Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

100 rokov časopisu Právny obzor

najpravo.sk • 5.1. 2018, 18:29

Slávnostná prezentácia knihy 100 rokov časopisu Právny obzor sa niesla v konferenčnej atmosfére; konala sa dňa 30. novembra 2017 v Kongresovej sále Národnej banky Slovenska v Bratislave. Publikáciu autorského kolektívu pod vedením Oľgy Ovečkovej a Jozefa Vozára vydalo vydavateľstvo Veda.

Publikáciu 100 rokov časopisu Právny obzor krstia JUDr. Peter Kerecman, PhD. (vľavo) a doc. JUDr. Jozef Vozár, CSc.

Slávnostná prezentácia sa tematicky niesla v poukázaní poslania tohto najstaršieho odborného časopisu v oblasti práva na Slovensku. Rovnako aj  v historických súvislostiach a vo vyzdvihnutí osobnostného zástoja zakladateľa časopisu Emila Stodolu a jeho nasledovníkov v redakčnom úsilí aj právnickom pôsobení. V súčasnosti časopis Právny obzor vydáva Ústav štátu a práva SAV v spolupráci s vydavateľstvom Wolters Kluwer šesťkrát ročne.

Prednáša prof. JUDr. Oľga Ovečková, DrSc., hlavná redaktorka Právneho obzoru. Za stolom sedia z prava: Prof. RNDr. Pavol Šajgalík, DrSc., predseda SAV, doc. Ing. Jozef Makúch. PhD. guvernér NBS a doc. JUDr. Jozef Vozár, CSc.

Riaditeľ Ústavu štátu a práva SAV a zároveň jeden z dvojice vedúcich autorského kolektívu doc. JUDr. Jozef Vozár, CSc. v úvode slávnosti zdôraznil, že Právny obzor ako jediný teoretický časopis o právnej vede mal od svojho vzniku ambíciu formovať slovenskú právnickú terminológiu. Mal zakladateľský zástoj v slovenskej právnej vede. Osobitne v kontexte doby (prvé číslo vyšlo v Budapešti v roku 1917, v slovenskom jazyku, v spoločensko-politických reáliách Rakúsko-Uhorskej monarchie, keď slovenčina bola menšinovým jazykom a právnická prax sa realizovala v duálnom systéme rakúsko-uhorského práva).  Prednesený medailón o zakladateľovi časopisu Emilovi Stodolovi, politikovi, publicistovi a advokátovi, dával tušiť, že publikácia 100 rokov časopisu Právny obzor je nielen odbornou lektúrou, ale bude aj pútavým čítaním pre širšiu zaujatú verejnosť.

Prof. JUDr. Oľga Ovečková, DrSc. pri podpisovaní kníh

Prof. JUDr. Oľga Ovečková, DrSc.  z dvojice vedúcich autorského kolektívu, vedúca vedecká pracovníčka a dlhoročná hlavná redaktorka Právneho obzoru, zvýraznila kontinuitu vydávania časopisu v dejinnom priebehu spoločenských a politických premien až k súčasnosti. Hovoriac najmä o mnohých pozitívach (istotne v knihe nevynímajúc aj dobové peripetie), vďaka ktorým sa časopis stal rešpektovanou autoritou a nositeľom vývojových tendencií v právnej teórii a vede. Mal však aj vplyv na vývoj československej štátnosti a na právny systém – okrem základných teoretických textov aj vďaka prílohám judikatúr v určitých obdobiach. V naplnení myšlienky o kontinuite hovorila aj o nadčasovom význame storočnej existencie časopisu až po súčasnosť, predovšetkým v rozmere vývoja a perspektív právnych odvetví a právnej teórie a vedy.

Vedúci autorského kolektívu: Doc. JUDr. Jozef Vozár, CSc. a Prof. JUDr. Oľga Ovečková, DrSc.

Hostiteľská pôda v Kongresovej sále Národnej banky Slovenska bola zároveň symbolickým pripomenutím, že texty jeho autorov mali po vzniku Československého štátu vplyv na dobové zakladateľské terminologické tendencie nielen v právnej oblasti, ale tiež v bankovníctve. Guvernér Národnej banky Slovenska doc. Ing. Jozef Makúch, PhD. svojou prítomnosťou a uznanlivými slovami oživil túto spätosť.

Emil Stodola a titulná strana prvého čísla časopisu Právny obzor z roku 1917. Reprofoto z publikácie 100 rokov časopisu Právny obzor.

Predseda SAV prof. RNDr. Pavol Šajgalík, DrSc. sa  vo svojom príhovore od kontinuity a historickej právnej tematiky odpútal. Prešiel k obrazu súčasnej miery usporiadania spoločnosti (skôr jej prislúcha označenie chaos), aby sa však v myšlienke navrátil k osobnostiam formujúcim tento časopis a k ich uznaniu. Aj za využitie „genetického daru“, ktorý tieto osobnosti dostali a využili v tom, že „videli za obzor“, netušiac azda, ako symbolicky možno dnes vnímať názov časopisu Právny obzor.

Recenzent diela, advokát JUDr. Peter Kerecman, PhD. ako znalec histórie advokácie vyzdvihol ambicióznosť, odvážnosť a prestíž rozhodnutia Emila Stodolu vydávať časopis a ocenil predovšetkým analytický štýl spracovania rozsiahleho materiálu, zachovaného na stránkach časopisu. Knihu vyprevadil k čitateľovi v nádeji, že bude prínosom pre bádateľov aj záujemcov o históriu práva.

Autor textu: Ľubica Suballyová
Zdroj: www.sav.sk
Foto: J. Vozár, najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 4759

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: