Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Bezplatná poradňa Slovenskej komory exekútorov už pomohla vyše 700 občanom

najpravo.sk • 27.8. 2014, 10:29

Bezplatná poradňa Slovenskej komory exekútorov (SKE) pomohla za rok 734 občanom, ktorí sa dostali do exekúcie. Na osobnú konzultáciu do bratislavského sídla komory prišlo 72 občanov, prostredníctvom elektronickej pošty sa pýtalo 662 ľudí.

„Touto cestou sa snažíme pomôcť občanom, ktorí sa dostali do exekúcie, aby sa čo najrýchlejšie a najefektívnejšie vysporiadali so svojimi povinnosťami voči veriteľom a voči zákonu,“ povedal prezident SKE Miroslav Paller.

Občania sa najčastejšie zaujímajú o to, aké majú v exekúcii možnosti právnej ochrany. Mnohí sa však pýtajú aj na spôsob a formu komunikácie s exekútorom. „Dlžníci sú neraz novou situáciou vystrašení a komunikujú skratovo. Bez komunikácie s exekútorom sa však ich problém nedá vyriešiť. V žiadnom prípade nepomáha odkladanie povinností, zatajovanie sa či nepreberanie pošty. Naopak, pri snahe vyriešiť situáciu čo najrýchlejšie môže dlžník zaplatiť menej, vysvetlil Paller.

Častou otázkou je zákonnosť postupu konkrétneho exekútora, napríklad správnosť vypočítaných zrážok zo mzdy.

Niektorí dlžníci sa domáhajú zastavenia exekúcie, čo však nie je v kompetenciách komory. „Zákon presne vymedzuje, v ktorých prípadoch je možné exekúciu zastaviť. Vo všetkých ostatných musí exekúcia pokračovať,“ upozornil Paller. V mnohých prípadoch pritom občan pred začatím exekúcie nevyužil možnosti, ktoré mu dáva zákon, aby sa exekúcii vyhol.

Bezplatné poradenstvo pre občanov v exekúcií zaviedla komora pred rokom v rámci svojho programu Bližšie k ľuďom. Jeho hlavnými piliermi sú spravodlivosť, transparentnosť a ústretovosť. Jeho súčasťou je aj nová webová stránka www.ske.sk, kde pribudla nová sekcia s názvom Nebuďte naším klientom. Občania tam nájdu konkrétne upozornenia, ako sa nedostať do exekúcie. Praktické rady nájdu v osobitnej sekcii aj ľudia, ktorí sa už v exekúcii ocitli, ako aj tí, ktorí potrebujú prostredníctvom súdneho exekútora vymôcť požičané peniaze.

O Slovenskej komore exekútorov: Slovenská komora exekútorov je samosprávna stavovská organizácia, ktorá združuje všetkých exekútorov a vedie ich zoznam. Bola zriadená Zákonom Národnej rady Slovenskej republiky č.233/1995 Z.z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) v znení neskorších noviel. Poslaním komory a jej orgánov je chrániť záujmy exekútorského stavu, dohliadať nad činnosťou exekútorov a obstarávať ďalšie záležitosti, ktoré sú jej zverené zákonom.

Zdroj: SKE
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2147

Nový príspevok

Nezakonny predaj mojho pozemku ( BSM )

Dobrý deň, Vlastnime ( vlastnili ..., postavili ) sme s exmanželom dvojgeneracny ( 9 rocny ) dom, plus pozemky pod domom a hlavne cca 1600 metrov stvorcovych ( cca. 16a ) pozemkov okolo domu. Manzel pred cca. 5 rokmi odisiel a ako som skusala, aj moje deti, nevedeli sme ho najst; nijaka komunikacia; telefonaty, sms, maily; to vsetko zablokoval...!, uplne nic! Az pred rokom a 3 mesiacmi podal navrh na rozvod. Problem je, ze nemame vysporiadane BSM!- ktore nam nariadil sud „vysporiadat BSM“! Bola som naivna, ze sa da s nim dohodnut aj pozemkami a urcite s domom ( dom platil syn ) Majitelia pozemkov sme obidvaja ja a byvaly manzel, cakali sme na vysporiadanie BSM. LEN on pred Velkou nocou ( cez den na druhy den), predal väčšiu cast pozemku tretej osobe bez mojho suhlasu ( za den zrazu prisli bagre a znicili altanky, ploty, krb, zahradnu chadku, plodiny atd. ) Som uz velmi zufala, som polovicna invalidna dochodkyna a tymto ma postavil do situacie, ze nemozem platit bez pomoci mojich deti, energie za dom a byvat nemam kam ist!? Stale som spoliehala na BSM dohodu. Len taku podlost ( lubovolny predaj pozemkov, aj ked som spolumajitel/ka ) som vobec necakala! Najväčšia absurdita, on stale tvrdi, ze pozemky su jeho. Aj ked to na sude rozhodli, ze su spolocne! Prosim Vas ako by som mala dalej postupovat?? Nakolko som uz bezradna! Akykolvek argument podam na sude, tak ho hned zmietnu zo stola.... :/ Dostala som spravu od jeho pravnika, ze ked sa budem branit „neostane mi nic „! Citát od jeho pravnika: „ určite nemáte nato sa súdiť 5-6 rokov...“ Mala som pravnika z Centra prav. pomoci, no ten sa z nicoho nic obratil o 180 stupnov proti mne...! ( bud mu dali ultimatum, alebo sa vyhrazali, alebo peniaze ...?? ) Jeho citacia „ nechajte mu pozemky a dom a on Vas vyplati....???!! ). Predtym hovoril , ze som jasne vo vyhode ( dom je moj, pozemky na polovicu v ramci BSM ), ze to je len formalita, mate zmluvy, notarske osvedcenia, urcite ste v prave, no len ked prislo na sud, sa ani raz neozval a ked ano tak suhlasil s stale s protichodnou stranou....!!?? POTREBUJEM/HLADAM PRAVNIKA, ktory je korektny, seriozny, ktory cti zakon a bude na mojej strane, ktory by ma zastupoval! Byvaleho manžela rodina majú „finančný kapitál“ a hlavne, „ludi na spravnych miestach...“ ( napr. v meste SK bud podplatia, alebo za nejaku „laskavost“ ...) Čo mám ďalej robiť, ako postupovať??? Dakujem pekne za odpoved!

Marta Ivancova | 16.05.2021 10:00
Pomoc

24.4.2020 bol mi zablokovaný účet, ktorý sme mali spoločne s manželom, on bol prvý vlastník účtu a ja druhý. Manžel má exekúciu a je mu sťahovaný poplatok z dôchodku každý mesiac. Na zablokovanom účte nám ostalo okolo 2300eur, z toho mojich vlastných je okolo 1200eur. Chcela by som vedieť či je možné, aby bol odblokovaný účet, či je možné, aby som sa dostala k mojim peniazom, sú to moje dôchodky za dva mesiace, ktoré mi prišli na zablokovaný účet. Keď som jednala s exekútorom, ktorý to má pridelené, tak mi povedal, že k svojim peniazom sa nedostanem. Chcem len vedieť, či účet musí byť stále zablokovaný, keď manželovi mesačne sťahujú z dôchodku 110eur. Z toho účtu som platila všetky poplatky za domácnosť a svoj dôchodok som previedla na nový môj osobný účet, aby som mohla existovať a platiť poplatky v stanovený čas. Ďakujem a pochopenie a Vašu pomoc.

Manžel | 04.05.2021 10:38
Čo robiť?

Dobrý deň,potrebujem poradiť s exekúciou.Mzdárka mi sťahovala pre exekútora peniaze až do doby,keď zrušili exekútorský úrad.Náhradný poverený exekútor so mnou nekomunikuje ani cez e-mail ani telefonicky ani neposlal žiadny papier s číslom účtu alebo príkazom.Je to už cez pol roka a mne sa hromadia stiahnuté peniaze v depozite u mzdovej pracovníčky.Prosím poraďte.

Elf | 20.07.2017 09:19
RE: Čo robiť?

Bezplatnú právnu poradňu Slovenskej komory exekútorov nájdete na ich webe. To znamená, kliknite na www.ske.sk a potom na odkaz Poradňa. Alebo im napíšte e-mail na adresu: poradna@ske.sk .

mea culpa | 21.07.2017 16:55
otazka

Prosím vás mame takýto problém stalo to že ja ako spolubývajúci som si dal poslať ťažko zarobené peniaze na učet spolubývajúcej nie sme manželia medzi tím jej rovno v ten deň zablokoval exekutor učet, zobral jej všetky peniaze aj jej výplatu a to ma dve školopovinné deti. Ked tam volala nikto jej nezdvihol v banke jej povedali že si nemôže vybrat nič ani 99eur na ktoré ako som počul ma nárok .potom jej prišiel papier o zrážkach zo mzdy. Prosím ale tie peniaze čo som jej poslal na učet boli moje tak ako že si to mam vysvetliť keď si niekto zobere aj to čo mu vôbec nepatri. Prosím o vysvetlenie ako je to možne že mi ich nedajú ved je pri tom vklade je aj moje meno a firma ktorá mi ich poslala.

sebo | 26.04.2017 21:17
Vymožiteľná čiastka

Soc.poisťovňa na základe ex.príkazu mi zrážala zo starobného dochodku vymožiteľnú čiastku. Zároveň mi však exekútor zablokoval účet , na ktorý mi soc. poisťovňa poukazovala zvyšnú čiastku dochodku.Ostala som bez f inancii.Je to jediný príjem.Na moju žiadosť povolil exekútor banke vyplácať mesačne 198,O9 eur.Obidve zrážky boli na základe jednoho ex..príkazu a suma prevyšovala povolenú vymožitenú čiastku.Musela som zrušiť.účet .Postupoval exekútor spr.ávne Dochodok 403,30 Vymož.68,40 Zvyš.235,73 na 4O3,3O 68,4O 332,9O za

Adela | 09.12.2016 00:45
problémy exekútorom

Chcela by som sa opýtať na aku čistku vmojom pripade má exekutor za komunálny odpad ked môj inv. dôchodok činí 201,37eur mesačne???exekúcia činí za 1 rok18,50eur a z exekučnými trovami 155,20eur???

Szajkóová | 09.11.2016 11:03
halas

Dobry den.Chcela by som sa spytat ci moze exekutor zablokovat ucet aj ked tam mam jeden zdroj prijmu a to je Pracovna neschopnost a ked som ziadala vlastne prosila o splatkovy kalendar.Splatkovy kalendar sice odsuhlasil ale ucet neodblokoval odblokuje ho az po zaplateni 1/2 exekucie to je mesacne po 50 eur a exekucia je vycislena na vyse 700 eur.Dakujem Kovacovicova

viki | 03.11.2016 09:50
Prosím o môjho exekútorového pokutu poradiť

Ja menovaná Monika Takácsová som zamestnaná ako dojič v obci Bátorove Kosihy v poľnohospodárskej družstve. Dostávam minimálnu mzdu 420eur,mám 4maloletých detí a jeden znich je chorý treba sa oňho starať celý deň. Stará sa oňho moja matka,dostáva naňho 220eur +poberám rodičovský príspevok 47eur na dve deti Mám každý mesiac výdavky na reži spolu150eur,dvaja deti ešte chodia do základnej školy.A som slobodná matka a žijem so svojou matkou. chcem sa po informovať či sa môžu exekútori s číslom4.odomnňa odobrať zrážky mesačne 100eur.Za váše pochopenie vopred Ďakijem a na vašu odpoved budem čakať.Ďakujem pekne.

Monika | 09.03.2016 20:15
vymena exekutora

chcem sa opytat ako mam postupovat pri vymene exekutora pre nečinnost vymahania sudneho rozhodnutia ,komu mam poslat žiadosť s uveenim dôvodu

tajfun | 07.04.2015 07:37
PoUtStŠtPiSoNe
: