Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
Predplatné
Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
TlačPoštaZväčšiZmenši

Dokedy potrvá 5 ročná koncipientská prax?

najpravo.sk • 26.10. 2015, 18:44

Už vyše dvoch rokov platí právna úprava, ktorou sa povinná prax advokátskeho koncipienta predĺžila z pôvodných troch rokov na päť rokov. Pri predlžovaní povinnej advokátskej praxe na päť rokov argumentovalo Ministerstvo spravodlivosti SR predovšetkým potrebou zvýšenia kvality výkonu advokátskeho povolania a súvisiacou náležitosťou praktickej prípravy advokátskych koncipientov počas dlhšieho časového obdobia. Zmena sa nestretla s pozitívnymi ohlasmi, kritizovali ju nielen študenti práva, ale aj samotní advokáti, Generálna prokuratúra, viaceré ministerstvá, Protimonopolný úrad jej vytýkal nežiaduce obmedzenie hospodárskej súťaže na trhu právnych služieb. Pod hromadnú pripomienku proti predĺženiu koncipientskej praxe sa podpísalo v krátkom čase viac ako 600 ľudí. Novela spôsobila aj nečakané dôsledky, ktoré na Slovensku v čase jej prijatia nikto nepredpokladal (čítajte TU).

Návrh novely zákona o advokácii, ktorým by sa dĺžka koncipientskej praxe vrátila na pôvodné tri roky, nezískala v parlamente potrebný počet hlasov (čítajte TU).

Poslanec Národnej rady SR Miroslav Kadúc sa obrátil na Ministra spravodlivosti SR Tomáša Boreca s interpeláciou, pričom žiadal zodpovedať otázky, či sa v praxi predĺženie praxe advokátskeho koncipienta osvedčilo, či sa zvýšila kvalita výkonu advokátskeho povolania v dôsledku zavedenia dlhšej praxe, či je dnes praktická príprava advokátskeho koncipienta v päťročnej praxi náležitejšia ako praktická príprava advokátskeho koncipienta v trojročnej praxi a či plánuje Ministerstvo spravodlivosti SR prehodnotiť v dohľadnej dobe dĺžku praxe advokátskeho koncipienta.

„Podmienka päťročnej praxe advokátskeho koncipienta nie je novým právnym inštitútom v slovenskom právnom poriadku. Jeho súčasťou bola až do roku 1999, kedy došlo k jej skráteniu na tri roky. Som toho názoru, že skrátenie tejto praxe v roku 1999 neznamenalo prínos pre kvalitu výkonu advokátskeho povolania, práve naopak, už vtedy som považoval túto zmenu za krok späť. Napokon skrátenie dĺžky povinnej koncipientskej praxe z päť na tri roky ani nemalo ambíciu skvalitniť výkon advokátskeho povolania, skutočným dôvodom tejto zmeny bola snaha o zatraktívnenie členstva v jednom z dvoch vtedy pôsobiacich združení združujúcich právnikov poskytujúcich právne poradenstvo“ uviedol minister Tomáš Borec. Dodal, že podľa štatistických informácií, ktoré Ministerstvu spravodlivosti SR poskytli kontrolné orgány Slovenskej advokátskej komory, približne 65% zo všetkých disciplinárnych konaní vedených týmito orgánmi za posledných desať rokov pred účinnosťou predmetnej novely Zákona o advokácii bolo vedených proti advokátom, ktorí mali v čase disciplinárneho konania menej ako 5 rokov praxe.

„Rovnako má znovuzavedenie podmienky päťročnej praxe advokátskych koncipientov význam z dôvodu, že úroveň vzdelávania právnických profesií mala v posledných rokoch klesajúcu tendenciu, pričom predĺžením povinnej praxe sa jednoznačne vytvoril priestor na dlhodobejšie, a tým aj na precíznejšie vzdelávanie advokátskych koncipientov. Som presvedčený, že opätovné zavedenie podmienky päťročnej praxe advokátskych koncipientov  bude mať pozitívny efekt na kvalitu prípravy advokátskych koncipientov, a tým aj na kvalitu výkonu advokátskeho povolania. Napriek uvedenému presvedčeniu zastávam názor, že akékoľvek hodnotenie účinkov tejto úpravy by bolo v súčasnosti, t. j. približne dva a pol roka po jej účinnosti, predčasné. Zavedenie podmienky päťročnej praxe advokátskych koncipientov považujem za opatrenie, ktorého účinky sa prejavia až na generácii advokátov, ktorá túto päťročnú prax absolvuje. Verím, že čas ukáže, že opätovné zavedenie podmienky päťročnej praxe advokátskych koncipientov bol krok správnym smerom.dodal minister Borec.

Zdroj: NR SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2999

Nový príspevok

20 až 30 rokov

Možno by stálo za úvahu, aby advokátsky koncipient mal mať 20 až 30 ročnú prax, aspoň by sa zabránilo akémukoľvek vzniku konkurencie a stabilne etablovaní advokáti budú odpočívať v pokoji, že nikto neohrozí ich jedinečné postavenie. Črty tak typické pre trhovú ekonomiku a kapitalizmus, teda vytváranie monopolov a bránenie prístupu k podnikaniu, veď to sú predsa základné princípy na ktorých je budovaná Európska únia, či nie?

Nostradamus | 08.11.2015 12:03

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: