JUDr. Pavla Naďa, sudcu Krajského súdu v Košiciach, na základe výsledkov verejného vypočutia, preverenia majetkových pomerov a vykonania dohľadu nad spĺňaním predpokladov sudcovskej spôsobilosti v prvom kole výberového konania, na výkon funkcie sudcu na Najvyšší správny súd Slovenskej republiky s účinnosťou od 1. augusta 2021.
  • JUDr. Marián Fečík, prokurátor Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne; B. predkladá po absolvovaní prípravného vzdelávania kandidáta na vymenovanie do funkcie sudcu podľa § 28d ods. 4 zákona č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich v znení neskorších predpisov a v súlade s čl. 141a ods. 6 písm. c) Ústavy Slovenskej republiky, na základe výsledkov verejného vypočutia a overenia spĺňania predpokladov sudcovskej spôsobilosti v prvom kole výberového konania, prezidentke Slovenskej republiky návrh na vymenovanie JUDr. Mariána Fečíka za sudcu Slovenskej republiky s pridelením na Najvyšší správny súd Slovenskej republiky.
  • Mgr. Kristína Babiaková, advokátka spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudkyne bude vykonávať riadne; predkladá po absolvovaní prípravného vzdelávania kandidátky na vymenovanie do funkcie sudkyne podľa § 28d ods. 4 zákona č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich v znení neskorších predpisov a v súlade s čl. 141a ods. 6 písm. c) Ústavy Slovenskej republiky, na základe výsledkov verejného vypočutia a overenia spĺňania predpokladov sudcovskej spôsobilosti v prvom kole výberového konania, prezidentke Slovenskej republiky návrh na vymenovanie Mgr. Kristíny Babiakovej za sudkyňu Slovenskej republiky s pridelením na Najvyšší správny súd Slovenskej republiky.
  • JUDr. Zdenka Reisenauerová, sudkyňa Najvyššieho súdu Slovenskej republiky dodržiava povinnosť sudcu spĺňať predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudkyne bude vykonávať riadne; prideľuje v súlade s čl. 141a ods. 6 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky a podľa § 11 ods. 1 zákona č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich v znení neskorších predpisov JUDr. Zdenku Reisenauerovú, sudkyňu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, na základe výsledkov verejného vypočutia, preverenia majetkových pomerov a vykonania dohľadu nad spĺňaním predpokladov sudcovskej spôsobilosti v prvom kole výberového konania, na výkon funkcie sudkyne na Najvyšší správny súd Slovenskej republiky s účinnosťou od 1. augusta 2021.
  • JUDr. Marián Trenčan, sudca Najvyššieho súdu Slovenskej republiky dodržiava povinnosť sudcu spĺňať predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne;  prideľuje v súlade s čl. 141a ods. 6 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky a podľa § 11 ods. 1 zákona č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich v znení neskorších predpisov JUDr. Mariána Trenčana, sudcu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, na základe výsledkov verejného vypočutia, preverenia majetkových pomerov a vykonania dohľadu nad spĺňaním predpokladov sudcovskej spôsobilosti v prvom kole výberového konania, na výkon funkcie sudcu na Najvyšší správny súd Slovenskej republiky s účinnosťou od 1. augusta 2021.
  • JUDr. Juraj Vališ, LL.M, advokát spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne; predkladá po absolvovaní prípravného vzdelávania kandidáta na vymenovanie do funkcie sudcu podľa § 28d ods. 4 zákona č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich v znení neskorších predpisov a v súlade s čl. 141a ods. 6 písm. c) Ústavy Slovenskej republiky, na základe výsledkov verejného vypočutia a overenia spĺňania predpokladov sudcovskej spôsobilosti v prvom kole výberového konania, prezidentke Slovenskej republiky návrh na vymenovanie JUDr. Juraja Vališa, LL.M. za sudcu Slovenskej republiky s pridelením na Najvyšší správny súd Slovenskej republiky.
  • JUDr. Viola Takáčová, sudkyňa Najvyššieho súdu Slovenskej republiky dodržiava povinnosť sudcu spĺňať predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudkyne bude vykonávať riadne; prideľuje v súlade s čl. 141a ods. 6 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky a podľa § 11 ods. 1 zákona č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich v znení neskorších predpisov JUDr. Violu Takáčovú, sudkyňu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, na základe výsledkov verejného vypočutia, preverenia majetkových pomerov a vykonania dohľadu nad spĺňaním predpokladov sudcovskej spôsobilosti v prvom kole výberového konania, na výkon funkcie sudkyne na Najvyšší správny súd Slovenskej republiky s účinnosťou od 1. augusta 2021.

Zdroj: Súdna rada SR
Ilustračné foto:  najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 350
PoUtStŠtPiSoNe
: