Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Aby gorily skončili za mrežami

najpravo.sk • 24.2. 2012, 11:59

Prinášame vám stanovisko predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina k útokom na justíciu zverejnené na stránke Najvyššieho súdu SR:

Asi po prvýkrát v živote súhlasím s politikom Ivanom Miklošom, keď napísal: "Verím, že sa zhodneme v tom, že je v záujme našej krajiny a jej obyvateľov, aby Slovensko bolo úspešnou krajinou." Tu sa môj súhlas končí, pretože hoci som trestným sudcom tridsať rokov a pri rozhodovaní som sa stretol v spisoch s rôznymi zvrátenosťami zo strany zločincov, asi nič ma tak nešokovalo ako skutočnosti opisované v spise Gorila.

O to viac s nemým úžasom sledujem útoky na justíciu zo strany politikov z SDKÚ, ktorí podľa spisu Gorila pošliapavajú záujmy našej krajiny nevýhodnými predajmi strategických podnikov za miliónové úplatky. Pritom títo politici sa chcú postaviť na čelo protestujúcich proti korupcii, hoci nedokážu jednoznačne vysvetliť prípady uvádzané nielen v spise Gorila, ale ani notoricky známy sedemmiliardový kurzový prešľap pri predaji SPP, bazárový výpredaj platinových sitiek pod taktovkou nominantov SDKÚ, kauzu nevýhodného prenájmu budovy Daňového riaditeľstva a celý rad ďalších prešľapov. Ak by polícia mala skutočne rozviazané ruky, obvinení by už stáli pred súdom.

Určite sa všetci zhodneme v tom, že pre našu krajinu nie je dobré, ak politici, ktorí mali podľa spisu Gorila prijať najvyššie úplatky v Európe, chcú robiť reformy v justícii. Navyše ruka v ruke s osobami platenými zo špekulatívnych miliardárskych fondov.

Iste si všetci pamätáte, ako sa pán Mikloš dobýjal kontrolovať Najvyšší súd a prezentoval tento súdny spor, ktorý prehral, ako najväčší problém pre našu krajinu.

Namiesto riadenia svojho rezortu vytváral umelý problém, pretože všetky údaje má jeho rezort v záverečnej správe a všetky zmluvy sú na webe už niekoľko rokov.

Počas "Harabinovho marazmu" sa civilné konanie na okresných a krajských súdoch výrazne skrátilo z osemnásť na jedenásť mesiacov.

Po mojom príchode na Najvyšší súd sa zrýchlilo konanie zo štyroch rokov maximálne na jeden rok.

Preto ak počúvame z úst politika typu Ivana Mikloša kritiku justície, je to vyznamenanie pre všetkých poctivých prokurátorov a sudcov. Lebo súdy napriek veľkej snahe o politické ovládnutie nie sú v chaose tak, ako je daňová správa.

Znefunkčnenie daňového systému je pre našu krajinu rovnako zlé, ako keď justíciu chce ovládnuť modrá Gorila.

Štefan Harabin, predseda
Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR

Zdroj: www.nssr.gov.sk
Ilustračné foto: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2311

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: