Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Dnešné verdikty Súdneho dvora EÚ (3.3.2020)

najpravo.sk • 3.3. 2020, 19:13

Súdny dvor Európskej únie dnes vyhlásil nasledovné verdikty:

Rozsudok Súdneho dvora vo veci C-125/18 Gómez del Moral Guasch/Bankia SA

Aproximácia právnych predpisov

Španielske súdy musia preskúmať jasnú a zrozumiteľnú povahu zmluvnej podmienky obsiahnutej v zmluvách o hypotekárnom úvere, ktorá stanovuje uplatnenie pohyblivej úrokovej sadzby založenej na indexe španielskych sporiteľní.

Ak dospejú k záveru o nekalej povahe tejto podmienky, môžu s cieľom chrániť spotrebiteľa pred obzvlášť nepriaznivými dôsledkami, ktoré by mohli vyplývať z neplatnosti úverovej zmluvy, nahradiť tento index podporným indexom stanoveným v španielskej právnej úprave.

Viac si prečítajte TU

Rozsudok Súdneho dvora vo veci C-717/18 X (Mandat d'arrêt européen - Double incrimination; Európsky zatykač – Dvojitá trestnosť)

Územie slobody, bezpečnosti a spravodlivosti

Na účely posúdenia, či sa európsky zatykač proti osobe odsúdenej v Španielsku za trestný čin schvaľovania terorizmu a ponižovania obetí terorizmu má vykonať bez preskúmania, či je tento trestný čin trestný aj v Belgicku, musia belgické súdy zohľadniť dĺžku trvania trestu stanovenú španielskym zákonom uplatniteľným na spáchané trestné činy.

Viac si prečítajte TU

Rozsudok Súdneho dvora vo veci C-482/18 Google Ireland Limited proti Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kiemelt Adó- és Vámigazgatósága

DISC

Režim sankcií vzťahujúcich sa na maďarskú daň z reklamy je nezlučiteľný s právom Únie.

Naopak, toto právo nebráni ohlasovacej povinnosti, ktorá sa vzťahuje na zahraničných poskytovateľov reklamných služieb v súvislosti s touto daňou.

Viac si prečítajte TU

Rozsudky Súdneho dvora vo veciach C-75/18,C-323/18,C-323/18 Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. a Tesco-Global Áruházak Zrt./Nemzeti Adó- és Vámhivatal Fellebbviteli Igazgatósága

Štátna pomoc

Osobitné dane vyberané v Maďarsku z obratu telekomunikačných podnikov a v odvetví maloobchodného predaja sú zlučiteľné s právom Únie

Viac si prečítajte TU

Zdroj: curia.europa.eu
Ilustračné foto: curia.europa.eu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 909

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: