Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Najvyšší súd SR potvrdil rozhodnutie PMÚ SR o karteli v oblasti bankového sektora

najpravo.sk • 18.12. 2017, 17:15

Najvyšší súd Slovenskej republiky vyhlásil rozsudok vo veci Československej obchodnej banky, a.s., ktorým zamietol žalobu proti rozhodnutiu Rady Protimonopolného úradu Slovenskej republiky v spojení s prvostupňovým rozhodnutím Protimonopolného úradu Slovenskej republiky. Najvyšší súd tak definitívne potvrdil rozhodnutie úradu o dohode obmedzujúcej súťaž v oblasti bankového sektora.

Protisúťažného konania sa banky dopustili tým, že koordinovali svoj postup pri vypovedaní zmlúv o bežných účtoch spoločnosti AKCENTA CZ a zároveň sa dohodli, že s ňou neuzavrú nové zmluvy. Cieľom ich konania bolo, aby vylúčili konkurujúcu spoločnosť AKCENTA CZ z trhu a aby získali jej klientov, resp. udržali si existujúcich klientov.

Rozhodnutie úradu z 25. 10. 2013, ktorým bola ČSOB uložená pokuta vo výške 3 183 427 eur za účasť na kartelovej dohode na trhu bezhotovostných devízových operácií potvrdila Rada úradu vo svojom rozhodnutí z 11. 4. 2014, kedy zamietla rozklad ČSOB. Úradom uloženú pokutu ČSOB vo výške 3 183 427 eur potvrdil aj Najvyšší súd, čím zmenil rozsudok Krajského súdu v Bratislave, ktorý znížil výšku pokuty uloženej úradom na 1 500 000 eur.

V danom rozhodnutí sa úrad zaoberal už len účasťou ČSOB na dohode, pretože konečné rozhodnutie voči ďalším dvom účastníkom dohody – Slovenskej sporiteľni, a.s., a Všeobecnej úverovej banke, a.s., vydal Najvyšší súd. Najvyšší súd ešte v roku 2013 zamietol žaloby týchto dvoch bánk a potvrdil pôvodné rozhodnutie úradu z roku 2009.

Zdroj: Protimonopolný úrad SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1755

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: