Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

MK SR: Je potrebné zvážiť nový model financovania verejnoprávneho média

najpravo.sk • 3.8. 2020, 17:46

Ministerstvo kultúry SR pripravuje novelu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 340/2012 Z. z. o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 532/2010 Z. z. o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Návrh paragrafového znenia novely ešte nebol zverejnený. Pripomienkové konanie sa má začať už tento mesiac (t. j. v auguste 2020).

RTVS predstavuje garantovaný zdroj informácií

Rozhlas a televízia Slovenska (ďalej len „RTVS“) predstavuje garantovaný zdroj poskytujúci široký prístup verejnosti k overeným informáciám, kultúre a vzdelávaniu, ktorý je však v dlhodobom horizonte a najmä v európskom kontexte finančne poddimenzovaný.

Cieľom pripravovaného návrhu zákona je predovšetkým vytvoriť optimálne podmienky pre fungovanie RTVS, najmä z hľadiska plnenia jej zákonných úloh, vrátane možností rozvoja infraštruktúry, výroby vlastných obsahov, zvyšovania kvality programov, prieniku do oblasti nových mediálnych služieb, a to najmä prostredníctvom zákonnej úpravy modelu financovania RTVS za podmienky súčasného zachovania verejnoprávnosti a nezávislosti RTVS.

Zhodnotenie súčasného stavu

Hlavným zdrojom príjmov RTVS sú v súčasnosti úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS (ďalej len „úhrada“). Platenie, vyberanie a vymáhanie úhrady upravuje zákon č. 340/2012 Z. z. o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o úhrade“).

V zmysle zákona o úhrade je účelom úhrady finančné zabezpečenie služieb verejnosti v oblasti  rozhlasového a televízneho vysielania, ktoré poskytuje RTVS ako verejnoprávny vysielateľ. Platiteľom úhrady je fyzická osoba, ktorá je evidovaná dodávateľom elektriny v evidencii odberateľov elektriny v domácnosti ako odberateľ elektriny v domácnosti v odbernom mieste, pre spotrebu v byte alebo v rodinnom dome. Platiteľom úhrady je aj zamestnávateľ, ktorý v pracovnom pomere alebo obdobnom pracovnom vzťahu zamestnáva aspoň troch zamestnancov.

Súčasné nastavenie financovania RTVS je neudržateľné

V rámci prípravy a schvaľovania zákona o úhrade, ako aj v dôsledku jeho následných novelizácií, boli od povinnosti platiť úhradu oslobodené vybrané skupiny fyzických osôb (ťažko zdravotne postihnuté osoby, poberatelia dôchodkových dávok a dávok v hmotnej núdzi) a zamestnávateľov, avšak bez prijatia akejkoľvek legislatívnej úpravy, ktorá by kompenzovala výpadok úhrad v dôsledku týchto opatrení. Z tohto dôvodu, bola celá ťarcha výpadku úhrad prenesená na RTVS. Za uplynulé roky tak došlo a aj stále dochádza k objektívnym stratám vo výnosoch resp. v príjmoch RTVS.

Rozsah oslobodenia vybraných skupín osôb od povinnosti platiť úhradu, ako aj skutočnosť, že výška úhrady patrí dlhodobo medzi najnižšie v rámci Európskej únie, má za následok, že súčasné nastavenie financovania RTVS je neudržateľné a je potrebné zvážiť nový model financovania verejnoprávneho média.

Spôsob zapojenia verejnosti do prípravy právneho predpisu

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov, či návrhov v intenciách vecného zamerania. Kontaktné údaje:

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

Sekcia médií, audiovízie a autorského práva

Námestie SNP 33

813 31 Bratislava

email: smaap@culture.gov.sk


 

Zdroj. slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 909

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: