Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Absolventi práva majú stále nadpriemerné platové očakávania

najpravo.sk • 16.8. 2016, 18:21

V roku 2015 úspešne ukončilo slovenské vysoké školy viac ako 45 000 absolventov. Priemerný očakávaný plat absolventov vysokých škôl uvádzaný v ich životopisoch, keď vstupujú na trh práce, je 935 eur mesačne. Najvyššie platové očakávania majú absolventi Slovenskej technickej univerzity, najnižšie absolventi fakúlt humanitného a pedagogického zamerania. Absolventi ktorých odborov si hľadajú prvú prácu v administratíve?

Priemerný očakávaný plat absolventov je 935 eur v hrubom

Pri stanovaní priemerného očakávaného platu absolventov sme vychádzali zo vzorky 10 559 respondentov, ktorí v životopise na portáli Profesia.sk uviedli výšku požadovaného platu. V roku 2015 si absolventi na pohovoroch pýtali priemerne 935 eur v hrubom, čo je o 9 eur viac v porovnaní  s rokom 2014, kedy priemerný očakávaný plat tvoril 926 eur v hrubom.

 „Absolventi, ktorí prichádzajú na trh práce vyžadujú od zamestnávateľa dobrý plat, benefity a flexibilitu. Sú sebavedomí, neboja sa diskutovať o podmienkach a záleží im na tom, pre akú značku zamestnávateľa budú pracovať,“ uviedla Ivana Molnárová, výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia.

Absolventi informatiky očakávajú nadpriemerné platy, na výplatnej páske by chceli 1 113 eur v hrubom

Svoju hodnotu na pracovnom trhu si cenia najvyššie absolventi odboru informatika. Na svojej výplatnej páske by radi videli v priemere 1 113 eur v hrubom, čo tvorí rozdiel 178 eur voči priemeru. Očakávania nad priemerom majú aj absolventi strojárstva, stavebníctva, ekonomiky či práva. Naopak, najmenšie očakávania majú absolventi pedagogiky a teológie. Práve tí by sa uspokojili s nástupným platom pod úrovňou 800 eur v hrubom.

Najvyššie platové očakávania majú jednoznačne absolventi Slovenskej technickej univerzity –  konkrétne bývalí študenti Fakulty elektrotechniky a informatiky, ktorí by chceli zarábať 1 312 eur mesačne v hrubom. Hneď za nimi by sa na druhej a tretej priečke v rebríčku umiestnili absolventi Fakulty informatiky a informačných technológií a Strojníckej fakulty. Podľa portálu Platy.sk tvorí priemerný plat vysokoškolsky vzdelaného človeka 1 150 eur. Očakávania absolventov s technickým zameraním sú teda nadpriemerné. Súvisí to aj s tým, že na pracovnom trhu je nedostatok práve technicky orientovaných ľudí, a preto je pre absolventov s týmto zameraním jednoduchšie uplatniť sa.

Z absolventov právnických fakúlt sa v rebríčku absolventov fakúlt s najvyššími platovými očakávaniami umiestnili aj absolventi Paneurópskej vysokej školy, fakulty práva, ktorí očakávajú plat vo výške 1068 eur.


Absolventi humanitných, filozofických a pedagogických škôl si prvú prácu hľadajú v administratíve

Podľa zamerania štúdia majú teda najvyššie platové očakávania absolventi informatiky, strojárstva, stavebníctva a ekonomiky. Zatiaľ čo študenti humanitných, filozofických a pedagogických škôl si hľadajú prácu po škole v administratíve, študenti, ktorí vyštudovali informatiku vo svojich životopisoch uvádzajú, že po skončení školy by chceli zostať pracovať v odbore, ktorý vyštudovali. Práve v informačných technológiách môžu študenti nájsť uplatnenie na pracovnom trhu a tiež dobre platenú prácu.

K téme si prečítajte tiež:

 

 

Zdroj: profesia.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1939

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: