Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ministerstvo spravodlivosti upravuje údaje v Obchodnom registri

najpravo.sk • 22.6. 2017, 18:47

Od 1. júla 2017 orgány štátnej a verejnej správy (teda aj súdy, exekútori, notári) budú doručovať dokumenty právnickým osobám výlučne do elektronických schránok. Ak má podnikateľ zapísané nesprávne údaje v Obchodnom registri, môže sa stať, že sa do elektronickej schránky svojej firmy nedostane.

„Možno patríte k štatutárom, ktorí nemajú v obchodnom registri zapísané rodné číslo, prípadne ste zmenili priezvisko a ešte ste to „nestihli“ dať zapísať v obchodnom registri.  Vystavujete sa tým tomu, že systém vás po prihlásení sa na portál slovensko.sk nevie stotožniť a do elektronickej schránky vás „nepustí“. V súvislosti s doručovaním do elektronických schránok je dôležité si uvedomiť, že účinky doručenia do elektronických schránok sú rovnaké, ako keby k ich doručeniu došlo klasickou poštou.“ uviedla Mgr. Noémi Polák v aktuálnom článku.

V tejto súvislosti sa vyjadrilo ​Ministerstvo spravodlivosti SR, ktoré uviedlo, že samé aktívne dopĺňa a opravuje údaje zapísané v Obchodnom registri, aby sa štatutári dostali do svojich elektronických schránok.

„​Doteraz sme zosúladili údaje zapísané v Obchodnom registri s údajmi v Registri fyzických osôb a upravili takto záznamy už viac ako 5 400 spoločnostiam. To, či boli zosúladené údaje vašej spoločnosti, viete zistiť na stránke obchodného registra. Každý deň sú tu zverejňované ďalšie spoločnosti, ktorých údaje boli upravené tak, aby sa štatutári dostali do svojich elektronických schránok.uviedlo ministerstvo.

Napriek tejto aktivite ministerstva je ale stále dôležité, aby si štatutári aj sami aktívne skontrolovali správnosť zapísaných údajov v Obchodnom registri. Zmeniť zapísané údaje je možné podaním návrhu na zápis údajov adresovaným príslušnému registrovému súdu. K návrhu je potrebné priložiť príslušné listiny, z ktorých vyplývajú zapisované údaje.

Zoznam subjektov, v ktorých prebehla oprava údajov fyzických osôb (konateľov), v zmysle zákona č. 305/2013 Z.Z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o e-Governmente), v znení neskorších predpisov a zákona č. 757/2004 Z. z. o súdoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov z dôvodu zabezpečenia prístupu do elektronickej schránky na www.slovensko.sk

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 5304

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: