Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

FOTOGALÉRIA: Prezident dnes vymenoval 12 nových sudcov

najpravo.sk • 22.5. 2019, 16:35

Prezident Andrej Kiska v stredu, za prítomnosti Ministra spravodlivosti SR Gábora Gála, predsedníčky Súdnej rady SR Lenky Praženkovej a predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej vymenoval sudcov a sudkyne bez časového obmedzenia. Vo svojom príhovore uviedol:

„Pred chvíľou ste zložili Ústavou Slovenskej republiky predpísaný sľub a stali ste sa sudkyňami a sudcami. Od tejto chvíle sa s každým Vaším rozhodnutím, s každým Vaším krokom začnú spájať vysoké očakávania: očakávania legitímne a oprávnené.

 

Rovnako ako vždy pri tejto príležitosti aj dnes nepripomínam, že to nie je bez dôvodu. Pocit ľudí, že táto krajina „nie je pre všetkých“, že spravodlivosť neplatí pre každého rovnako, tento pocit, žiaľ, stále pretrváva. Aj napriek čiastkovým zmenám k lepšiemu, aj napriek nedávnym rozhodnutiam. Vyviesť nás z tohto pocitu nespravodlivosti a nedôvery je a bude náročná úloha.

 

Úloha, v ktorej všetky Vaše budúce rozhodnutia a spôsob, akým budete o nich hovoriť, zohrajú kľúčovú rolu. Aby ľudia uverili, že dodržiavať pravidlá sa oplatí. Aby získali istotu, že štát ochráni každého bez ohľadu na to, kto zasiahol do jeho práv. Aby sa hlboký a prevažujúci pocit nespravodlivosti zmenšoval a postupne zmizol.

 

To si pravdaže vyžaduje, aby ste boli vo svojej funkcii skutočne nezávislí. Že budete rozhodovať nestranne, spravodlivo, bez zbytočných prieťahov a len na základe skutočností zistených v súlade so zákonom. Že Vaše budúce rozhodnutia budú zákonné, ťažko spochybniteľné a čo najspravodlivejšie. Čitateľné, zrozumiteľné a v rovnakej alebo podobnej situácii aj predvídateľné. A možno aj odvážne – ak si to významné okolnosti alebo verejný záujem vyžadujú.

 

No očakávania našich občanov sa budú spájať aj s Vašou schopnosťou a pripravenosťou vecne, slušne a trpezlivo komunikovať. S Vašou schopnosťou vedieť svoje rozhodnutia zdôvodniť, vysvetliť a obhájiť. A závažnosťou a presnosťou svojich argumentov nastaviť dôveryhodné zrkadlo aj pravdaže aj niekedy takým subjektívnym pocitom neprávosti či nespravodlivosti, ktoré akékoľvek rozhodnutie súdu takmer nevyhnutne sprevádzajú.

 

Očakávania verejnosti sa však nebudú spájať len s Vašou odbornosťou; budú sa spájať aj s Vašou schopnosťou vytvárať tlak na to, aby Vás v tých najvyšších súdnych inštitúciách našej krajiny, napríklad na ústavnom súde, zastupovali tí najlepší spomedzi nás všetkých.

 

Aby životne dôležité orgány ochrany ústavnosti našej krajiny boli vážené, a aby posilňovali to, čo tak veľmi potrebujeme – dôveru.

 

Úprimne sa priznám, že som prestal rozumieť tomu, čo sa dnes v národnej rade v súvislosti s voľbou kandidátov na ústavných sudcov odohráva. Chcel by som aj tu dnes využiť túto príležitosť a po niekoľkýkrát opäť pripomenúť, že je základnou povinnosťou poslancov národnej rady navoliť ďalších 7 kandidátov.

 

Na záver mi dovoľte povedať, že na súdoch, na ktoré ste boli pridelení, Vás už netrpezlivo očakávajú. Že je tam veľa práce. Dovoľte mi zaželať Vám preto mnoho síl, dostatok energie a trpezlivosti, ale predovšetkým dostatok motivácie pre dobré rozhodnutia v prospech nás všetkých tu, na Slovensku.“

SUDCA/SUDKYŇA SÚD

  • Lucia Baštová Okresný súd Kežmarok
  • Denisa Bučková Okresný súd Pezinok
  • Lenka Figulová Okresný súd Spišská Nová Ves
  • Filip Gylányi Okresný súd Bratislava II.
  • Marcela Holubová Okresný súd Vranov nad Topľou
  • Lucia Kallová Okresný súd Stará Ľubovňa
  • Tomáš Kelner Okresný súd Bratislava I.
  • Jana Kurnotová Okresný súd Malacky
  • Emília Mišenková Okresný súd Stará Ľubovňa
  • Ján Pastirčík Okresný súd Malacky
  • Daniel Petričko Okresný súd Michalovce
  • Antónia Svičinová Okresný súd Rožňava

Zdroj: prezident.sk
Foto 1-9: prezident.sk
Foto 10-11: FB MS SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 820

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: