Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Čo vám prinesie portál najprávo.sk?

Edmund Horváth • 28.4. 2015, 17:15

Keďže ste sa už preklikali na Váš nový portál najprávo.sk, máte o jeho existencii zrejme znalosť, no viete čo všetko vám ponúka a ako ho môžte využívať, aby ste z neho vyťažili maximum?

 

Portál ponúka bezplatné právne informácie podnikateľom, právnikom, študentom ale aj širokej verejnosti. Všetko čo portál obsahuje, je sprístupnené každému a navždy zadarmo. Niektoré funkcionality však môžu vyžadovať registráciu používateľa, ani tá však nikoho nestojí ani cent.

 

Pre podnikateľov

Kalkulačka na úroky z omeškania
Prehľad o novej legislatíve
Prehľadný a aktuálny Zákonník práce a iné predpisy
Zamestnanci
Musím navštíviť súd a nikdy som tam nebol.. 

Pre súdy či advokátov

Judikatúra
Výpočet súdnych poplatkov
Kde nájdem dôvodovú správu k tejto novele?
Odborná literatúra
Problémy a diskusie
Vzory rozhodnutí

Pre študentov a budúcich študentov práva

Prijímačky na právo
Skriptá
Aktuálne zákony

Pre každého

Vzor sa vždy hodí
To právnické vyjadrovanie...
Vidíte slabšie?
Máte na portáli obľúbený článok alebo frekventovaný zákon? 
Musím byť v obraze
Dosť bolo vážnej právničiny! 

 

 

Pre podnikateľov

 

Bezplatná kalkulačka na výpočet úrokov z omeškania (penále)

 

Každý podnikateľ, ktorý nedisponuje drahými počítačovými programami vie, že vypočítať výšku penalizačnej faktúry môže byť časovo náročné. Rovnako, ak súd uloží podnikateľovi zaplatiť úrok z omeškania vo výške 9% ročne zo sumy 1234,56 € odo dňa 3. 6. 2009 do zaplatenia, častokrát vzniká problém s určením presnej sumy, ktorú treba oprávnenej strane uhradiť. Týmto problémom je definitívny koniec.

 

Portál najprávo.sk ponúka každému bezplatnú kalkulačku na výpočet úrokov z omeškania (penále). Stačí zadať dátum vzniku omeškania (deň po dni splatnosti faktúry) a dlžnú sumu a kalkulačka vypočíta výšku zákonného úroku z omeškania k dnešnému dňu.

 

Ak ste sa ako podnikatelia dohodli na inej než zákonnej výške úrokov z omeškania, napríklad 15% ročne, alebo napríklad 0,05% denne, kalkulačka ponúka aj možnosť zmeny výšky úrokovej sadzby. Penalizačné faktúry tak budú rozposlané behom hodinky.

 

Prehľad o novej legislatíve

 

Všetko čo vychádza v Zbierke zákonov je prístupné bezplatne v najrýchlejšom možnom termíne.

 

Prehľadný a aktuálny Zákonník práce a iné predpisy

 

Najfrekventovanejšie zákony, ktoré sa v praxi používajú neustále, sú našimi redaktormi stále aktualizované a ich znenie platné a účinné k dnešnému dňu si môže každý bezplatne stiahnuť. Aktuálny text zákona má výrazné a čitateľné písmo a estetickú úpravu vhodnú na vytlačenie.

 

Už netreba kupovať v čase finančnej krízy drahé knižné publikácie so znením Zákonníka práce či Občianskeho zákonníka, ktoré sa po pár mesiacoch stávajú neaktuálnymi. Portál najprávo.sk vám ich ponúka každý deň aktuálne a vždy zadarmo.

 

Zamestnanci

 

Hľadáte študenta práva na výpomoc do svojej kancelárie, či skúseného odborníka na pracovné právo do svojej firmy? Žiaden problém. Pracovnú ponuku na portál najprávo.sk si zadáte sami kedykoľvek z pohodlia svojej kancelárie. Svoju ponuku máte plne v rukách. Ak sa na druhý deň rozhodnete, že to bolo unáhlené rozhodnutie, sami si ju môžete z ponúk vymazať, prípadne doplniť. Nie ste ničím obmedzovaní.

 

Musím navštíviť súd a nikdy som na ňom nebol

 

Žiadne stresy. Portál najprávo.sk ponúka databázu súdov, prokuratúr či iných organizácií. Pri každom súde sú okrem štandardných kontaktných údajov aj GPS súradnice do vašej navigácie ako aj aktívna mapa Google s údajmi máp od Teleatlas, ktorá umožňuje pozrieť si lokalitu, do ktorej idete, a to či už na klasickej mape alebo na satelitnej snímke. Väčšina súdov má aj fotogalériu, takže blúdeniu po cudzom meste je definitívny koniec.

 

 

Pre súdy či advokátov

 

Judikatúra

 

V odbornej praxi sa bez kvalitného vyhľadávača judikátov nezaobíde žiaden právnik. Aký je najlepší vyhľadávač judikátov? Skúste si odpovedať na túto otázku sami. Žeby taký, ktorý obsahuje judikáty zatriedené podľa odvetví s možnosťou vyhľadávať ich podľa kľúčových slov? Taký, ktorý vo svojej databáze obsahuje aj nepublikované rozhodnutia, z ktorých je vybratá aj právna veta pre jednoduchšie vyhľadávanie? Taký, ktorý je zadarmo bez žiadnych limitov a každý deň aktualizovaný? Máte len také nízke nároky? Portál najprávo.sk ponúka ešte oveľa viac. Vyskúšajte si svoju novú databázu judikátov na vašom portáli najprávo.sk.

 

Súdne poplatky

 

Koľko má byť súdny poplatok v žalobe o zaplatenie 1234,56 € ? Zaokrúhlime to, zistíme koľko je aktuálna sadzba a znovu zaokrúhlime. Nedá sa to nejako zjednodušiť? Lepším riešením by bolo otvoriť hlavnú stránku portálu najprávo.sk a v kalkulačke na výpočet súdneho poplatku zadať len sumu istiny, ktorá sa vymáha, napríklad 1234,56 €. Na nič iné netreba myslieť. Kalkulačka vychádza z aktuálnej právnej úpravy. Súdne poplatky tak budú vypočítané okamžite. Je radosť takto pracovať.

 

Kde nájdem dôvodovú správu k tejto novele?

 

Dôvodová správa je odôvodnenie novej právnej úpravy priamo zákonodarcom. Čo chcel docieliť novou právnou úpravou, prečo zaviedol zmeny a ako si ich vysvetliť? Ako jediný bezplatný právny portál poskytuje portál najprávo.sk možnosť vyhľadať si oficiálnu dôvodovú správu k právnemu predpisu podľa čísla predpisu. Tak ak hľadám dôvodovú správu k novele Občianskeho zákonníka číslo 575/2009 Z. z. stačí si ju vyhľadať v ročníku 2009 alebo len zadať číslo predpisu do nášho vyhľadávača. Už nikdy hodiny strávené pracným vyhľadávaním dôvodových správ. Dá sa to aj za sekundy. Stačí mať otvorený portál najprávo.sk.

 

Odborná literatúra

 

Neustále otázky medzi odborníkmi smerujú aj ku kvalite jednotlivých knižných publikácií na knižnom trhu. Kniha, v ktorej právnik z praxe nenachádza riešenia nie je dobrou knihou. Pozrite si recenziu knihy, ktorú si chcete zakúpiť a nekupujte mačku vo vreci. Nadšenie, či sklamanie zo zakúpeného diela môžete prezentovať aj sami. My vás vypočujeme a s nami celá naša právnická komunita.

 

Problémy a diskusie

 

Sú tu neustále. Najlepším a rokmi overeným riešením na všetky problémy je rozhovor. Rozhovor s človekom, ktorý rozumie problematike. Odborná diskusia je najlepší spôsob ako objaviť iné argumenty či úvahy. Na to je tu váš portál najprávo.sk, ktorý vám umožňuje, aby ste boli sami jeho tvorcami. Stačí načrtnúť problém vo vlastnom článku alebo reagovať na článok iného používateľa a odbornej diskusii sa medze nekladú. Diskutovať sa na portáli dá jednak po registrácii užívateľa, avšak aj bez potreby registrácie a dokonca aj formou diskusií s facebook identitou, teda bez akejkoľvek potreby registrácie či vypĺňania iných údajov pri vkladaní príspevkov. Diskutujte slobodne, tu je ten priestor.

 

Vzory rozhodnutí

 

Kto by si neskontroloval, či náhodou na niečo nezabudol? Zo zaujímavosti pozrel, ako to robia inde alebo má dilemu ako by mala znieť nejaká časť rozhodnutia? Samozrejme, všeobecne znejúcim vzorom sa nedajú pokryť všetky situácie, ktoré v živote vznikajú, ale nepozriete sa?

 

 

Pre študentov a budúcich študentov práva

 

Prijímačky na právo

 

Máte pocit, že ste už všetko zabudli? Nebojte sa, svoje vedomosti si môžete na vašom portáli najprávo.sk overiť bez toho, aby vás niekto kritizoval a kontroloval. Máme množstvo testov pre budúcich študentov v sekcii Zábava/Testy/Chcem ísť na právo, ktoré sme vytvárali z reálnych otázok, ktoré sa objavujú na prijímacích pohovoroch na právnické fakulty. Otestujte sa a zistite, ako ste na tom.

 

Skriptá

 

V skriptárni sú vypredané, alebo príliš drahé? Alebo naopak, police sa vám prehýnajú pod ťarchou skrípt z minulého ročníka? Nevadí, máme pre každého možnosť vložiť si svoj inzerát na kúpu alebo predaj skrípt či inej právnickej literatúry, ktorý si môže každý podľa svojich predstáv kedykoľvek aktualizovať, dopĺňať, meniť cenu, rozširovať ponuku či dopyt... Je to len vo vašich rukách. Skúste zaujať svojou ponukou.

 

Aktuálne zákony

 

Aj vám povedal profesor, že si máte doniesť na prednášku aktuálne znenie Trestného zákona? Nemíňajte za knihy, ktoré budú za pár mesiacov neaktuálne, šetrite zeleň a otvorte si vo vašom netbooku aktuálne znenie Trestného zákona priamo z vášho portálu najprávo.sk. Ak sa do ďalšej prednášky zmení jeho znenie z dôvodu novely, novelu budete mať zapracovanú do znenia automaticky. Trestný zákon tak budete mať neustále so sebou v najaktuálnejšom znení, veď „euri“ sa dajú minúť aj rozumnejšie, všakže.

 

 

Pre každého

 

Vzor sa vždy hodí

 

Aj keď vzory rôznych žalôb či zmlúv nezohľadňujú vždy špecifiká konkrétneho prípadu, je vždy mať dobré po ruke vzor ako vyzerá určitá žaloba či zmluva, veď konkrétne okolnosti sa do nej dajú vždy dopracovať. Vzor nie je zárukou správnosti, ale môže pomôcť pri tvorbe vlastnej zmluvy či žaloby. Ak by pomohol, budeme radi. Väčšina našich vzorov nie je vymýšľaná "od stola", ale je praxou overená a pochádza od viacerých odborníkov.

 

To právnické vyjadrovanie...

 

Keby sa tým právnikom aspoň dalo rozumieť, že? S právnikom sa dá rozprávať len tak, že má človek otvorený slovník cudzích slov... Síce, ani ten veľmi nepomôže na pochopenie tej ich cudzej reči.... Ale o jednom slovníku by sme vedeli, portál najprávo.sk obsahuje právnický slovník, v ktorom sa snažíme vysvetliť tie cudzie slová, za ktoré sa právnici tak radi skrývajú. Tak pán doktor, povedzte mi to ešte raz!

 

Vidíte slabšie?

 

Pamätali sme na vás a preto pri každom článku si môžete zväčšovať písmo klikom na ikonku A+ . Každým kliknutím sa zväčší písmo, až kým ho nebudete kvalitne vidieť.

 

Máte na portáli článok, zákon či iný príspevok, ktorý často využívate či navštevujete?

 

Uľahčíme vám to. Keď máte otvorený váš obľúbený obsah, kliknite v okne Vaše obľúbené na slovné spojenie „Pridať k obľúbeným“. Váš článok sa uloží do pamäte, ktorá je určená len a len pre vás a z ktoréhokoľvek miesta portálu sa budete môcť kedykoľvek k vášmu obľúbenému článku dostať. A čo je najzaujímavejšie, že náš portál si váš obľúbený článok zapamätá aj po vypnutí počítača. Zapnete ho, vyťukáte www.najpravo.sk a na úvodnej stránke Vás bude čakať váš obľúbený článok bez potreby klikania a hľadania. A pošuškáme vám jedno tajomstvo, takýmto spôsobom si viete uložiť aj oveľa viacej príspevkov na portáli. Môžete mať medzi obľúbenými napríklad aktuálne znenie Zákonníka práce, Článok o úrokoch z omeškania či Kontaktné údaje súdu, na ktorý sa chystáte. Máme jednoducho, dobrú pamäť.

 

Musím byť v obraze

 

Ste právnik alebo vás zaujíma právo? Monitorujeme všetko. Právnickú tlač, články v iných periodikách, vyhľadávame zaujímavé stránky, kompletizujeme všetky dostupné registre. Cez portál najprávo.sk sa dostanete všade, kde potrebujete a neunikne vám nič z toho, čo sa deje vo svete práva a právnikov. Nemusíte otvárať desiatky stránok a pracne v nich vyhľadávať. Na to sme tu my!

 

Dosť bolo vážnej právničiny!

 

Po práci musí byť zábava, ináč by sa nebolo na čo tešiť. Zasmejte sa na vtipoch, prípadne pridajte aj ten svoj obľúbený, zapojte sa do súťaže o zaujímavé ceny alebo si dokážte, že ste dobrý a ukážte nám vaše vedomosti v poučnom a zaujímavom teste.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3416

Nový príspevok

:)

do toho! super!

eva | 14.02.2011 12:05
:-)

Tešíme sa a držíme palce!

Nelka | 12.02.2011 23:55
PoUtStŠtPiSoNe
: