Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

2015: Rok nového Občianskeho súdneho poriadku?

najpravo.sk • 13.7. 2012, 09:11

Minister spravodlivosti Tomáš Borec včera za účasti premiéra Roberta Fica otvoril prvé zasadnutie komisie na rekodifikáciu Občianskeho súdneho poriadku. Cieľom komisie je pripraviť nové pravidlá civilného konania na súdoch, ktoré nahradia v súčasnosti už zastaraný predpis z roku 1963.

Rekodifikácia Občianskeho súdneho poriadku je najambicióznejší projekt na zefektívnenie súdneho konania v histórií samostatnej SR. Nový komplex právnych úprav vytvorí predpoklady na priblíženie spravodlivosti občanom a na účinný boj proti súdnym prieťahom. Dôraz bude kladený na zabezpečenie hospodárnosti a efektívnosti súdneho konania, jeho zrýchlenia a skvalitnenia. „Oceňujem fakt, že po nástupe ministra Boreca neprichádzajú z rezortu správy o osobných útokoch, ako sme boli svedkami počas vládnutia pravice, ale namiesto vyhľadávania konfliktov sa tvrdo pracuje na potrebných systémových zmenách," povedal premiér Robert Fico pred úvodným zasadnutím rekodifikačnej komisie.

Občiansky súdny poriadok upravuje postup súdu a účastníkov v občianskom súdnom konaní. Jeho cieľom je najmä zabezpečiť spravodlivú ochranu práv a oprávnených záujmov účastníkov. Platný kódex zo 60. rokov, ktorý prešiel početnými, no často nesystémovými novelami, však už v súčasnosti dostatočne nevyhovuje požiadavkám súdnej praxe. Preto sa minister Borec rozhodol, že ministerstvo sa pod jeho vedením pustí do prípravy úplne nového komplexu kódexov. „Z odborného hľadiska ide o veľmi náročný projekt, no dostali sme sa do situácie, že ak chceme zásadne zefektívniť súdne konanie a bojovať proti súdnym prieťahom, nemáme inú možnosť," povedal minister Borec.

Pri príprave nových zákonov sa bude dbať najmä na to, aby sa vytvorili osobitné procesné pravidlá pre jednotlivé druhy sporov. „Je neudržateľné, aby sa kauzy o zaplatenie pokuty pre dopravný podnik pojednávali v rovnakom režime, ako napríklad komplikovaná určovacia žaloba v spore, ktorého hodnota je niekoľko miliónov eur," priblížila potrebu zmien štátna tajomníčka rezortu Monika Jankovská.

Rekodifikačná komisia bude okrem iného rokovať o tom, aby sa do osobitného kódexu vyčlenila takzvaná nesporová agenda a aby sa tiež vytvoril samostatný zákon pre oblasť správneho súdnictva. V tejto súvislosti sa bude analyzovať aj otázka zriadenia najvyššieho správneho súdu.

Ministerstvu spravodlivosti sa podarilo do rekodifikačnej komisie združiť najlepších odborníkov na procesné právo zo Slovenska, ako aj viacerých expertov zo zahraničia. V komisii, ktorej predsedá generálny riaditeľ Sekcie civilného práva MS SR JUDr. Marek Števček, majú svoje zastúpenie odborníci z akademického prostredia, jednotlivých stupňov súdov, vrátane Ústavného súdu SR, notárstva, advokácie, exekúcie i prokuratúry. Zároveň ministerstvo počíta s tým, že všetky zásadné parametre návrhov budú predmetom širokej verejnej diskusie a prejdú oponentúrou odborníkov nielen zo Slovenska, ale aj okolitých štátov.

Popri príprave nového Občianskeho súdneho poriadku ministerstvo obnovilo práce na príprave nového Občianskeho zákonníka. S rekodifikačnými prácami týchto hlavných kódexov súvisí aj príprava noviel zákonov Exekučného poriadku, Notárskeho poriadku a zákona o rozhodcovskom konaní. Ide o zmeny, ktoré zásadným spôsobom prispejú k zvýšeniu vymožiteľnosti práva, ochrane slabšej zmluvnej strany a posilneniu právnej istoty občanov.

Uvedené plány Ministerstva spravodlivosti SR sú zároveň odpoveďou na individuálne a nesystematické pokusy o novelizácie predpisov hmotného i procesného práva. Ministerstvo preto až na nevyhnutné prípady neplánuje prijímať čiastkové zmeny. Namiesto zviditeľňovania sa rýchlymi, no spravidla v praxi neúčinnými zmenami, uprednostňuje prácu na dlhodobých projektoch, ktoré vytvoria predpoklady pre systémové zlepšovanie právneho prostredia v Slovenskej republike.

V stručnosti

Čo je Občiansky súdny poriadok?

Občiansky súdny poriadok upravuje postup súdu a účastníkov v občianskom súdnom konaní tak, aby bola zabezpečená spravodlivá ochrana práv a oprávnených záujmov účastníkov, ako aj výchova na zachovávanie zákonov, na čestné plnenie povinností a na úctu k právam iných osôb. Samotné občianske súdne konanie je nástrojom, pomocou ktorého sa na súde účastníci domáhajú ochrany svojich práv. Funkčné a efektívne občianske súdne konanie je podmienkou, bez ktorej by sa občania nemohli na súde efektívne domáhať ochrany svojich práv, ktoré im vyplývajú z predpisov hmotného práva.

Prečo ho treba meniť?

Platný a účinný Občiansky súdny poriadok bol prijatý ešte v roku 1963. Odvtedy prešiel početnými, no často nesystémovými zmenami. Výsledkom je pomerne neprehľadný právny predpis, ktorý vytvára množstvo aplikačných problémov a prispieva k súdnym prieťahom.

Čo chce ministerstvo dosiahnuť?

Minister spravodlivosti Borec v prvom rade združil najlepších odborníkov na procesné právo, aby pod jeho záštitou a vedením navrhli optimálnu právnu úpravu, ktorá zabezpečí hospodárnosť a efektívnosť súdneho konania, jeho zrýchlenie a skvalitnenie. Rekodifikačná komisia bude zvažovať aj rozčlenenie súčasného zákona do troch osobitných predpisov, kde by popri základných pravidlách občianskeho súdneho konania existoval osobitný kódex pre nesporové konanie a osobitný kódex pre správne súdnictvo. Súčasťou týchto úvah je aj vytvorenie najvyššieho správneho súdu.

Kedy budú zmeny platiť?

Začiatkom budúceho roka MS SR plánuje predložiť na rokovanie Vlády SR legislatívny zámer. Následne bude spracované paragrafové znenie, s jeho schválením v Národnej rade sa počíta v priebehu roka 2015. V priebehu tohto obdobia a najmä následnej legisvakančnej lehoty budú v záujme čo najlepšieho využívania nových pravidiel priebežne oboznamovaní s novou právnou úpravou sudcovia, na čo budú využité kapacity Justičnej akadémie SR.

Nie je to neskoro?

Áno, ministerstvo spravodlivosti by mohlo každý polrok prijímať populárne „reformné balíčky" a neustále podrobovať Občiansky súdny poriadok čiastkovým zmenám. Určite by sa vďaka tomu podarilo konzervovať na ďalšie roky súčasný nevyhovujúci stav.

A čo iné veci?

Popri rekodifikačných prácach v procesnom práva má MS SR ambíciu v tomto volebnom období ukončiť aj „nekonečný príbeh" nového Občianskeho zákonníka. V záujme tohto cieľa bola posilnená pracovná skupina, ktorá v tomto čase už pracuje na paragrafovom znení, vychádzajúcom z legislatívneho zámeru schváleného v roku 2008. S týmito prácami súvisia aj úlohy z rámcového plánu legislatívnych úloh vlády, ktorý vychádza z Programového vyhlásenia vlády. Počíta napríklad s podstatným vylepšovaním Notárskeho poriadku, Exekučného poriadku, ako aj so zmenami v zákone o rozhodcovskom konaní. Všetky navrhované zmeny budú vzájomne previazané a prípadné novozavedené právne inštitúty budú kompatibilné. V najbližších dňoch pôjde do pripomienkového konania aj novela zákona o advokácií, ktorej cieľom je prísnejšia regulácia tohto povolania v záujme skvalitnenia poskytovania právnych služieb občanom.

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2477

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: