Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Exekútori: Zamerajte sa na RPMN, kľúčovým ukazovateľom nie je výška úroku

najpravo.sk • 4.12. 2017, 17:39

Slovenská komora exekútorov upozorňuje ľudí, aby sa kvôli vianočným nákupom zbytočne nezadlžovali. Neuvážené prebratie finančných záväzkov totiž môže viesť k dlhovej špirále, ktorá sa neraz končí až exekúciou.

 „V predvianočnom čase sú občania aj pod vplyvom nákupnej horúčky a spotrebiteľských reklám náchylní podľahnúť emóciám a previať na seba finančné bremeno, ktoré neskôr nedokážu zvládnuť. Vyzývame preto ľudí, aby dôkladne zvážili, či si kvôli nákupu vianočných darčekov vezmú nové úvery. Svoje dlhy totiž raz budú musieť splatiť a veriteľov, žiaľ, nebude zaujímať, že o ne požiadali pod vplyvom emócií a v túžbe urobiť radosť svojim najbližším,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov Stanislava Kolesárová.

Nesplácanie úverov vedie klientov bankových či nebankových inštitúcií neraz do ďalších pôžičiek, avšak už za podstatne nevýhodnejších podmienok, ktorými sa pokúšajú splácať predchádzajúce záväzky. Dostanú sa tak do dlhovej špirály, ktorá sa môže skončiť na stole súdneho exekútora.

„Ak sa už ľudia predsa len rozhodnú využiť možnosť pôžičky, mali by si pozorne preštudovať jej podmienky. Kľúčovým ukazovateľom pritom nie je výška úroku, ale takzvaná hodnota ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN), ktorá zahŕňa aj ďalšie náklady, vrátane rôznych možných poplatkov. Na tomto ukazovateli občan vidí, koľko v skutočnosti za požičané peniaze zaplatí,“ upozornila Stanislava Kolesárová.  

Slovenská komora exekútorov v rámci svojho programu Bližšie k ľuďom dlhodobo vyvíja vlastné informačné a vzdelávacie aktivity a upozorňuje občanov na možné riziká, ktoré neskôr vedú až k exekúcii. Na svojej stránke www.ske.sk poskytuje praktické rady, ako sa nedostať do exekúcie. Občanom v exekúcii zasa poskytuje bezplatnú poradňu, ktorá za viac ako štyri roky existencie pomohla už tisícom ľuďom. Modelové prípady z poradne zverejňuje komora aj na webe.

O Slovenskej komore exekútorov: Slovenská komora exekútorov je samosprávna stavovská organizácia, ktorá združuje všetkých exekútorov a vedie ich zoznam. Bola zriadená Zákonom Národnej rady Slovenskej republiky č.233/1995 Z.z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) v znení neskorších noviel. Poslaním komory a jej orgánov je chrániť záujmy exekútorského stavu, dohliadať nad činnosťou exekútorov a obstarávať ďalšie záležitosti, ktoré sú jej zverené zákonom.          

Zdroj: Tlačová správa Slovenskej komory exekútorov
Ilustračné foto: najpravo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 825

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: