Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

SAK kritizuje niektoré ustanovenia návrhu zákona o obetiach trestných činov

najpravo.sk • 9.10. 2017, 21:10

Slovenská advokátska komora kritizovala v rámci pripomienkového konania návrh zákona o obetiach trestných činov. Okrem iného jej vadia ustanovenia, ktoré dávajú oprávnenie na poskytovanie právnej pomoci aj iným subjektom než advokátom a Centru právnej pomoci.

O aký zákon ide?

Návrh zákona o obetiach trestných činov bol vypracovaný v rámci pracovnej skupiny zriadenej ministerstvom spravodlivosti, ktorej členmi sú okrem zástupcov ministerstva spravodlivosti zástupcovia Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, Ministerstva financií Slovenskej republiky, Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky, Koordinačno-metodického centrum pre rodovo podmienené a domáce násilie, fakulty práva Paneurópskej vysokej školy, Ligy za ľudské práva a ďalších odborníkov z praxe.                      

„Návrh tohto zákona predkladám s cieľom zlepšovať prístup k spravodlivosti pre snáď najzraniteľnejšiu skupinu ľudí, ktorou sú bezpochyby obete trestných činov. Ochrana obetí je službou, ktorú v demokratickej spoločnosti musí garantovať štát a verím, že schválením predloženého návrhu zákona úroveň tejto ochrany podstatne zvýšime. Návrh zákona o obetiach trestných činov komplexne rieši práva obetí trestných činov a zároveň dáva túto dôležitú a citlivú tému, ktorá je dnes roztrúsená vo viacerých právnych normách, takpovediac pod jednu strechu,“ povedala ministerka L. Žitňanská.

Schválením návrhu sa do právneho poriadku zavedie pojem „obeť“ a „obzvlášť zraniteľná obeť“, ktoré dnes absentujú. Návrh zároveň rieši otázku práv obetí trestných činov. V tejto časti upravuje najmä právo na informácie a rozsah informácií, ktoré sú jednotlivé subjekty povinné poskytnúť obeti pri prvom kontakte. Dôraz pritom kladie najmä na to, aby boli tieto informácie poskytnuté zrozumiteľným spôsobom. Návrh zákona ďalej zavádza právo na poskytnutie odbornej pomoci, pričom rozlišuje medzi všeobecnou odbornou pomocou, ktorá patrí všetkým obetiam trestných činov a špecializovanou odbornou pomocou pre obzvlášť zraniteľné obete (ako napr. deti, zdravotne postihnutí,...). Medzi práva obetí trestných činov má v zmysle návrhu patriť aj právo na právnu a psychologickú pomoc, právo na ochranu pred druhotnou a opakovanou viktimizáciou, či právo na finančné odškodnenie.

Subjekty oprávnené poskytovať obetiam právnu pomoc

Návrh zákona definuje právnu pomoc ako poskytovanie právnych informácií a právne zastupovanie obete v trestnom konaní a v civilnom procese, ak si obeť uplatnila nárok na náhradu škody v trestnom konaní a o jej nároku nebolo rozhodnuté.

Neuralgickým bodom sa však stáva výpočet subjektov, ktoré by mali byť podľa zákona oprávnené na poskytovanie právnej pomoci. Podľa návrhu zákona právnu pomoc poskytuje obetiam:

  • Centrum právnej pomoci za podmienok a v rozsahu ustanovenom v osobitnom predpise,
  • subjekt poskytujúci pomoc obetiam a
  • advokát za podmienok a v rozsahu ustanovenom podľa Trestného poriadku.

Slovenská advokátska komora v pripomienkovom konaní navrhla vypustiť práve slová „subjekty poskytujúce pomoc obetiam“. Podľa komory navrhovaná úprava je z hľadiska existencie zákona o advokácii nesystémová a nerieši otázku zodpovednosti a poistenia pri poskytovaní právnej pomoci.

„Navrhujeme, aby právnu pomoc mohlo poskytovať len Centrum právnej pomoci a advokáti. Podľa dôvodovej správy právnu pomoc subjekty môžu poskytovať len prostredníctvom odborne spôsobilej osoby, ale v návrhu absentuje ustanovenie, ktoré by vyžadovalo priamo právnické vzdelanie a druh praxe. Takáto úprava môže viesť k zníženiu kvality právnej služby.“ uviedla komora v rámci pripomienkového konania.

Návrh zákona bol po pripomienke SAK prepracovaný v časti predpokladov odbornej spôsobilosti. Vo zvyšku nebola pripomienka akceptovaná, rozpor pretrváva v časti pripomienky vypustenia slov "subjekty poskytujúce pomoc obetiam", a to aj po rozporovom konaní.

V rámci podmienok udelenia akreditácie subjektu poskytujúcemu pomoc obetiam sa navrhuje tiež odborná spôsobilosť tohto subjektu. Podľa návrhu zákona, ktorý bol predložený Národnej rade SR sa za odborne spôsobilú na poskytovanie odbornej pomoci považuje osoba, ktorá získala vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v študijnom odbore právo, psychológia alebo sociálna práca a vykonávala prax najmenej počas troch rokov v príslušnom odbore. Za odborne spôsobilú na poskytovanie odbornej pomoci na poskytnutie a náležité vysvetlenie informácií napríklad o postupoch týkajúcich sa podania trestného oznámenia a o právach a povinnostiach obete, ktorá má postavenie poškodeného v trestnom konaní v súvislosti s týmito postupmi, subjektoch poskytujúcich pomoc obetiam, kontaktných údajoch na tieto subjekty a forme odbornej pomoci, ktorá sa jej môže poskytnúť podľa tohto zákona, možnostiach poskytnutia nevyhnutnej zdravotnej starostlivosti, prístupe k právnej pomoci a i. sa považuje aj osoba, ktorá získala vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa v študijnom odbore právo.

Zákon o obetiach trestných činov má vo svojich ďalších článkoch novelizovať aj Trestný zákon, Trestný poriadok, Zákon č. 302/2016 Z. z. o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky, Zákon o registri trestov. Navrhovaná účinnosť je od 1. januára 2018.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2487

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: