Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Jasné pravidlá pri určovaní voľných sudcovských miest na súdoch

najpravo.sk • 22.6. 2020, 18:23

Ministerstvo spravodlivosti pod vedením Márie Kolíkovej zavádza nový transparentný systém určovania počtu voľných miest sudcov na súdoch. Končí sa tak doterajšia prax prideľovania voľných sudcovských miest „len“ na základe osobných stretnutí predsedov krajských súdov s vedením rezortu a sile ich argumentácie. 

Doterajšia prax pri určovaní voľných miest sudcov na súdy nebola založená na písaných, transparentných, zverejnených  pravidlách a modeloch výpočtov, ktoré by jednoznačne určovali spôsob, akým sa na súdy stanovuje primeraný (optimálny) počet sudcov a určuje tomu zodpovedajúci počet voľných miest sudcov. I keď snahy o zavedenie pravidiel do tohto procesu v minulosti existovali. Na prvom modeli stransparentnenia a určenia pravidiel v tejto oblasti pracovala ešte JUDr. Jana Dubovcová, avšak s príchodom Š. Harabina na ministerstvo spravodlivosti po voľbách v roku 2006 už, žiaľ, nedostal tento systém príležitosť na uplatnenie v praxi. K materiálu sa vrátila po nástupe do funkcie ministerky v roku 2010 Lucia Žitňanská, počas pôsobenia ktorej slúžil ako východisko pri určovaní počtu voľných miest sudcov. 

Pravidlá, otvorené všetkým a pre všetkých, sme sa usilovali zaviesť aj v rokoch 2017-2018 spolu s vtedajšou ministerkou Luciou Žitňanskou. S potešením som nadviazala na toto naše rozbehnuté úsilie a princípmi a metodikou by som veľmi rada vytvorila otvorenú platformu, ktorá na základe jasne stanovených pravidiel, prístupných všetkým, objektívne určí, koľko ktorý súd v čase určovanie voľných miest sudcov potrebuje na to, aby bol zabezpečený rovnaký prístup k spravodlivosti na celom Slovensku a na každom súde a aby klienti súdu dostali „svoje“ rozhodnutie v primeranom čase,“ uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Inštrukcia ministerstva, ktorou sa ustanovujú princípy určovania voľných miest sudcov na súdoch, má byť účinná od 1. júla 2020. Jesenné kolo určovania počtu voľných miest sudcov, ktoré sa predpokladá v septembri 2020, by tak malo už prebehnúť v súlade s uvedenými princípmi. 

Chcela by som v tejto súvislosti poďakovať predsedníčkam a predsedom krajských súdov, že skutočne operatívne zareagovali na túto našu iniciatívu a zaslali nám podnetné návrhy, pripomienky a stanoviská, ktoré sme starostlivo zosumarizovali a vyhodnotili,“ doplnila ministerka M. Kolíková.

Princípy určovania počtu voľných miest sudcov, metodika ako aj aktualizované prehľady o určených voľných miestach sudcov na súdoch budú pravidelne zverejňované na webovom sídle ministerstva. Metodika ako nástroj na stanovenie optimálneho  počtu sudcov na súdoch (zverejnená tu) je flexibilná a jej model výpočtu je prispôsobený zachytávať zmeny v súdnej sústave. 

Zdroj: Tlačová správa Ministerstva spravodlivosti SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2389

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: