Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ochrana základných práv a slobôd si v čase pandemickej krízy zaslúži osobitnú pozornosť

najpravo.sk • 30.3. 2021, 16:24

Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka sa 29. marca 2021 stretol s verejnou ochrankyňou práv prof. JUDr. Máriou Patakyovou, PhD., aby vecne diskutovali o aktuálnej pandemickej situácii, prijímaných preventívnych opatreniach a primeranosti niektorých zásahov do základných práv a slobôd občanov. Obe strany sa vzájomne informovali o svojich aktivitách v oblasti ochrany základných práv a slobôd a vymenili si odborné názory ohľadom aktuálne podaných návrhov na Ústavný súd Slovenskej republiky, ktorých predmetom je posúdenie ústavnosti platných pandemických opatrení, obmedzujúcich základné práva a slobody občanov i organizácií.

Neprehľadnosť súčasnej právnej úpravy pre občana

Predmetom diskusie bol aj vývoj právnej úpravy regulujúcej prijímanie, vykonávanie, kontrolu a súdny prieskum krízových opatrení. V rámci diskusie konštatovali aj neprehľadnosť súčasnej právnej úpravy pre občana, tak z dôvodu roztrieštenosti právnej úpravy do viacerých právnych predpisov, ako aj z dôvodu opakovaných čiastkových novelizácií uznesení vlády, ktoré pre občana nie sú dostupné v ich aktuálne platnom úplnom znení.

Ochrana základných práv a slobôd v čase núdzového stavu

Obe strany ocenili vzájomnú aktivitu a angažovanosť v oblasti ochrany základných práv a slobôd výkonom kompetencií, ktoré im poskytuje Ústava Slovenskej republiky. Zhodli sa na význame a dôležitosti ochrany základných práv a slobôd aj v čase núdzového stavu, keď sú ich obmedzenia v záujme ochrany verejného zdravia podriadené úplne inému režimu ako v normálnych časoch. Na záver generálny prokurátor Slovenskej republiky a verejná ochrankyňa práv vyjadrili záujem o budúcu odbornú spoluprácu formou výmeny poznatkov a odborných názorov na témy súvisiace s účinnou ochranou základných práv a slobôd na Slovensku. „Ochranu základných práv a slobôd v čase núdzového stavu považujem za zvlášť dôležitú.“ Zdôraznil M. Žilinka.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 793
PoUtStŠtPiSoNe
: