Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Európsky parlament schválil reformu autorského práva na internete

najpravo.sk • 26.3. 2019, 19:23

Silnejšia pozícia tvorcov a vydavateľov pri vyjednávaniach s internetovými gigantmi a zachovanie slobody prejavu na internete. Poslanci schválili smernicu o digitálnom autorskom práve.

Európsky parlament v utorok pomerom hlasov 348 (za): 274 (proti): 36 (zdržalo sa hlasovania) schválil smernicu o autorskom práve na jednotnom digitálnom trhu v znení, na ktorom sa vo februári dohodli poslanci so zástupcami ministrov členských štátov. Nové pravidlá musí ešte odobriť Rada (ministrov) EÚ.

V prípade, že Rada schváli poslancami prijatý text, nová smernica bude zverejnená v Úradnom vestníku EÚ a po dvadsiatich dňoch vstúpi do platnosti. Členské štáty budú mať následne dva roky na transponovanie nových pravidiel do svojich vnútroštátnych predpisov.

Smernica by mala rozšíriť pôsobnosť ustanovení autorského práva EÚ na internet. Nové pravidlá sa tak priamo dotknú aj služieb poskytovaných platformami ako YouTube, Facebook či Google News. Legislatívna úprava sa však zároveň usiluje o zachovanie internetu ako priestoru s garantovanou slobodou prejavu.

  • zodpovednosť internetových platforiem za nahratý obsah  
  • vyňatie obrázkov meme či GIF z pôsobnosti smernice  
  • voľné zdieľanie odkazov na články s jednotlivými slovami či krátkymi úryvkami 
  • podiel novinárov na príjmoch vydavateľstiev z autorských práv 
  • miernejšie pravidlá pre začínajúce platformy (start-upy) 

Odmeny pre umelcov a novinárov: Technologickí giganti sa budú musieť podeliť

Smernica by mala zvýšiť šance nositeľov autorských práv, napríklad hudobníkov, umelcov, scenáristov či vydavateľov, vyjednať si lepšie zmluvy s vyššou odmenou za využívanie nimi vlastnených diel internetovými platformami. Vydavatelia budú mať automaticky právo rokovať v mene svojich novinárov s platformami o zmluvách týkajúcich sa využívania ich článkov. Internetové platformy budú zároveň priamo zodpovedné za obsah nahratý na svoje stránky.

Ochrana slobody prejavu

Zdieľanie úryvkov novinových článkov bolo explicitne vyňaté z pôsobnosti smernice, a teda nebude považované za porušenie autorských práv vydavateľa. Súčasťou novej legislatívy sú však aj ustanovenia, ktoré by mali takzvaným agregátorom správ zabrániť zneužívať túto situáciu. Dĺžka úryvkov, ktoré bude možné zverejniť napríklad na platforme Google News či voľne zdieľať na Facebooku, tak bude obmedzená.

Smernica umožňuje a dokonca uľahčuje využívanie diel chránených autorským právom za účelom citácie či parafrázy, kritiky alebo recenzie, karikatúry či paródie. Obrázky GIF a meme tak bude možné naďalej zdieľať a voľne šíriť na sociálnych sieťach.

Platformy vyňaté z pôsobnosti smernice

Schválený text stanovuje, že nekomerčné nahrávanie obsahu do online encyklopédií, napríklad Wikipedie, či softvérových platforiem s otvoreným zdrojovým kódom, akou je GitHub, bude z pôsobnosti smernice vyňaté. Miernejšie pravidlá sa budú vzťahovať aj na začínajúce platformy.

Silnejšia vyjednávacia pozícia pre autorov a umelcov

Autori a umelci si budú môcť nárokovať dodatočnú odmenu od distribútorov svojich diel, pokiaľ je pôvodne dohodnutá odmena neúmerne nízka v porovnaní s príjmami distribútora za dané diela.

Pomoc špičkovému výskumu a ochrane kultúrneho dedičstva

Nové pravidlá by mali uľahčiť využívanie autorským právom chránených materiálov pri hĺbkovej analýze textu a údajov (text and data mining) a odstrániť tak dôležitú konkurenčnú nevýhodu európskych výskumníkov. Legislatívny text zároveň uvádza, že obmedzenia vyplývajúce z autorského práva sa nebudú vzťahovať na obsah využívaný za účelom výučby alebo ilustrácie.

Smernica tiež umožňuje bezplatné využívanie autorským právom chráneného materiálu za účelom zachovania kultúrneho dedičstva. Využívanie komerčne nedostupných diel bude možné za predpokladu, že neexistuje organizácia kolektívnej správy, ktorá by mohla vydať licenciu.

Súčasný stav verzus nové pravidlá

V súčasnosti majú internetové spoločnosti malú motiváciu uzatvárať spravodlivé licenčné dohody s majiteľmi autorských práv, nakoľko nie sú zodpovedné za obsah nahratý používateľmi danej platformy. Ich povinnosťou je odstrániť obsah porušujúci autorské práva až v momente, keď ich o to požiada majiteľ daných práv.

Prenesenie zodpovednosti na internetové platformy zvýši šance majiteľov autorských práv, napríklad hudobníkov, umelcov či scenáristov, ale aj vydavateľov a novinárov, na získanie spravodlivej licenčnej dohody a prostredníctvom nej aj spravodlivejšej odmeny za digitálne využívanie ich diel.

Vyhlásenie spravodajcu Axela Vossa (EPP, DE)

„Táto smernica je dôležitým krokom smerom k náprave situácie, ktorá umožňovala zopár spoločnostiam zarábať obrovské sumy peňazí bez poskytnutia riadnej odmeny tisíckam umelcov a novinárov, na prácach ktorých závisela ich činnosť.“

„Schválený text však zároveň obsahuje početné ustanovenia, ktoré garantujú, že internet zostane priestorom slobody prejavu. Tieto ustanovenia ako také neboli nevyhnutné, keďže smernica neprisudzuje držiteľom autorských práv nové práva. Zareagovali sme však na vznesené obavy a rozhodli sme sa poskytnúť dvojitú garanciu slobody prejavu. Obrázky meme, gif a úryvky článkov sú teraz chránené tak, ako nikdy predtým.“

„Som tiež rád, že dohodnutý text venuje zvláštnu pozornosť ochrane začínajúcich podnikov. Dnešné start-upy sú zajtrajšími poprednými spoločnosťami a rozmanitosť je závislá na množstve inovatívnych, dynamických a mladých spoločností.“

„Táto smernica chráni živobytie ľudí, slobodu prejavu a prostredníctvom obrany rozmanitého mediálneho prostredia aj demokraciu a podporuje start-upy a technologický rozvoj. Pripravuje internet na budúcnosť, v ktorej by mal byť priestorom prinášajúcim úžitok pre všetkých, a nie iba pre zopár mocných.“

Zdroj: Európsky parlament
Ilustračé foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1422

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: