Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Hodnotové otázky môžu zabrzdiť rekodifikáciu súkromného práva

4.5. 2016, 19:24 |  najpravo.sk

Vláda vo svojom programovom vyhlásení uviedla, že si uvedomuje potrebu prijatia nového Občianskeho zákonníka ako základu moderného súkromného práva, a bude preto pokračovať na rekodifikačných prácach pri širokom zapojení odbornej verejnosti a v koordinácii s aplikáciou nových procesných pravidiel.

Na poslednom zasadnutí Súdnej rady SR, ktorého sa zúčastnila aj ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská odznela otázka, či je vôbec ambíciou tejto vlády prijať nový Občiansky zákonník.

„Bola by som rada, keby sa nám podarilo počas volebného obdobia prijať nový Občiansky zákonníka. Ja to však dnes neviem odhadnúť. Mám záujem, aby rekodifikačná komisia mala vytvorené podmienky a aby pracovala s cieľom, aby sme rekodifikáciu dokázali predložiť a dokázali prijať.“ uviedla Lucia Žitňanská. Zároveň však poukázala na rozdiel medzi rekodifikáciou procesných a hmotnoprávnych pravidiel.

„Moja opatrnosť formulácie v programovom vyhlásení vlády vychádza z toho, že hmotnoprávne pravidlá sú v niečom zložitejšie ako procesné predpisy, lebo tam ide aj o hodnotové otázky, či už ide o otázky rodiny, alebo vlastníckeho práva, teda hodnotové otázky, na ktoré môžu mať partneri vo vláde a parlamente rôzne pohľady. Hodnotový konsenzus, nie právnotechnický konsenzus sa však v niektorých otázkach môže hľadať ťažko. My vieme povedať, že sa nedotkneme Zákona o rodine a dáme ho „bokom“, ale otázka je, či je to tá rekodifikácia, ktorú chceme. Ale možno, že je to cesta. Až v procese uvidíme, či problém nájsť hodnotový konsenzus sa týka len Zákona o rodine alebo aj iných otázok. dodala k téme Lucia Žitňanská.

Zdroj: Súdna rada SR
Prepis zasadnutia a ilustračné foto: najprávo.sk


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť