Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Daniela Švecová: Skracovanie dĺžky súdnych konaní je kľúčom k získaniu dôvery ľudí v súdy

najpravo.sk • 15.8. 2019, 17:36

Takmer 50% ľudí hodnotí prácu Najvyššieho súdu dobre. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorú pre Kanceláriu NS SR realizovala agentúra FOCUS. Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová je presvedčená, že ľudia pozitívne reagujú na zmeny, ktoré sa podarilo na Najvyššom súde dosiahnuť v tomto funkčnom období.

O tom, že Najvyšší súd si robí svoju prácu dobre je presvedčených 48% opýtaných. Opačného názoru je 38%, pričom len 7% respondentov hodnotí prácu Najvyššieho súdu zle. 14% opýtaných sa k otázke nevedelo vyjadriť. Za dobrú označujú prácu Najvyššieho súdu najmä respondenti, ktorí majú osobnú skúsenosť so slovenskými súdmi.

Pozitívne hodnotenie práce Najvyššieho súdu pripisuje jeho vedenie najmä výraznému skráteniu dĺžky súdnych konaní. Kým v roku 2014 bola priemerná dĺžka konaní 245 dní, za rok 2018 to bolo v priemere už len 74 dní. Najkratšia dĺžka súdnych konaní, v priemere 40 dní, bola na trestnoprávnom kolégiu, necelých 72 dní to bolo na občianskoprávnom kolégiu, 81 dní bola priemerná dĺžka na správnom kolégiu a na obchodnoprávnom kolégiu vybavili veci za približne 88 dní. Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová je presvedčená, že z pohľadu občana je jedným z najdôležitejších kritérií fungovania súdov práve to, či je vec rozhodnutá správne, spravodlivo a, samozrejme, v primeranej, v čo najkratšej lehote. „Skracovanie dĺžky súdnych konaní považujem za kľúč k získaniu dôvery ľudí v súdy. Na tejto téme sme 5 rokov intenzívne pracovali a pozitívne čísla v tejto oblasti považujem za jasný signál, že chrániť práva a slobody každého je našou absolútnou prioritou,“ uviedla Daniela Švecová.

Práve prieťahy v súdnych konaniach považuje za druhý najväčší problém súdnictva 29% opýtaných. Ako najväčší nedostatok označujú korupciu, a to až 33% respondentov. Pre predsedníčku Najvyššieho súdu Danielu Švecovú je akékoľvek naštrbenie nezávislosti súdnej moci neakceptovateľné. Ku každému podnetu, ktorý by smeroval k možnému podozreniu z korupcie treba pristúpiť mimoriadne zodpovedne. Presne tak, ako som postupovala pri podozrení na možnú manipuláciu pri prideľovaní spisov, teda, že som okamžite poskytla orgánom činným v trestnom konaní maximálnu a aktívnu súčinnosť,“ vysvetlilaDaniela Švecová.

Z prieskumu verejnej mienky vyplýva aj to, že súdnictvu nedôverujú takmer dve tretiny respondentov, a to aj napriek tomu, že osobnú skúsenosť so slovenskými súdmi malo len 9% opýtaných. Prieskum ukázal aj nezorientovanosť ľudí v slovenskom právnom systéme, keď takmer  67% respondentov sa v systéme súdov neorientuje vôbec, alebo len málo. „Pred problémami v súdnictve si nemôžeme zatvárať oči, ale je potrebné ich riešiť. Sú veci, ktoré musíme ľuďom trpezlivo vysvetľovať, pretože tá nedôvera môže vychádzať aj zo samotného nepochopenia súdneho systému,“ dodáva Daniela Švecová.

Agentúra Fokus realizovala prieskum verejnej mienky v júni tohto roka na vzorke 1 023 respondentov z celého Slovenska.

Zdroj: nsud.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 853

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: