Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezidentka dnes vymenovala nového predsedu Najvyššieho súdu SR

najpravo.sk • 20.5. 2020, 19:46

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu 20. mája 2020 vymenovala za nového predsedu Najvyššieho súdu SR Jána Šikutu. Prezidentka pripomenula, že nový predseda súdu sa funkcie ujíma v čase, keď viac ako inokedy potrebujeme vidieť ozdravenie justície. Prezidentka ocenila medzinárodné skúsenosti Jána Šikutu. "V tejto novej, domácej službe, budete tiež musieť urobiť mnohé ťažké rozhodnutia. Ozdravenie justície si bude vyžadovať mimoriadne nasadenie a aby prinieslo výsledky, musí byť vedené aj zhora. Svedomité riadenie najdôležitejšieho všeobecného súdu na Slovensku je nevyhnutné na to, aby naši občania mohli nadobudnúť dôveru v spravodlivosť všetkých súdov. Ak nebude existovať silné puto dôvery verejnosti v odbornosť, integritu a kvalitu Najvyššieho súdu a jeho sudcov, nie je možné očakávať, že takú dôveru budú požívať súdy nižšieho stupňa. Najvyšší súd ako vrcholný orgán totiž nastavuje štandardy."

Prezidentka od predsedu Najvyššieho súdu očakáva, že nový predseda Najvyššieho súdu SR sa stane silným hlasom sudcov, ktorým na dôveryhodnosti justície a vážnosti sudcovského stavu v spoločnosti naozaj záleží. "Predchádzajúce dva mesiace som ľudí na Slovensku vyzývala k solidarite, ktorá nám pomohla tak dobre zvládnuť pandemickú krízu. Z prostredia justície však poznáme skôr inú solidaritu, ktorá je viac než o pomoci v kríze o prižmurovaní očí nad prehreškami kolegov. K takejto solidarite vás vyzývať nebudem. Naopak, chcem vás v tejto chvíli požiadať, aby ste aj Vy osobne urobili čo najviac preto, aby sa falošná solidarita niektorých sudcov stala minulosťou a aby aj s Vašim prispením nastalo obdobie, ktorého znakom bude zodpovedná služba sudcov občanom."

Snahu o očistu justície vníma predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta, ako proces, ktorý musí byť riadený, premyslený a transparentný. Jednotlivé kroky chce zhrnúť v „Akčnom pláne očisty justície“, dokumente, ktorý má ambíciu diskutovať so širokou odbornou verejnosťou. „Otázka očisty justície a vybudovania dôvery v súdnictvo sa nevzťahuje len na Najvyšší súd. Túto tému je potrebné otvoriť širokej odbornej diskusii a koordinovať ju spoločne so Súdnou radou, s ministerkou spravodlivosti, s predsedom Ústavného súdu, predsedami krajských a okresných súdov, ako aj s generálnym prokurátorom. Je mimoriadne dôležité, aby sme o problémoch hovorili tak do vnútra, ako aj navonok a riešenia hľadali spoločne, uviedol Ján Šikuta.

Ján Šikuta je sudcom Najvyššieho súdu od roku 2015. Venuje sa civilnému právu. Od roku 2016 je členom spoločnej pracovnej skupiny najvyšších súdov Českej a Slovenskej republiky pre zjednocovaciu Metodiku priznávania nemajetkovej ujmy. Je lektorom viacerých vzdelávacích národných a medzinárodných inštitúcií sudcov a prokurátorov (Justičná akadémie Slovenskej republiky, Justičná akadémia Českej republiky, Európska justičná vzdelávacia sieť európskych sudcov a prokurátorov).

Zdroj: prezident.sk, nsud.sk
Ilustračné foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2431

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: