Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Gábor Gál: Viac dôvery pre rozhodcovské súdy

najpravo.sk • 14.2. 2019, 18:41

​​Rozhodcovské súdy pozná naša legislatíva už takmer 17 rokov. Za toto obdobie vyriešili stále rozhodcovské súdy a rozhodcovia mnoho sporov. Našli sa aj špekulantskí a nepoctiví rozhodcovia a rozhodcovské súdy, ktorí naštrbili dôveru Slovákov v tieto nezávislé inštitúty.

Minister spravodlivosti Gábor Gál sa stretol s predstaviteľmi Slovenskej advokátskej komory, Americkej obchodnej komory v SR (AmCham) a s predstaviteľmi Rozhodcovského súdu Slovenskej advokátskej komory, aby diskutovali o možnostiach zvýšenia dôveryhodnosti v rozhodcovské súdy, ako aj o možnostiach, čo s nepoctivými rozhodcami, ktorí obchodnej arbitráži na Slovensku nerobia dobré meno.

Rozhodcovské konanie je v obchodných veciach oproti klasickému konaniu na súde vo viacerých smeroch výhodnejšie, minister spravodlivosti, Gábor Gál: "Pre obchodné vzťahy je riešenie sporov formou rozhodcovského konania veľkou výhodou – oproti zdĺhavému konaniu na súde je to rýchlejší, efektívnejší a flexibilnejší model. Aj samotné súdy podporujú obchodnú arbitráž, svedčí o tom množstvo akceptovaných rozhodcovských rozsudkov všeobecnými súdmi."

Ako vo svojom úvodnom prejave uviedol Ronald Blaško, výkonný riaditeľ AmCham: Obchodnoprávne spory dnes na Slovensku trvajú v priemere 21 mesiacov. Ak sa však 2 firmy dohodnú na riešení sporu prostredníctvom rozhodcovského súdu, ten je zvyčajne vyriešený v priebehu 3-4 mesiacov. V krajinách západnej Európy je inštitút obchodnej arbitráže bežne využívanou a najmä efektívnou a predvídateľnou alternatívou. Cieľom AmCham ako aj mnohých našich partnerov v Iniciatíve za vládu zákona (Rule of Law Initiative) je preto posilňovať povedomie o tejto možnosti v rámci širokej podnikateľskej komunity."

Tomáš Borec, Prezident Slovenskej advokátskej komory v tejto súvislosti povedal: „Slovenská advokátska komora a Americká obchodná komora majú spoločné ciele v oblasti zlepšovania právneho prostredia na Slovensku. Americká obchodná komora bola v minulosti aktívna pri podpore dôležitých reforiem zameraných na vymožiteľnosť práva a dnes som rád, že sa táto spolupráca rozvíja v tomto duchu aj v ďalších oblastiach presadzovania práva.“

Zdroj: TS MSSR, SAK
Ilustračné foto: Facebook, profil Gábor Gál- minister spravodlivosti SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 818

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: