Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pozor na sankčný súdny poplatok pri nedodržaní elektronickej komunikácie od 1.1.2018

najpravo.sk • 5.1. 2018, 18:30

Povinná elektronická komunikácia v konaní pred súdom

Podľa ustanovenia § 82l ods. 3 zákona o súdoch, ktoré bolo zavedené do právneho poriadku s účinnosťou od 1. júla 2017:

  • orgán verejnej moci,
  • advokát,
  • súdny exekútor,
  • notár a
  • správca

sú povinní v konaní pred súdom doručovať podania do elektronickej schránky súdu a používať pri elektronickej komunikácii so súdom elektronickú schránku aktivovanú na doručovanie, ktorej sú majiteľom; to neplatí, ak súd požiada o predloženie určitej listiny a pre predkladanie administratívneho spisu alebo iného spisu. Hosťujúci euroadvokát doručuje elektronické podania prostredníctvom spolupracujúceho advokáta. Ak je pre podanie určený elektronický formulár, sú osoby podľa predchádzajúcej vety povinné podanie urobiť prostredníctvom takého formulára. Trovy vzniknuté porušením povinnosti podľa prvej vety nie sú predmetom náhrady trov konania.

Túto citovanú právnu úpravu odôvodňoval zákonodarca tak, že niet dôvodu na to, aby za účinnosti zákona o e-Governmente vôbec prichádzalo do úvahy, aby orgány verejnej moci komunikovali so súdmi inak ako elektronicky prostredníctvom na to vytvorenej technickej infraštruktúry.

Na rovnakej požiadavke je namieste podľa zákonodarcu trvať aj vo vzťahu advokátom, ktorí zastupujú účastníkov alebo strany v konaní. Predkladateľ má za to, že je namieste takúto povinnosť formulovať v zákone o súdoch, ktorý je predpisom všeobecného charakteru dopadajúceho na akékoľvek konanie pred súdom. Preto volí toto riešenie namiesto novelizácie procesných kódexov. Porušenie tejto zákonnej povinnosti nebude zakladať neúčinnosť procesného úkonu. Bude však zakladať vznik poplatkovej povinnosti za spracovanie podania, ktoré nie je vykonané v súlade s touto povinnosťou

Nová poplatková povinnosť

Určite si pamätáte na pôvodné znenie položky 20a sadzobníka súdnych poplatkov (veď bolo účinné do 31. 12. 2017), podľa ktorej sa vyruboval súdny poplatok, ak sa nebodaj niekto „opovážil“ využiť moderný spôsob doručenia písomnosti súdu. Išlo o poplatok „za vyhotovenie rovnopisu podaní a ich príloh, ktoré vytvoria súdny spis, a rovnopisu podaní a ich príloh doručovaných stranám alebo účastníkom, ak bolo podanie urobené elektronickými prostriedkami podpísané zaručeným elektronickým podpisom."

Položka 20a sadzobníka súdnych poplatkov v tomto znení od 1. 1. 2018 zanikla. Nahradilo ju toto nové znenie, opäť sankčného charakteru:

Znenie položky 20a sadzobníka súdnych poplatkov (príloha zákona č. 71/1992 Zb.) účinné od 1. januára 2018:

Za spracovanie podania a jeho príloh v listinnej podobe, ak zákon ustanovuje povinnosť doručovať podanie do elektronickej schránky súdu(§ 82l ods. 3 zákona č. 757/2004 Z. z. o súdoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 152/2017 Z. z.) a za spracovanie podania a jeho príloh v elektronickej podobe doručeného súdu inak ako do elektronickej schránky súdu, ak zákon ustanovuje povinnosť doručovať podanie do elektronickej schránky súdu(§ 82l ods. 3 zákona č. 757/2004 Z. z. o súdoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 152/2017 Z. z.“.) je súdny poplatok 20 eur za podanie vrátane jeho príloh.

Ešte že ho Ústavnoprávny výbor NR SR skresal, inak bol navrhnutý vo výške 50 eur.

Treba zdôrazniť, že zákonné osobné oslobodenie podľa § 4 odseku 2 Zákona o súdnych poplatkov sa nevzťahuje na poplatok podľa položky 20a. Zároveň zákon definuje nového poplatníka v § 2 ods. 1 písm. f), ktorý znie: Poplatníkom je ten, kto je povinný doručovať podania do elektronickej schránky súdu.

V prípade nezaplatenia poplatku bude tento nútene vymáhaný prostredníctvom Justičnej pokladnice.

Ako zákonodarca uviedol, adresátmi všeobecnej povinnosti komunikácie so súdmi v elektronickej podobe prostredníctvom na to určených elektronických formulárov sú účastníci konania, ktorí sú orgánom verejnej moci a právni zástupcovia, ktorí majú postavenie advokáta alebo orgánu verejnej moci. Sankciou za nesplnenie tejto zákonnej povinnosti je vyrubenie súdneho poplatku podľa položky 20a sadzobníka súdnych poplatkov. Na tento účel sa obmedzuje tzv. osobné oslobodenie od súdneho poplatku a zároveň sa rozširuje okruh poplatníkov. Zákon mení obsah doterajšej položky 20a tak, že jej obsahom bude poplatok za spracovanie podania a jeho príloh v listinnej podobe alebo podania vyhotoveného inak ako prostredníctvom na to určených elektronických formulárov, ak zákon ustanovuje povinnosť doručovať podanie a jeho prílohy v elektronickej podobe prostredníctvom na to určených formulárov. Poplatku nebude logicky podliehať podanie učinené priamo na pojednávaní, ktoré je zachytené v zápisnici z pojednávania.

Advokáti – fyzické osoby

Zdôrazňujeme, že podľa prechodného ustanovenia v § 101cd zákona, povinnosť podľa v úvode citovaného ustanovenia § 82l ods. 3 sa vzťahuje na právneho zástupcu, ktorý je fyzickou osobou od 1. júla 2018. Advokáti, ktorí sú fyzickými osobami, teda majú odloženú povinnosť elektronickej komunikácie, a teda ich pochopiteľne nemožno za nedodržanie tejto povinnosti do 30. júna 2018 sankcionovať.

Ako doručiť súdu prílohy podaní vyhotovené v listinnej podobe?

Ak osobitný predpis (Napríklad zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) a o zmene a doplnení ďalších zákonov v znení neskorších predpisov, zákon č. 530/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov, zákon č. 315/2016 Z. z. o registri partnerov verejného sektora a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 38/2017 Z. z.“.) neustanovuje inak, prílohy podaní vyhotovené v listinnej podobe možno súdu doručiť v elektronickej podobe tak, že sa prevedú do elektronickej podoby a pripoja sa k elektronickému podaniu, ktoré je autorizované účastníkom konania, stranou v konaní alebo ich zástupcom; autorizácia takto vyhotovených elektronických dokumentov sa nevyžaduje a ustanovenia osobitného predpisu o zaručenej konverzii sa nepoužijú. Súd si môže vyžiadať predloženie týchto príloh v listinnej podobe, ak to považuje za potrebné.

Ako dostanem zo súdu staršie rozhodnutie?

Ak o to účastník konania alebo strana v konaní prípadne ich právny zástupca požiada, súd mu vydá ďalší rovnopis svojho rozhodnutia v elektronickej podobe prevodom z listinnej podoby alebo ďalší rovnopis rozhodnutia v listinnej podobe prevodom z elektronickej podoby; ustanovenia zákona č. 305/2013 Z.z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci o zaručenej konverzii sa nepoužijú. Ak sa ďalší rovnopis rozhodnutia súdu vydáva v elektronickej podobe prevodom z listinnej podoby, rovnopis rozhodnutia súdu sa autorizuje kvalifikovanou elektronickou pečaťou súdu, ku ktorej sa pripojí kvalifikovaná elektronická časová pečiatka.

Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 5541

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: