Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Andrej Kiska vymenuje troch sudcov Ústavného súdu SR

najpravo.sk • 16.4. 2019, 16:03

V záujme riešenia kritického stavu na Ústavnom súde SR vymenuje prezident SR Andrej Kiska troch nových sudcov. Ich vymenovanie považuje za výnimočne núdzové opatrenie na zabezpečenie riadneho chodu ústavného súdu, vďaka ktorému bude môcť zasadnúť plénum a rozhodovať napríklad o volebných sťažnostiach.

Ústavný súd funguje od februára v krízovom režime so štyrmi sudcami po tom, čo si Národná rada SR nesplnila povinnosť a nedokázala zvoliť 18 kandidátov. Z nich má prezident vybrať deväť nových sudcov a sudkýň. Parlamentu sa však v štyroch hlasovaniach podarilo dokopy zvoliť iba osem kandidátov. “Ďalšia voľba bude v máji. Povinnosťou poslancov je zvoliť ďalších desiatich uchádzačov,” povedal A. Kiska.

Na ústavnom súde sa kopia staré aj nové nevybavené prípady. “Obeťou politických hier vládnej väčšiny a jej neschopnosti dohodnúť sa na kandidátoch sú konkrétni ľudia, ktorých základné práva a slobody dnes Slovenská republika nedokáže účinne chrániť,” zdôraznil prezident Kiska.

V stredu hlava štátu za nových sudcov ústavného súdu vymenuje Ivana Fiačana, Ľuboša Szigetiho a Petra Molnára. Prezident vymenuje aj predsedu a podpredsedu Ústavného súdu, novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová tak zloží sľub do rúk riadne vymenovaného predsedu Ústavného súdu.

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 886

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: