Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pripravujú sa zmeny CMP týkajúce sa rodinnoprávnej agendy

Ondrej Randiak • 16.3. 2022, 10:38

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky (MS SR) predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh novely Civilného mimosporového poriadku (CMP). Zmeny, ktoré plánuje MS SR zaviesť, sa týkajú najmä rodinnoprávnej agendy a vychádzajú z Programového vyhlásenia vlády SR.

 

Úprava CMP reaguje predovšetkým na existujúce problémy v rodinnoprávnych konaniach, prieťahy v konaní, nedostatočnú špecializáciu sudcov, ako aj nízku mieru využívania nových interdisciplinárnych prístupov. Zásadné zmeny CMP nastanú predovšetkým v nasledujúcich šiestich oblastiach.

 

  • Jeden poručenský sudca pre to isté maloleté dieťa a jeho súrodencov

Spôsob prideľovania poručenských vecí by sa mal zmeniť tak, že pre to isté maloleté dieťa  a jeho súrodencov bude pridelený vždy jeden poručenský sudca, a to na všetky konania. Uvedené prideľovanie sa dotkne aj náhodného prideľovania sudcov, pričom v poručenských veciach bude náhodne pridelený sudca len v prvom konaní. Pridelenému sudcovi budú následne prideľované všetky ďalšie vecí týkajúce sa tejto agendy. Novela má za cieľ dosiahnuť to, že sudca bude rodinu lepšie poznať a pri posúdení vecí môže súvislosti zohľadniť omnoho komplexnejšie.

 

  • Lehota pre rozhodnutie o nariadení výkonu

Novela CMP počíta so zavedením novej šesťmesačnej lehoty, v ktorej súd musí rozhodnúť o nariadení výkonu rozhodnutia alebo o zamietnutí návrhu na nariadenie výkonu rozhodnutia. Zmena by mala prispieť k tomu, aby súdy rozhodovali bez zbytočného prieťahu. Zavedením takejto lehoty sa sleduje odstránenie stavu právnej neistoty dieťaťa v rámci vykonávacieho konania.

 

  • Prítomnosť sudcu pri výkone rozhodnutia

Novinkou, ktorú plánuje MS SR zaviesť, je aj prítomnosť sudcu pri výkone rozhodnutia, ktorým sa priznáva právo na styk s maloletým po obmedzený čas. Takáto prítomnosť sa navrhuje obligatórne zaviesť pri takom výkone, kedy dochádza pravidelne k výkonu rozhodnutia o úprave styku dieťaťa s rodičom. Úmyslom zavedenia prítomnosti sudcu je vnesenie psychologického prvku do výkonu rozhodnutia. Sudca, ako prirodzená autorita, by mal pozitívne vplývať na riešenie konfliktných situácii.

 

  • Obligatórnosť pojednávania o výkone rozhodnutia vo vzťahu k maloletým

CMP by malo explicitne stanovovať, že o výkone rozhodnutia vo veciach maloletých sa bude obligatórne nariaďovať pojednávanie. Ministerstvo uvádza, že tak ako pri výkone rozhodnutia, aj pri pojednávaní o výkone rozhodnutia má sudca pôsobiť ako autorita. Prítomnosť sudcu a strán na pojednávaní môže viesť k dobrovoľnému plneniu rozhodnutí. Osobná prítomnosť strán konania umožňuje sudcovi pôsobiť na strany konania výchovne, pričom konanie môže viesť k uloženiu povinnej mediácie rodičom alebo povinnosti absolvovať psychologické poradenstvo. Takéto riešenie sa javí omnoho efektívnejšie ako rozhodnutie vo veci samej od stola bez nariadenia pojednávania.

 

  • Skrátenie prieťahov v konaní

V aplikačnej praxi sa udomácnil postup súdov, ktoré vo vykonávacom konaní nekonajú a vyčkávajú na rozhodnutie v prebiehajúcom konaní o zmene exekučného titulu (úprava práv a povinností). Takéto konanie o zmene úpravy práv a povinností môže byť zdĺhavé, najmä aj s ohľadom na odvolacie konanie. Nečinnosť súdu počas celého konania pritom vedie k značným prieťahom v konaní. Dieťa je tak dlhodobo odlúčené od jedného rodiča, čo môže viesť k pretrhnutiu väzieb. Z uvedeného dôvodu sa navrhuje exaktnejšie zavedenie postupu súdu v konaní o výkon rozhodnutia.

 

  • Zavedenie spoločnej osobnej starostlivosti

CMP v súčasnosti explicitne zakotvuj dva spôsoby starostlivosti o dieťa u rodičov, ktorí sa rozvádzajú. Ide o osobnú starostlivosť jedného z rodičov a striedavú osobná starostlivosť. Nová forma starostlivosti – spoločná osobná starostlivosť, predstavuje formu starostlivosti, kde spôsob starostlivosti o dieťa zostáva rovnaký ako v období pred rozvodom.

 

Legislatívny proces CMP je dostupný na nasledujúcom odkaze: https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/-/SK/dokumenty/LP-2022-127

 

Zdroj: MS SR

 

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 406

Diskusia k článku

zapojte sa do odbornej diskusie k článku, ktorý ste práve dočítali

Zobraziť komentáre

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: