Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Proti skráteniu koncipientskej praxe je len čosi viac než desatina poslancov

najpravo.sk • 6.12. 2017, 17:50

Na programe práve prebiehajúcej schôdze Národnej rady SR boli hneď dva poslanecké návrhy, ktorých predmetom bolo skrátenie päťročnej koncipientskej praxe z doterajších päť rokov na obdobie troch rokov.

Zrovnoprávnenie právnických profesií

Pod prvým návrhom bolo podpísaných 16 opozičných poslancov. Títo vo svojom návrhu žiadali okrem skrátenia koncipientskej praxe aj zrovnoprávnenie vyšších súdnych úradníkov s ostatnými právnickými profesiami, keďže títo sú pri prístupe k advokácii neopodstatnene diskriminovaní v porovnaní s ostatnými právnickými profesiami. Ako paradoxné potom vyznieva, že sú to práve vyšší súdni úradníci, ktorí vo svojej práci musia okrem iného posudzovať z kvalitatívneho hľadiska aj návrhy samotných advokátov.

Poslanci v odôvodnení svojho návrhu uviedli, že päťročná koncipientská prax sa môže javiť aj ako neopodstatnená prekážka v prístupe k výkonu slobodného povolania pre ženy, ktoré práve v najcitlivejšom období – teda po ukončení štúdia na vysokej škole - chcú tiež plniť životnú úlohu matky a musia sa tak často na úkor prerušenia praxe advokátskeho koncipienta rozhodovať v prospech rodiny.

„V druhom, nie však poslednom rade platí, že podľa súčasného znenia zákona o advokácii komora započíta do praxe advokátskeho koncipienta prax sudcu, asistenta sudcu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, justičného čakateľa, prokurátora, právneho čakateľa prokuratúry a notársku prax. Výpočet „započítateľných“ právnických profesií podľa súčasného znenia zákona o advokácii tak neobsahuje právnické profesie, ktoré sú svojím zameraním a obsahom rovnako, resp. obdobne príbuzné povolaniu advokáta. Predkladaným návrhom sa tento výpočet explicitne rozširoval o prax vyššieho súdneho úradníka.“

Poslanci sa ukázali

Už pri hlasovaní o tom, aby bol návrh zákona prerokovaný v druhom čítaní, tento návrh neprešiel. Je na zamyslenie, prečo zahlasovalo proti tomuto návrhu len 18 poslancov a až 53 sa zdržalo hlasovania. Žeby loajalita buď ku koaličnému partnerovi ako aj k predchádzajúcemu vedeniu rezortu spravodlivosti, ktorý samotný inicioval päťročnú koncipientskú prax? Neprejavenie jasného „nie“ však tým pádom znamená súhlas týchto poslancov s argumentmi, o ktoré navrhovatelia svoj návrh opierali. Za posunutie návrhu do druhého čítania však hlasovalo 65 zo 136 hlasujúcich.

  • Pozrite si mená tých, ktorí boli za prijatie návrhu, ktorí proti, ktorí sa zdržali a kto na zasadnutí nebol TU.
  • Pozrite si výsledky hlasovania podľa príslušnosti ku klubom TU.

Deformácie dlhodobo znížia kvalitu celého advokátskeho stavu

Na programe prebiehajúceho rokovania bol aj druhý poslanecký návrh, ktorého predmetom bolo skrátenie päťročnej koncipientskej praxe na štandardné tri roky. Pod týmto návrhom boli podpísaní opoziční poslanci Boris Kollár, Milan Krajniak, Adriana Pčolinská a Peter Pčolinský.

Títo vo svojom návrhu okrem iného uviedli, že každým rokom od zavedenia päťročnej koncipientskej praxe uniká do zahraničia alebo iných profesijných odborov množstvo nádejných študentov a absolventov práva. Spomenutý fakt okrem iného demonštruje skutočnosť, že od roku 2011 klesol počet uchádzačov o štúdium na slovenských právnických fakultách o alarmujúcich 60%. Poslanci uviedli, že „S nedostatkom kvalitných koncipientov už zápasia mnohé advokátske kancelárie. Tieto deformácie dlhodobo znížia kvalitu celého advokátskeho stavu a tým v konečnom dôsledku poškodia tých, ktorí právnu pomoc potrebujú najviac, klientov. Toto nežiaduce obmedzenie hospodárskej súťaže bolo konštatované aj Protimonopolným úradom Slovenskej republiky.

Žiadne racionálne argumenty však nezabrali. Keďže „charakter rozhoduje“, aj tento návrh dopadol obdobne. Za prijatie návrhu bolo 65 poslancov, 16 bolo proti, 55 sa zdržalo hlasovania a 14 bolo neprítomných.

  • Pozrite si mená tých, ktorí boli za prijatie návrhu, ktorí proti, ktorí sa zdržali a kto na zasadnutí nebol TU.
  • Pozrite si výsledky hlasovania podľa príslušnosti ku klubom TU.

Zdroj: Národná rada SR
Ilustračné foto: Národná rada SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1357
Súvisiace články

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: