Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Busta Ferdinanda Ďurčanského v Rajci

najpravo.sk • 27.10. 2011, 13:42

Okresná a Krajská prokuratúra v Žiline z úradnej povinnosti preskúmala v rámci pôsobenia v netrestnej oblasti zákonnosť postupu a uznesení Mestského zastupiteľstva Mesta Rajec zo dňa 21. 5. 2009, 24. 2. 2011 a 9. 6. 2011 o umiestnení busty JUDr. Ferdinanda Ďurčanského na námestí SNP v Rajci.

Ústava Slovenskej republiky v článku 67 ods. 3 ustanovuje, že štát môže zasahovať do činnosti obce a vyššieho územného celku len spôsobom ustanoveným zákonom.

Platný právny poriadok Slovenskej republiky neupravuje podmienky umiestňovania pamätníkov, pamätných tabúľ, sôch, súsoší, alebo iných umeleckých diel obcou na verejných priestranstvách.

Vzhľadom na absenciu zákonnej právnej úpravy prokuratúra v súčasnosti nemôže v danej veci reagovať na zistené skutočnosti formou prokurátorského opatrenia, teda podaním upozornenia alebo protestu prokurátora na porušovanie zákona Mestom Rajec.

V tejto súvislosti však prokuratúra pôsobiaca v Žilinskom kraji považuje za potrebné zdôrazniť: Ústava Slovenskej republiky vo svojich základných ustanovenia deklaruje, že Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo. Ústava ďalej deklaruje, že ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach.

Slovenská republika, ako demokratický štát je budovaná na princípoch plného rešpektovania ľudských práv, zachovávajúca úctu k obetiam druhej svetovej vojny. Je neakceptovateľné, aby sa na území Slovenskej republiky budovali pamätníky osobám, ktorých historická spojitosť zo zavinením hrôz druhej svetovej vojny je prinajmenšom sporná.

Je pritom nespochybniteľným faktom, že JUDr. Ferdinand Ďurčanský bol rozhodnutím Národného súdu v Bratislave č. k. Tnľud 6/46 zo dňa 15. apríla 1947 uznaný vinným z trestných činov domácej zrady podľa § 2 písm. a, b, d nariadenia č. 33/1945 v znení vyhlášky č. 58/1946 zbierky nariadení SNR, zrady na povstaní podľa § 4 písm. a, c, d nariadenia č. 33/1945 v znení vyhlášky č. 58/1946 zbierky nariadení SNR a kolaborantstva podľa § 3 písm. b, c, d nariadenia č. 33/1945 v znení vyhlášky č. 58/1946 zbierky nariadení SNR. Za tieto trestné činy mu bol uložený trest smrti ako hlavný trest a ako vedľajšie tresty strata občianskych práv a konfiškácia celého majetku. Tento rozsudok Národného súdu v Bratislave nebol nikdy zrušený.

Vzhľadom na vyššie uvedené negatívne zistenia je podľa názoru tunajšej prokuratúry potrebné, aby orgány územnej samosprávy v Slovenskej republike v budúcnosti pri výbere historických osobností, ktoré budú pripomínané na verejných priestranstvách obce mimoriadne citlivo zvažovali všetky historické súvislosti. Činnosť samosprávy má totiž vytvárať predpoklady pre pokojné spolužitie občanov bez ohľadu na príslušnosť k národnostným, etnickým, náboženským alebo iným skupinám.

Zdroj: www.genpro.gov.sk
Ilustračné foto: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2461

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: