Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

CMP: Miestna príslušnosť na konanie vo veciach výživného plnoletých osôb

najpravo.sk • 5.10. 2017, 19:15

Obrátili ste sa na nás s otázkou týkajúcou sa miestnej príslušnosti súdu na konanie a rozhodnutie o návrhu na zrušenie vyživovacej povinnosti rodiča k plnoletému dieťaťu. Ide o pomerne frekventovaný typ návrhu, ktorý spravidla podáva rodič, ktorému bola súdnym rozhodnutím uložená povinnosť platiť výživné a ktorý zistil, že jeho plnoleté dieťa už je schopné samé sa živiť, napríklad nastúpilo po štúdiu do zamestnania a domáha sa zrušenia už skôr súdom určenej vyživovacej povinnosti.

Zákon sa javí byť v tomto smere jednoznačný, keď v ustanovení § 154 Civilného mimosporového poriadku nazvanom „Miestna príslušnosť súdu“ ustanovuje: „Na konanie vo veciach výživného plnoletých osôb a iných obdobných nárokov je miestne príslušný všeobecný súd navrhovateľa.“.

Na problém narážame až keď si prečítame ustanovenie § 156 CMP, podľa ktorého „Účastníkmi konania vo veciach výživného plnoletých osôb sú navrhovateľ a osoba, ktorá je podľa návrhu povinná platiť výživné.“.

Z uvedených ustanovení ako aj z dôvodovej správy sa môže javiť, že zákonodarca pod "konania vo veciach výživného plnoletých osôb" mienil subsumovať zrejme len konania o samotné určenie vyživovacej povinnosti (Dôvodová správa o. i. uvádza: „Reflektuje sa hmotnoprávna úprava zákona o rodine, ktorý medzi vyživovacie povinnosti a príspevky zaraďuje i vyživovaciu povinnosť voči plnoletým osobám. Zaradenie týchto konaní reflektuje rozdiely v nastavení procesného priebehu pri určovaní výživného pre plnoleté osoby...“).

Konaním vo veciach výživného plnoletých osôb však nepochybne je aj konanie o zníženie vyživovacej povinnosti alebo jej zrušenie, kde konanie iniciuje svojim návrhom práve povinná osoba, najčastejšie rodič. A pravdepodobne zákonodarca nemienil, aby v zmysle definície účastníkov v § 156 CMP bol povinný rodič jediným účastníkom a konanie prebiehalo bez účasti oprávnenej osoby.

Ministerstvo spravodlivosti SR zriadilo e-mailovú adresu, na ktorej je možné sa dotazovať s otázkami týkajúcimi sa výkladu ustanovení nových procesných predpisov. Odpovede na najčastejšie kladené otázky ministerstvo zverejňuje. Medzi zverejnenými odpoveďami sme našli dve, ktoré sa daného problému týkajú:    

  • KONANIA VO VECIACH VÝŽIVNÉHO: Ktorý sud je miestne príslušný na konanie o zrušenie vyživovacej povinnosti voči plnoletej osobe?

V rámci ustanovení §§ 154 až 157 CMP platí, že hmotnoprávna úprava determinuje obligatórnu návrhovosť konania, ako i ustanovený okruh účastníkov konania podľa druhej definície - označenie účastníkov konania teda primárne vyplýva z hmotného práva. Je potrebné vychádzať z ustanovenia § 154 CMP, a teda „na konanie vo veciach výživného plnoletých osôb a iných obdobných nárokov je miestne príslušný všeobecný súd navrhovateľa“, pričom miestna príslušnosť súdu sa určuje vždy na podklade evidovaného trvalého pobytu toho, kto návrh podal.

  • ÚČASTNÍCI KONANIA: Ako správne označiť účastníkov konania v mimosporových konaniach?

Označenie účastníkov konania vyplýva primárne z hmotného práva. Napr. v konaniach vo veciach výživného plnoletých osôb je účastníkom konania navrhovateľ a osoba, ktorá je podľa návrhu povinná platiť výživné. Ak ale podá osoba povinná platiť výživné návrh napr. na jeho zníženie, ďalšie konanie už bude nadväzovať na pôvodné konanie, to znamená, že účastníkmi konania budú tí, ktorí nimi boli v pôvodnom konaní. V danom prípade by účastníkmi konania o zníženie výživného boli povinný a oprávnený.

Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1444

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: