Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Druhé júlové menovanie: Kiska vymenoval 15 sudcov, aj s exekučnou agendou

najpravo.sk • 26.7. 2017, 17:53

Prezident Andrej Kiska vymenoval v stredu v Prezidentskom paláci 15 nových sudkýň a sudcov bez časového obmedzenia, medzi nimi aj päť sudkýň a sudcov na Okresný súd Banská Bystrica, vykonávajúci exekučnú agendu. V príhovore uviedol:

 „Zložením Ústavou Slovenskej republiky predpísaného sľubu ste sa ujali funkcií sudkýň a sudcov všeobecných súdov našej krajiny. Od tejto chvíle aj od Vás – od každej jednej a každého jedného z Vás jednotlivo – závisí, čo sloboda a demokracia, ale najmä rovnosť a spravodlivosť znamenajú a budú znamenať. V bežnom, každodennom živote všetkých našich občanov, a nielen tých, s ktorými sa vo vašich nových funkciách stretnete.

Od každého Vášho rozhodnutia bude teraz závisieť, v akej miere a s akou schopnosťou vynucovať si spoločne dohodnuté pravidlá budú platiť na Slovensku princípy právneho štátu. Pretože bez fungujúceho a efektívneho právneho štátu niet spravodlivosti. Ale ani dôvery v našu schopnosť, a schopnosť štátu riešiť možné spory a riešiť ich stále lepšie a spravodlivejšie.


Preto verím, že všetky Vaše budúce rozhodnutia budú v prvom rade zákonné, nespochybniteľné a spravodlivé; ale že budú aj predvídateľné, čitateľné a zrozumiteľné. Teda presne také, aké od Vás občania Slovenskej republiky – ktorí vám zverili aj túto právomoc – opodstatnene očakávajú. A také, ktoré v prípade, že si to verejný záujem vyžiada, budete vedieť odôvodniť, vysvetliť a obhájiť.

Pretože – a pripomínam to pri rovnakej príležitosti zakaždým – veľmi záleží aj na vašej schopnosti vecne, slušne a trpezlivo komunikovať s verejnosťou, vaším najprísnejším kritikom a sudcom. A práve preto, že verejnosti je potrebné túto kontrolu umožniť, váha vašich argumentov musí byť dôveryhodným náprotivkom aj tým najsubjektívnejším pocitom nespravodlivosti.

Zdôrazňujem to preto, že nejde „len“ o dôveryhodnosť súdnictva či justície, ktorá je dlhodobo nízka. Ide, totižto, predovšetkým o dôveru spoločnosti v to, že sme si v nej všetci rovní pred zákonom bez ohľadu na to, aké má každý z nás postavenie či majetok. Že aj slabým a možno bezbranným vieme poskytnúť rovnakú ochranu, a že každý z nás sa môže v primeranom čase domôcť svojich práv a oprávnených nárokov.

Aj preto budem pozorne a s vierou v dobré rozhodnutia sledovať kroky novej predsedníčky Súdnej rady, ktorej mi dovoľte týmto verejne zablahoželať k zvoleniu. A vyjadriť presvedčenie, že náš pracovný vzťah bude rovnako konštruktívny a priateľský ako s jej predchodkyňou vo funkcii.


Rovnako ako budem dôsledne a so záujmom sledovať, ako sa darí Vám, ktorým na Okresnom súde v Banskej Bystrici pripadne agenda exekúcií. Zložitá, rozsiahla a citlivá agenda, do ktorej potrebujeme vniesť toľko potrebnú rovnováhu a férovosť. Ak sa nemýlim, všetky na to určené miesta sudcov na banskobystrickom okresnom súde by mali byť (týmto) obsadené, a to spolu s platným zákonom vytvára predpoklady na to, aby sa začal napĺňať pravý zmysel a účel týchto zmien vo výkone exekúcií a súdnictva.

Na záver mi dovoľte všetkým Vám zaželať mnoho síl, dostatok energie a trpezlivosti, ale predovšetkým toľko motivácie, koľko pre dobré rozhodnutia v prospech nás všetkých tu, na Slovensku, potrebujeme. Ďakujem.“


SUDCA/SUDKYŇA PÔSOBISKO

Linda Anovčinová Okresný súd Trnava

Jaroslava Gederová Okresný súd Lučenec

Ivana Hauerlandová Okresný súd Trnava

Marian Hoffmann Krajský súd Prešov

Miroslava Hudecová Okresný súd Banská Bystrica

Vladimír Hudzík Okresný súd Banská Bystrica

Eva Kresl Okresný súd Bratislava I.

Júlia Malegová Okresný súd Košice II.

Katarína Maniačková Okresný súd Galanta

Martin Mochnáčová Okresný súd Liptovský Mikuláš

Kamila Nagyová Okresný súd Trnava

Stanislava Nosková Okresný súd Rimavská Sobota

Martin Rusnáková Okresný súd Banská Bystrica

Katarína Švecová Okresný súd Banská Bystrica

Zuzana Tomašovičová Okresný súd Banská Bystrica

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1362

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: