Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

EISi: Štát už zašiel príliš ďaleko

najpravo.sk • 31.8. 2014, 15:53

European Information Society Institute (EISi) tento mesiac zaslalo Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predžalobnú výzvu na upustenie od protiprávneho konania. Protiprávne konanie spočíva podľa EISi v tom, že Ministerstvo minimálne od 1.6.2014 porušuje zákonné štandardy pre informačné systémy verejnej správy tým, že podmieňuje prevod poľnohospodárskej pôdy použitím jedného konkrétneho operačného systému - systému Windows.

EISi žiada, aby ministerstvo najneskôr do 31.10.2014 zabezpečilo interoperabilné riešenie, ktoré bude umožňovať prevod poľnohospodárskej pôdy bez nutnosti používať Windows. V opačnom prípade EISi zváži spotrebiteľskú žalobu proti ministerstvu.

"U štátu dnes sledujeme veľmi divoký trend," hovorí Martin Husovec, právnik EISi. "Plnenie zákonných povinností je čoraz častejšie obmedzované na elektronické riešenia, ktoré vopred vylučujú veľkú skupinu občanov z ich používania. Ak štát pristupuje k elektronizácií zákonných povinností, a teda sa rozhodne, že zákonnú povinnosť je možné splniť iba elektronicky, už ako dôsledok Ústavy SR musí zaručiť, že prístup k splneniu zákonnej povinnosti má každý. Inak štát dopredu znemožňuje svojim občanom správať sa v súlade so zákonom a to je neprípustné," zdôrazňuje Husovec.

EISi by zároveň chcelo pripomenúť zákonodarcovi, že elektronizáciu zákonných povinností nemožno vykonávať arbitrárne.

Ako ďalej uvádza EISi, v prvom rade elektronizácia zákonných povinností nie je prípustná všade. Mala by byť obmedzená len na situácie, kde to odôvodňuje spoločenská povaha a cieľová skupina tej danej zákonnej povinnosti (napr. povinnosti podnikateľov - profesionálov ako platcov DPH). A v žiadnom prípade by nemala byť prijímaná tam, kde tým môže byť určitému okruhu obyvateľstva (napr. starší občania) fakticky úplne znemožnený prístup k svojim právam. Tak tomu je zdá sa pri prevode poľnohospodárskej pôdy podľa § 4 ods. 3 zákona č. 140/2014 Z. z. o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.

"Štát ide v tomto prípade až príliš ďaleko. Vlastníkmi pôdy nie sú len podnikatelia, ale aj menej technicky zdatní starší občania. Vynucovanie si čisto elektronickej formy samo o sebe môže neprimerane obmedzovať vlastnícke právo majiteľov pozemkov a byť tak v rozpore s Ústavou," pripomína Husovec. Štát by mal preto umožňovať aj alternatívne spôsoby plnenia.

„V druhom rade, a o tom je súčasná predžalobná výzva, aj ak je elektronizácia zákonných povinností prípustná, musí byť realizovaná na základe otvorených riešení, ktoré vopred nevylučujú niektorých obyvateľov. V prípade prevodu poľnohospodárskej pôdy je dodnes vynucovaný jeden operačný systém, čo znamená, že držitelia ostatných operačných systémov sú vylúčení z plnenia si svojich povinností. Veríme, že ministerstvo rýchlo zmení tento protiprávny stav.“

European Information Society Institute je nezisková organizácia, ktorá sa zaoberá prienikom technológií, práva a informačnej spoločnosti. EISi pôsobí aj ako neuniverzitné centrum pre výskum internetového práva a práva duševného vlastníctva.

Zdroj: EISi
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3654

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: