Streda, 17. apríl 2024 | meniny má Rudolf , zajtra Valér
Predplatné
Streda, 17. apríl 2024 | meniny má Rudolf , zajtra Valér
TlačPoštaZväčšiZmenši

Cena nie je všetko

JUDr. Pavol Kollár, advokát • 10.4. 2013, 08:39

Súčasné vládne opatrenia vlády Róberta Fica týkajúce sa živnostníkov mali za následok ukončenie živností zo strany niekoľko tisíc fyzických osôb. Dôvodom bolo najmä zvýšenie odvodov, ktoré musia živnostníci zaplatiť Slovenskej republike. Určitá časť skupiny obyvateľstva Slovenskej republiky, ktorej sa dotkla táto problematika, sa rozhodla založiť si spoločnosť s ručením obmedzeným (s.r.o.).

Tí, čo sa rozhodli pre založenie s.r.o. by si mali dávať pozor na to, koho poveria založením svojej s.r.o.. Na trhu totiž pôsobí množstvo spoločností, účtovníkov (prípadne účtovných spoločností) a rôznych jednotlivcov, ktorí ponúkajú svoje služby na založenie s.r.o.. Avšak podstatnou skutočnosťou je, že zakladať spoločnosti s ručením obmedzeným (tzv. s.r.o.), môžu v Slovenskej republike len výhradne advokáti, advokátske spoločnosti (spoločnosti, ktorých jediným predmetom obchodnej činnosti je poskytovanie právnych služieb v zmysle zákona č. 586/2003 Z.z. o advokácii) a notári. Každá iná fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá ponúka založenie s.r.o., sa týmto svojim konaním pravdepodobne dopúšťa trestného činu neoprávneného podnikania podľa ustanovenia § 251 Trestného zákona.

Dôvodom prečo zakladanie s.r.o. patrí výlučne len do právomoci troch vyššie uvedených skupín je najmä to, že ide o vysoko kvalifikovanú činnosť, na ktorú je nevyhnutné minimálne ukončené vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa v odbore právo a niekoľkoročná prax. Nekvalifikované a neoprávnené fyzické osoby a právnické osoby, ktoré ponúkajú založenie s.r.o., lákajú svojich potenciálnych klientov najmä na nereálnu a klamlivú cenu za založenie s.r.o., ktorá sa podstatne odkláňa od reálnej ceny za založenie s.r.o..

Ohľadom ceny za založenie s.r.o. je potrebné uviesť, že v zmysle zákona č. 71/1992 Zb. o súdnych poplatkoch je súdny poplatok za podanie návrhu na prvý zápis s.r.o. do Obchodného registra vo výške 331,50 EUR v listinnej forme. V prípade, že oprávnená osoba (advokát, advokátska spoločnosť, notár) si zvolí založenie s.r.o. prostredníctvom elektronickej formy je súdny poplatok za podanie návrhu na prvý zápis s.r.o. vo výške 165,75 EUR (polovica). K vyššie uvedenej sume (súdny poplatok) je potrebné ešte pripočítať cenu za osvedčovanie podpisov a listín u notára, pričom táto cena sa pohybuje rôzne v závislosti od počtu spoločníkov v s.r.o., počtu živností, druhu živností, prípadne iných skutočností.

S poukazom na skutočnosť, že nikto nemá záujem pracovať „zadarmo" je nutné uviesť aj skutočnosť, že k vyššie uvedeným sumám (súdny poplatok a poplatky u notára) je potrebné pripočítať aj sumu za vypracovanie všetkých potrebných dokumentov nevyhnutných k založeniu s.r.o. a to na tento účel kvalifikovanou osobou (advokát, advokátska spoločnosť, notár). Táto tretia časť ceny môže spôsobiť najväčší rozdiel v celkovej cene za založenie s.r.o., pričom je nutné mať na pamäti, že len samotné poplatky (bez ľudskej práce) pri úplne jednoduchej s.r.o. sa pohybujú niekde nad hranicou 200 EUR, a preto ak ktorákoľvek fyzická osoba alebo akákoľvek právnická osoba uvádza vo svojej reklame, že založí s.r.o. za cenu vo výške pod 200 EUR (pričom by teoreticky a nepravdepodobne vykonávala táto osoba svoju obchodnú činnosť „zadarmo"), dopúšťa sa týmto svojim konaním vysoko pravdepodobne klamlivej reklamy ako aj neoprávneného podnikania v zmysle ustanovenia § 251 Trestného zákona.

V súčasnosti sa už pripravujú viaceré právne kroky, aj v spolupráci s orgánmi činnými v trestnom konaní, aby sa zamedzilo rôznym fyzickým a právnickým osobám vykonávať neoprávnené podnikanie a aby za takéto svoje konanie niesli zodpovednosť a tým aj následky v zmysle platných právnych predpisov Slovenskej republiky. Hlavným dôvodom pre kontrolu oprávnenia vykonávať činnosti, ktoré patria len výhradne na to špecializovaným osobám (advokát, advokátska spoločnosť, notár) je často neodborná „fušerská" práca, ktorá robí zlé meno kvalifikovaným právnickým povolaniam.

JUDr. Pavol Kollár
advokát
Advokátska kancelária JUDr. Pavol Kollár
www.judrkollar.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1858

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: