Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Dĺžka koncipientskej praxe sa nebude meniť

najpravo.sk • 11.6. 2014, 13:49

Národná rada neposunula do druhého čítania návrh novely zákona o advokácii, ktorej cieľom malo byť vrátenie dĺžky praxe advokátskych koncipientov späť z piatich rokov na tri roky a súčasné zjednotenie trojročnej praxe aj pre exekútorských koncipientov a notárskych koncipientov. Zo 117 prítomných poslancov hlasovalo len 116 (Róbert Madej nehlasoval), 44 poslancov z radov opozície návrh novely podporilo, 65 poslancov vládnej strany bolo proti novele a 7 z nich sa zdržalo hlasovania.

Pod uvedeným návrhom boli podpísaní poslanci Národnej rady SR M. Beblavý, Á. Érsek, M. Fronc, M. Poliačik a J. Žitňanská. Navrhovatelia pred predložením návrhu novely do legislatívneho procesu analyzovali právnu úpravu všetkých štátov EÚ a dospeli k záveru, že celkovo 24 členských štátov Európskej únie má prax advokátskych koncipientov ustanovenú v kratšej dobe, ako Slovenská republika. Výnimkou sú iba Rakúsko, Litva a Lotyšsko. V členských štátoch ako Belgicko, Česká republika, Chorvátsko, Dánsko, Holandsko, Maďarsko, Španielsko a Švédsko je v dĺžke troch rokov, v Slovinsku a Fínsku v dĺžke štyroch rokov. Dĺžka praxe v ostatných členských štátoch nepresahuje dva roky. Tieto skutočnosti podľa navrhovateľov dokazujú, že absolventi slovenských právnických fakúlt sú oproti väčšine svojich kolegov v iných členských štátoch znevýhodnení.

Navrhovatelia sa ďalej domnievali, že na obmedzovanie vstupu budúcich advokátov na trh predlžovaním povinnej koncipientskej praxe nie sú žiadne legitímne dôvody, keďže Slovenská republika má v porovnaní s ostatnými členskými štátmi relatívne malý počet advokátov v pomere k počtu obyvateľov (spomedzi 28 členských štátov je na 18. mieste). Ak by Slovensko chcelo byť na špičke v rámci Európskej únie, muselo by mať o 15 914 advokátov viac, ako v súčasnosti.

Zdroj: nrsr.sk
Ilustračné foto: nrsr.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2600

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: