Streda, 17. apríl 2024 | meniny má Rudolf , zajtra Valér
Predplatné
Streda, 17. apríl 2024 | meniny má Rudolf , zajtra Valér
TlačPoštaZväčšiZmenši

Centrálny register exekúcií sa už napĺňa záznamami

najpravo.sk • 21.1. 2015, 18:13

Centrálny register exekúcií, v ktorom si od júla budúceho roku bude môcť verejnosť nájsť údaje o aktuálnych exekúciách, sa už napĺňa prvými konkrétnymi záznamami.

 „Od 1. januára majú súdni exekútori povinnosť do siedmich dní zapísať do registra novú exekúciu alebo aktualizovať údaje už prebiehajúcej a neskončenej exekúcie. Do 14 dní je zároveň exekútor povinný vymazať všetky údaje z registra v tých prípadoch, ktoré boli právoplatne ukončené,“ uviedol prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Vznik centrálneho registra exekúcií schválila Národná rada Slovenskej republiky v októbri minulého roka. Od 1. januára ho súdni exekútori napĺňajú údajmi z aktuálnych exekúcií, postupne budú dopĺňať celú databázu neskončených prípadov až od vzniku exekútorských úradov v roku 1995. Verejné orgány už môžu požiadať o prístup do registra, verejnosti bude prístupný od 1. júla 2016. Vtedy už bude databáza kompletná.

 „Vznik centrálneho registra exekúcií bol dlhodobou prioritou Slovenskej komory exekútorov. Občania dostanú možnosť presvedčiť sa, či voči nim nie je vedená exekúcia, podnikatelia si budú môcť preveriť svojho potenciálneho obchodného partnera a vyhnúť sa nepríjemnému prekvapeniu v budúcnosti,“ poznamenal Miroslav Paller.

Centrálny register exekúcií bude prístupný na webovej stránke Slovenskej komory exekútorov www.ske.sk. Súdni exekútori majú od 1. januára prístup k aplikácii, prostredníctvom ktorej zadávajú údaje do registra. Občania od 1. júla 2016 nájdu v registri

  • údaje o súde, ktorý udelil poverenie na vykonanie exekúcie,
  • meno príslušného exekútora,
  • príslušné dátumy k exekúcii i
  • označenie vymáhaného nároku.

Zdroj: Slovenská komora exekútorov
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 4648

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: