Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Justičná akadémia: Via iuris nepochopila systém vzdelávania

najpravo.sk • 5.11. 2013, 10:04

Organizácia VIA IURIS, občianske združenie, ktoré si dalo za cieľ pomáhať ľuďom obhajovať ich práva a zúčastňovať sa na rozhodovaní o veciach verejných uviedla minulý týždeň vo svojom článku, že súdna rada SR urobila ďalší krok späť, keďže na svojom poslednom rokovaní rozhodla o vypustení vzdelávania budúcich sudcov o etike. VIA IURIS vyzvala Súdnu radu SR, aby tento krok prehodnotila.

Justícia na Slovensku kráča proti trendu vyspelých európskych krajín

„Justícia na Slovensku aj v tejto oblasti kráča proti trendu vyspelých európskych krajín, kde je vzdelávanie v etike súčasťou budovania dôveryhodného a vzdelaného sudcovského stavu. Napríklad v susednom Rakúsku je vzdelávanie v profesijnej etike zaradené ako predmet do vzdelávania uchádzačov o úrad sudcu." uvádza VIA IURIS vo svojej správe a pokračuje „Súdna rada na návrh riaditeľa Justičnej akadémie schválila zmenu v obsahovej náplni prípravného vzdelávania, ktorou sa z fázy prípravného vzdelávania vypustí aj téma etiky. Znamená to, že sudcovská etika úplne vymizne z procesu vzdelávania tých, ktorí majú absolvovať odbornú justičnú skúšku."

Každoročné podujatia zamerané na kultiváciu osobnosti

Podľa Justičnej akadémie SR, ktorá sa ohradila voči tvrdeniam VIA IURIS, „vypustenie etiky z prípravného vzdelávania, ako to tvrdí VIA IURIS, je dôsledkom nepochopenia celého systému vzdelávania, ktorý realizuje akadémia, pretože z prípravného vzdelávania sa problematika kultivácie osobnosti a profesijnej etiky nevypustila. Koncepcia vzdelávania predpokladá organizovanie štvordňového sústredenia pre justičných čakateľov a právnych čakateľov prokuratúry práve k tejto téme. Cieľom a účelom organizovaných predskúškových sústredení je prakticky pripraviť uchádzačov na úspešné zvládnutie písomnej a ústnej časti odbornej justičnej skúšky."

Justičná akadémia, ktorá je nezávislou vzdelávacou inštitúciou s celoštátnou pôsobnosťou, ktorá zabezpečuje, organizuje a vykonáva vzdelávanie sudcov, prokurátorov a súdnych úradníkov vo svojom vyjadrení ďalej uvádza, že „akadémia si uvedomuje dôležitosť a potrebu organizovania vzdelávania pre cieľovú skupinu v oblasti spoločenskovedných disciplín. Aj z tohto dôvodu od roku 2009 bola téma kultivácie osobnosti sudcu a prokurátora zaradená do obsahovej náplne a následne do ročných študijných plánov akadémie. Každoročne sa organizujú podujatia zamerané na kultiváciu osobnosti, na krízovú komunikáciu, rétoriku, zvládanie záťažových situácii na pracovisku a podobne. Od roku 2009 sa uskutočnilo 6 dvojdňových podujatí, na ktorých sa celkovo zúčastnilo 189 sudcov a prokurátorov a 10 jednodňových regionálnych podujatí, na ktorých sa celkovo zúčastnilo 324 sudcov a prokurátorov. Na podujatiach vystúpili domáci odborníci ale aj lektori z Českej republiky, Nemeckej republiky a zástupcovia krajín V4."

Sudcov budú vzdelávať aj odborníci zo zahraničia

Akadémia v rámci rozširovania spolupráce v súčasnosti rokuje o návrhu Rámcovej dohody o medzinárodnej spolupráci v oblasti justičného vzdelávania medzi Justičnou akadémiou Slovenskej republiky a Justičnou školou Anglicka a Walesu, ktorá by mala v budúcnosti reálne prispieť k výmene poznatkov a praktických skúseností v behaviorálnej oblasti so zameraním sa na sudcovskú etiku a metodológiu.

Ako uskutočňuje akadémia vzdelávanie?

Akadémia uskutočňuje vzdelávanie na základe ročného študijného plánu schváleného radou akadémie, ktorý vychádza z obsahovej náplne vzdelávania sudcov určenej súdnou radou po dohode s ministrom spravodlivosti a z obsahovej náplne vzdelávania prokurátorov určenej generálnym prokurátorom. Vedenie akadémie pri príprave študijných plánov každoročne vychádza okrem obsahových náplní aj z vyhodnotení anonymných dotazníkov, ktoré vypĺňajú účastníci vzdelávacích podujatí. V súlade s prioritami a možnosťami prideleného rozpočtu, zostaví akadémia návrh študijného plánu, ktorý rozpošle externým členom pedagogického zboru JA SR na pripomienkovanie a doplnenie, následne je návrh študijného plánu predložený na schválenie rade akadémie.

V zmysle „Koncepcie vzdelávania akadémie" sa realizuje celoživotné vzdelávanie sudcov, prokurátorov a súdnych úradníkov. V súčasnosti reálne neexistuje prípravné vzdelávanie, keďže pozícia justičného čakateľa a právneho čakateľa prokuratúry zo zákona zanikla. Prípravné vzdelávanie v prípade prinavrátenia sa k inštitútu čakateľa sa bude realizovať rámci cyklickej prípravy právnych čakateľov prokuratúry (PČP) a justičných čakateľov (JČ), a to organizovaním školení zameraných na úspešné vykonanie odbornej justičnej skúšky. Prípravné vzdelávanie PČP a JČ bude v príslušnom akademickom roku zahŕňať odborné sústredenia rozdelené do jednotlivých oblastí. Príprava na odbornú justičnú skúšku bude určená pre účastníkov, ktorí by mali absolvovať odbornú justičnú skúšku v príslušnom kalendárnom roku a bude organizovaná kombinovanými formami vzdelávania.

V súčasnom období akadémia organizuje „Predskúškové sústredenia" rozdelené na tri časti s cieľom úspešného vykonania odbornej justičnej skúšky. V žiadnom prípade organizovanie predskúškových sústredení nenahrádza prípravné vzdelávanie, ktoré sa reálne nevykonáva vzhľadom na súčasný právny stav. Hlavnou obsahovou náplňou a cieľom predskúškových sústredení je príprava účastníkov na písomnú a ústnu časť odbornej justičnej skúšky.

  • 1. časť sústredenia (štvordňové podujatie) je zameraná na praktické cvičenia z pozitívno-právnych oblastí práva, nácvik zručností v pojednávacej miestnosti, osvojenie si procesných postupov a návykov nevyhnutných pre výkon funkcie sudcu a prokurátora, rozbor praktických prípadov v trestnej a netrestnej oblasti, vyhotovovanie rozhodnutí v trestnej a netrestnej oblasti.
  • 2. časť sústredenia (štvordňové podujatie) je zameraná na rozbor aktuálnych otázok na ústnu časť OJS v oblasti občianskeho práva, rodinného práva, pracovného práva, obchodného práva, práva EÚ, medzinárodného práva súkromného, rozvíjanie schopností aplikovať právne predpisy v konkrétnych veciach a metodológia výkladu práva.
  • 3. časť sústredenia (štvordňové podujatie) je zameraná na rozbor aktuálnych otázok na ústnu časť OJS v oblasti trestného práva, správneho a finančného práva, ústavného práva, organizácie a pôsobnosti súdov a prokuratúry, medzinárodného trestného práva a rozvíjanie schopností aplikovať právne predpisy v konkrétnych veciach.

Zdroj: viaiuris.sk, ja-sr.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1059

Nový príspevok

hexempo supoplex!

Aj na Spiši sa snažili naučiť osadníkov dodržiavať osobnú hygienu. Vzdelávanie sa úspešne uskutočnilo a momentálne všetci žnú výsledky úspešného projektu.

zajo | 05.11.2013 13:11
etika pre nikoho

Z článku mi teda vyplýva, že etika je síce v pláne vzdelávania pre súdnych čakateľov, ale tí momentálne neexistujú, takže v rámci prípravy sa etika nevyučuje. Nuž a tretina sudcov si v priebehu štyroch rokov vytrpela asi hodinku "nudnú" prednášku, ktorá im určite načisto zmenila život. Nekritizujem akadémiu, práveže si myslím, že toho je až až. Problém podľa mňa nie je o vzdelávaní v etike, ale o ľudských charakteroch niektorých, ktorí sú vyberaní za sudcov. Ak protekčný synáčik prepláve právnickou fakultou a potom ani nevie ako, mu otecko alebo oteckov kamarát z poľovačky vybaví sudcovské miesto, tak tomuto človeku nepomôže a ani nemôže pomôcť žiadna prednáška o etike. Takýto človek ostane v bahne navždy.

Marian | 05.11.2013 13:03
bez nadpisu

justičná akadémia si zrejme myslí, že vymenovaných sudcov už nie je potrebné vzdelávať a učiť slušnému správaniu, bohužiaľ seminár etika by mal byť každoročne povinne každým sudcom absolvovaný, kde by sa aj niekoľkoročný sudcovia naučili ako sa správať k účastníkom a aj ku kolegom VSÚ a asistentkám, nakoľko sa tu rozmohol syndróm poloboha v justícii a to nie je dobré. Opakovanie je matka múdrosti. Justičná akadémia čaká na zavedenie čakateľov a šušká sa, že už dlho čakať nebude takže rodinným príslušníkom, druhým a tretím kolenám a priateľom priateľov budú dvere opäť dokorán otvorené a potom ich bude vzdelávať, ako sa majú správať v pojednávačkách. Super za štyri hodiny sa majú naučiť to, čo sa nenaučili celý život. Opäť vivat justícia !

X | 05.11.2013 12:47
PoUtStŠtPiSoNe
: