Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Iniciatíva vracia úder FP PEVŠ: Úroveň odbornej diskusie mohla byť na vyššej úrovni

najpravo.sk • 26.4. 2017, 18:17

Dňa 20. apríla 2017 Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy („FP PEVŠ“) zverejnila reakciu na kritiku stanoviska Akademického senátu FP PEVŠ, ktoré sa zaoberalo možným skrátením koncipientskej praxe. Prečítajte si TU. Iniciatíva za lepšiu advokáciu k reakcii uvádza:

„V prvom rade by sme chceli oceniť konštruktívny prístup FP PEVŠ k odbornej diskusii na tému skrátenia koncipientskej praxe a vítame snahu fakulty a jej Centra pre monitoring tvorby a aplikácie práva prinášať nové dáta do odbornej diskusie. Aj napriek tomu, že FP PEVŠ neponúkla možnosť ostatným zložkám odbornej verejnosti participovať na tomto chvályhodnom projekte, veríme, že táto cesta nie je úplne zatvorená.

Na druhej strane nás mrzí, že FP PEVŠ nezohľadnila vo svojej reakcii jednotlivé analýzy Iniciatívy za lepšiu advokáciu, ktorá na nich pracovala niekoľko mesiacov (http://www.lexforum.sk/635 a http://www.lexforum.sk/619). Analýzy a prieskum Iniciatívy mali za cieľ po prvýkrát poskytnúť hodnoverné a podložené odpovede na otázky ohľadom dopadov predĺženej koncipientskej praxe. V nich Iniciatíva jednak zohľadňovala vplyv demografickej krivky na prepad záujmu o advokáciu a právo a taktiež poukázala na neexistenciu údajov o kvalite koncipientov z obdobia pred predĺžením praxe. Bez týchto údajov tak komparatívny výskum po ukončení päťročného časového cyklu nebude možný. Veríme, že ak by FP PEVŠ pracovala s nami prezentovanými argumentmi dôkladnejšie, úroveň odbornej diskusie mohla byť na vyššej úrovni.

Navyše sme sklamaní z opatrného postoja akademickej obce. Práve právnické fakulty mali od roku 2012 hájiť záujmy svojich študentov a v čase prerokovávania novely zákona o advokácii mali odmietnuť predĺženie koncipientskej praxe bez predchádzajúceho uskutočnenia systémových zmien, bez existencie akejkoľvek odbornej diskusie, dopadovej štúdie, či akejkoľvek komplexnej analýzy. Napodiv, dnes na skrátenie praxe FP PEVŠ požaduje to, čo v roku 2012 na jej predĺženie nepotrebovala.

Pri neutrálne ladenom stanovisku akademického senátu FP PEVŠ je paradoxné, že v reakcii na náš blog FP PEVŠ fakticky priznala príklon k názoru, že päťročná prax spôsobuje neatraktivitu práva: „Je pritom nesporné, že pre súkromnú fakultu práva by asi cestou najmenšieho odporu bola – bez ďalšieho - „úplná a bezvýhradná podpora“ iniciatívy, keďže by to pravdepodobne viedlo k nárastu počtu jej študentov (z dôvodu celkového zvýšenia atraktivity štúdia práva u cieľovej skupiny)“.

Iniciatíva za lepšiu advokáciu záverom vyjadruje svoje potešenie, že sa podarilo naštartovať odbornú diskusiu k problému skrátenia 5-ročnej koncipientskej praxe – FP PEVŠ dnes rozposlala pozvánky relevantným subjektom na Prvú odbornú panelovú diskusiu ohľadom skrátenia/zachovania dĺžky koncipientskej praxe. Oceňujeme tiež začatie skúmania predmetnej témy Centrom pre monitoring tvorby a aplikácie práva, ktorému týmto Iniciatíva navrhuje spoluprácu. Iniciatíva k dnešnému dňu disponuje mnohými dátami, ktoré získala pri svojej odbornej analytickej činnosti. Sme presvedčení, že spoločným synergickým efektom môžeme vyprodukovať ďalšie kvalitné analýzy, ktoré vnesú ešte viac svetla do tejto problematiky.“

Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1212

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: