Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Diskusia o budúcnosti slovenskej advokácie

najpravo.sk • 29.11. 2016, 19:01

Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave v spolupráci s ELSA Bratislava a študentskou časťou Akademického senátu Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave usporiadali ďalší ročník podujatia “Job Fair” za účasti popredných lokálnych aj nadnárodných advokátskych kancelárií a poradenských spoločností.

Podujatie sa uskutočnilo dňa 22. novembra 2016 v priestoroch Právnickej fakulty. Jadrom podujatia bola prezentácia advokátskych kancelárii a poradenských spoločností, ktoré na podujatí mohli prezentovať študentom svoju činnosť, informovali o svojich preferenciách a predpokladoch u uchádzača o zamestnanie a študenti si zároveň mohli otestovať pracovný potenciál.

Tohtoročnou novinkou boli rôzne workshopy orientované na právnické i neprávnické vzdelávanie, či už na tému “Pracovný pohovor v malíčku” alebo “Prevod obchodného podielu v s.r.o.”. Workshopy viedli skúsení odborníci ako Silvia Orosová, MSc, Branislav Andreánsky, Ing. Jaroslav Stejskal, Dušan Kadlec, JUDr. Beáta Kušnírová, Mgr. Andrej Adamčík a Mgr. Kristína Beňová.

Súčasťou programu bola aj odborná panelová diskusia na tému “Budúcnosť advokácie na Slovensku”. Panelovej diskusie sa zúčastnili významní odborníci. Slovenskú advokátsku komoru zastupoval podpredseda JUDr. Juraj Veverka, diskusie sa zúčastnili aj skúsení advokáti Mgr. Viliam Myšička z advokátskej kancelárie Kinstellar a JUDr. Andrej Leontiev z advokátskej kancelárie Taylor Wessing. Tretí sektor reprezentoval JUDr. Marián Porvažník z Iniciatívy za lepšiu advokáciu.


Študenti aktívne participovali na diskusii vo forme elektronicky predložených otázok účastníkom.

Nosnou témou diskusie bolo vzdelávanie študentov práva a advokátskych koncipientov, konkrétne možnosť skrátenia koncipientskej praxe naspäť na tri roky a tiež faktory, ktoré prispeli k jej k predĺženiu v roku 2012.

Diskusia prebehla v konštruktívnom duchu a je prísľubom, že v blízkej budúcnosti zástupcovia komory, štátu a mimovládneho sektora adresujú problémy atraktivity advokácie medzi mladými a prinesú konceptuálne riešenia vzdelávania študentov aj advokátskych koncipientov.

Iniciatíva za lepšiu advokáciu sa venuje problémom nízkej atraktivity štúdia práva, metodiky výučby práva, pozícii žien v advokácii a vzdelávaniu koncipientov. Prvým cieľom iniciatívy je skrátenie koncipientskej praxe naspäť na tri roky, v tejto veci bol aj sformulovaný otvorený list ministerke spravodlivosti, JUDr. Lucii Žitňanskej, ktorý môžete taktiež podporiť na stránke iniciatívy: https://lepsiaadvokacia.sk/.

Program projektu “Job Fair” bol ukončený premietaním dokumentu “Kauza Cervanová” od režiséra Roberta Kirchhoffa, ktorý následne po premietaní aj prezentoval svoj názor a v diskusii odpovedal na študentmi pokladané otázky.

Zdroj: Blog Iniciatívy za lepšiu advokáciu
Ilustračné foto: lepsiaadvokacia.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1569

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: